Zaregistrován
17. 8. 2010
Co se tyka zlatych minci (asi asi i investicniho materialu obecne) tak zalezi na tom za kolik koupite a kdy prodate - to ze budete drzet nejakou zlatou minci 20 nebo i vice let urcite neni zaruka zhodnoceni - kouknete se treba na posledni graf zde (cena zlata je ted na absolutnich maximech - a muze jeste rust ale taky nemusi. Kdybyste koupil zlato v roce 1980 a prodal v roce 2000 tak prodelate...)
http://izlato.sk/zlato/stranka/cenazlata.html
Zaregistrován
27. 2. 2010
Opět míněno jako dobrá rada: jestliže se ptáte takto, pak odpověď je, že vám se to (minimálně v tuto chvíli) nevyplatí.
Navíc, při investování je přece primární cíl vyjádřený v konkrétních (byť možná přibližných) číslech: čeho chci dosáhnout a kdy. A podle toho se volí nástroje a prostředky.
Otázka, zformulovaná viz výše, je šíleně obecná. Odpověď, která se nabízí je: Ano, dá. Já budu váš investiční poradce. Vy máte peníze, já znalosti (a cíl, kterým je z vás ty peníze dostat).
Zaregistrován
17. 1. 2010
majkl, veľmi pekne napísané. Tak dajako to s tým zbieraním vo všeobecnosti je.
Ak by som mal teraz poradiť začínajúcemu zberateľovi, tak by som mu som mu určite neodporučil zbierať nové Slovensko a Cesko, ale bývalé Ceskoslovensko (kde je aj Slovenská republika 1939-1945), poprípade Rakúsko-Uhorsko, o ktoré je záujem na celom území bývalej monarchie.
A ešte niečo - kupovať podľa možnosti len špičkovú kvalitu.
Zaregistrován
27. 6. 2008
Tak v každom prípade to treba brať ako hobby. Sem tam človek niečo kúpi lacno, niečo draho no každopádne má z toho veľkú radosť "zberateľstvo sa rovná vášeň". Časom sa dostane do takého štádia, že sa bude pohybovať medzi veľkým zberateľským kolektívom, kde už nie je odkázaný na kúpu extrémne drahých vecí, ale na dobré vzťahy a lojálnosť kolegov. V konečnom dôsledku v rámci trpezlivosti sa vybudovaná zbierka určite zhodnotí. Treba začať kupovať bežné veci s ktorých sa vybuduje vzťah a skúsenosti dôjdu samé. Každopádne pri drahších záležitostiach by som si nechal od niekoho odporučiť. Ako pomôcku zdieľam odkaz na zberateľský portál www.mojazbierka.sk kde si môžete pozrieť alba iných zberateľov ako to zbierajú a katalogizujú prípadne on line katalog bankoviek kde sú uvedené ceny z aukciíí, varianty atď. Tak veľa šťastia v tak ušľachtilom koníčku. :-)
Zaregistrován
27. 2. 2010
Já bych to doplnil o postřeh mnohých z nás (včetně mě): člověk se musí na něčem naučit s materiálem pracovat. To jsou běžné činnosti jako zakládání do alba, vytahování z alba, prohlížení pod lupou / UV lampou, skenování, chlubení se před lidmi, kteří si budou chtít bankovku osahat atd. atd. Než se to člověk naučí, tak spoustu materiálu zákonitě poničí (minimálně oťuká rohy, sem tam něco nešikovností přehne, ohne, poťapá apod.). Takže bych radil si tyto činnosti nacvičit na něčem relativně bezcenném - optimálně např. na sice špičkové kvalitě, ale obyčejných levných SPECIMENech. Je škoda takhle poničit bankovky za několik (desítek) tisíc, které se (mnohé) i tak špatně shánějí.
Zaregistrován
19. 9. 2012
Páni, ďakujem za vaše odborné a objektívne rady.
Z celej diskusie mi vychádza schéma a to nasledovná:
Je jedno čo človek zbiera alebo robí, treba sa vzdelávať, učiť sa a získavať informácie.Človek urobí dobré obchody a urobí zlé obchody. Netreba sa však nechať odradiť a pokračovať ďalej a po nejakom čase (10,15,20 rokov) bude mať dosť skúseností a známostí aby vedel robiť dobré obchody a odlíšiť tie dobré od zlých.
Ďakujem a zostávam s pozdravom, myslím že sa tu ešte stretneme.
Zaregistrován
6. 2. 2009
Veľmi dobre zhrnuté.... 😉
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.