Zaregistrován
1. 1. 2009
Na první pohled ne nijak uchvacující chybotisk, přesto podle mě velmi zajímavý.
Zadní strana je tištěna pouze offsetem a přiznám se moc mi hlava nebere, jak se podobná chyba mohla vloudit.
Viděl jsem už pár krásných kousků s offsetovou chybou tisku, stačí vzpomenout na Klima - 500 Kč, kde na aversu v podtiskovém obraze kompletně chyběla hnědá barva nebo 5000 Kč, u které na přední straně v podtisku zůstal nepotištěn a tedy bílý tenounký proužek, u všech jsem si jejich vznik tak nějak dokázal představit.
Ale tady? Koukám na složité schéma offsetového tisku na wiki a napadá mě, že jediný možný způsob je překážka mezi barvícím válcem a přenosným válcem při nanášení tmavě zelené a černé podtiskové barvy. Ale nenanáší se všechny podtiskové barvy na válec současně? Nevím, možná si to představuju moc složitě, každopádně v mých očích ještě nespatřený unikátní druh chybotisku:
Zaregistrován
1. 1. 2009
Zaregistrován
6. 11. 2008
Nevím jak to tiskly, ale přijde mi z obrázku, že ofsetová fáze je OK a při fázi ocelotisku se přehnul papír nebo na desku nějaký kus papíru spadnul a proto ten nedotisk,
Pokud by byla ne prodej, měl bych asi zájem.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
1. 1. 2009
eh ocelotisk? Ten unikl mé pozornosti, v Milczakowi jsem si o reversu pouze přečetl - tisk v barvě černé, šedé a oranžové (ta tmavě zelená tam není) - offset. Myslel jsem, že celý obraz se tisknul najednou.
To přehnutí tam je zřetelné, ale když bysme udělali přímku od zdola nahoru, tak přinejmenším celé A a kousek N by nahoře ještě měly být vidět.
Zaregistrován
6. 11. 2008
nevím přesně zda ocelotisk, ale tisknou se samostatně podtiskové barvy(plochý tisk- snad hlubotisk či ofset)) a rytina(jakoby reliefní tisk)na nové bankovce hmatatelný...
Zaregistrován
1. 1. 2009
každý máme doma určitě nějakou bankovku Polské lidové republiky v UNC. Bankovky z tohohle období se tiskly podobně jako naše současné tzn. podtisk offsetem na aversu, hlubotisk na aversu a revers pouze offset. Žádný reliéf na reversu u žádné bankovky z PRL hmatatelný není, celý obraz má na svědomí jeden offsetový tisk (narozdíl od současných polských bankovek, které už i na reversu mají motiv tvořený hlubotiskem).
Proto mi nejde do hlavy, jak se mohla přenést šedá a oranžová barva a přitom černé už zabránila nějaká překážka, při offsetovém tisku, nechápu.
Zaregistrován
6. 11. 2008
nepokládám se ani náhodou za znalce PLR bankovek(nesbírám je), ale pokud by se to netisklo na více fází, pak by to nemohlo vzniknout(vyloučíme-li zcela poškození tiskové desky).
Zaregistrován
23. 3. 2009
Nevím, jak u této bankovky, ale při běžném tisku je samostatný válec pro každou barvu.
Zaregistrován
1. 1. 2009
no, evidentně se podtiskový obraz musel na bankovku nanášet ve více fázích nebo spíš z více válců (nejdřív šedooranžová kombinace a potom černá), což je pro mě novinka. Myslel jsem, že se na papír dostává v jedné fázi, naráz, najednou. Jsem zase o něco chytřejší.
I tak, nesetkal jsem se ještě s podobným druhem chybotisku, a to že jsem jich u polských bankovek viděl fakt hromadu.
No nejsou chybotisky nádherná věc? 😃
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.