Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#161 - 26. 7. 2011, 21:09

Ano.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#162 - 26. 7. 2011, 21:21

Děkuji za Vaši jasnou odpověď, ovšem z Vaší odpovědi nebudou mít radost členové pobočky, kteří si toto přečtou, uvidíme jak budou reagovat.
Takže závěr je asi takový, pokud se prodávají padělky na různých internetových aukcích, které zde nebudu jmenovat, tak tomu se nedivím, ale, že i naše ČNS prodává na svých aukcích padělky, je pro mne nová informace, za kterou Vám děkuji.
A další závěr je, že pokud jsem koupil mince FJI. ještě za "totality" dá se říci, že zde je výskyt falz nepatrný, alespoň si to myslím.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#163 - 26. 7. 2011, 21:27

padělky se občas vyskytují již ve zcela všech aukcích(ukazují se stále nová či neznámá falza), důležité je ale hlavně to, jak je která pobočka či firma tyto případy ochotna a schopna řešit, samozřejmě nutno brát v potaz jak zákony tak i aukční řády a podmínky...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#164 - 26. 7. 2011, 21:39

Pokud se padělky objevují, jak jsem již napsal, na internetových aukcí a nebo u různých obchodníků mě nechává klidným, ale i že se tyto padělky objevují i na aukcích poboček je pro mne překvapení, vždyť aukce přece připravují numismatičtí odborníci, v pobočce Praha jsou přece velcí numismatičtí odborníci, jak je možné, že tyto padělky dají do aukce a že je nerozeznají, jako u výše uvedeného 5 krejcaru, který byl dle vyjádření vydražitele odhalen pouze náhodně. Takže je docela možné, že určitá část kupujících má ve své sbírce padělek, který zakoupili na aukci ČNS a ani o tom neví, to je hrůza.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#165 - 26. 7. 2011, 21:51

Nová falza se ukazují stále další a další, navíc jak se zlepšuje technika a snižuje cena za výrobu razidel někdy i u středního materiálu. Nezapomínejte, že dnes není problém sejmout pravou vzácnou minci do počítače a pomocí počítače také nechat vyrobit kvalitní razidla nebo sejmout běžnou pravou minci a v PC upravit dle fotky originálu značku či letopočet před výrobou razidla. Nemusí jit pritom u nekvalitní výrobu v Číně, ale ty kvalitní se velmi pravděpodobně vyrábějí v Evropě. Ani největší expert není neomylný ať již působí v ČNS nebo v soukromé firmě a je alibismus si myslet něco jiného a je lepší si to říci otevřeně.
A v neposlední řadě pokud chci sbírat, pak bych se měl svou oblast naučit také znát co nejlépe... 😉
Ostatně případů zase není tolik, jak se při této diskusi může zdát, jde asi spíše výjmečně o jednotky případů a myslím, že kdo to sleduje to může potrdit.

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#166 - 26. 7. 2011, 22:15

Pokud falzum nepozná aukční referent té které pobočky, který má možnost minci porovnat s jinou mincí a má navíc velké numismatické zkušenosti, jak může poznat obyčejný numismatik rozpoznat padělek? Pokud budu nějakou minci na aukci dražit, předpokládám, že kupuji orginál a ne padělek a zde se musíme také zamyslet nad vydraženými 5 haléřemi 1924, o jejiž pravosti toto vlákno bylo vlastně založeno.
Je poviností té které pobočky dávat do aukcí pouze ověřené orginální ražby a nebo snad i na aukcích ČNS jde hlavně o provizi tak jako například na AUKRU?

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#167 - 27. 7. 2011, 08:58

To Jozino89.
Jak jsem řekl, v mincích každého panovníka se najdou nějaké, z nejrůznějších důvodů nepravé mince.
Napíši sem několik dalších případů, které jsou prokazatelné.
Například v případě mincí Leopolda I se objevuje dost falz. Před časem byl v Čechách vydražen 10 dukát z mincovny Velká Baňa. Když ho majitel chtěl dát následně do jedné velké německé aukce, vysmály se mu. Mince byla následně vrácena.
Dost často můžeme narazit na falza kremnických dukátů. Toto je již všeobecně známá a prokazatelná skutečnost.Před časem se na stole objevil za 60 % ceny krásný tolar 1660 KB. Jelikož se jednalo o podezřelého prodávajícího, každý si tuto minci pořádně prostudoval a všeobecný závěr byl také jednoznačný. Následně se mince prodala v aukci. Měla pocházet z tzv. jihočeské dílny. Z devatenáctého století pocházejí ražby štýrského dvoutolaru 1682 IAN a pražského dvoutolaru.
Před pár lety se objevil tolar Albrechta z Valdštejna 1628. Ten se zkoumal až v NM Praha, kde se prokazatelně došlo k závěru, že se jedná o přeražbu holandského tolaru někdy z devatenáctého století.
To jsou jenom některé případy o kterých bezpečně vím, ale pokud bychom chtěli jít do detailu, museli bychom mluvit se znalými sběrateli konkrétních panovníků. Falza se vyskytují stále častěji a podvodníci budou mít vždycky náskok, protože vždy uplyne nějaký čas než se objeví a zdokumentují. Můžeme narazit na dobová, nebo současná falza, upravované novoražby a další mince vydané k jiným příležitostem a nabízené za pravé. Jeden případ znám z poslední doby a ten zveřejním ve vláknu Doba a mince Františka II, protože do tohoto tématu patří.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#168 - 27. 7. 2011, 09:21

Bohuzel falza se obcas objevi i v renomovanych zahranicnich aukcich, z nedavne doby napr.falza vzacnych ceskych minci v r.2009 u Künkera ktere byly po upozorneni sice stazeny ale nasledne se nektere z nich objevily u Raucha a tam se jiz vydrazily.

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#169 - 28. 7. 2011, 10:30

To Evropa1: Vracím se znovu k padělku 5 krejcaru 1858 B, který jste dle Vašeho vyjádření zakoupil na aukci ČNS Praha 1.května 2004, položka 1685, za cenu 28.000.- Kč, ovšem zmínil jste se na tomto vlákně, že cituji: "Kdysi jsem v jedné naší velké aukci koupil 5 krejcar1858 B. Koupil jsem ji za polovinu ceny za vyvolávačku." Bohužel tomuto Vašemu tvrzení vůbec nerozumím, jak jste to myslel - "Koupil jsem ji za polovinu ceny za vyvolávačku". Vyvolávačka byla dle aukčního katalogu této aukce 25.000.- Kč a to znamená, že o minci byl zájem a že se normálně dražila, takže nebyla v žádném případě prodána za vyvolávací cenu a dále co jste myslel tím "za polovinu ceny". Začínám mít pochybnosti, zda jste opravdu tuto minci vydražil a protože ČNS pobočka Praha vystavuje každému dražiteli, který vydraží nějaký numismatický materiál "Potvrzení o nabytí vlastnictví předmětu dražby ze dne ...........", mám dotaz, vlastníte toto potvrzení?

vassilij

Uživatel

Zaregistrován
12. 8. 2006

#170 - 28. 7. 2011, 10:47

To Evropa1: můžete mi poskytnout nějaké další info o zmíněných falzech ? - zvláště českých ražeb ...
Pokud dáte přednost mailu, chápu
trinitr@volny.cz
Děkuji

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.