Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

Mikol

Uživatel

Zaregistrován
1. 1. 2014

#1 - 25. 2. 2015, 08:47

Zdravim vas, prave jsem se stal diky darku filatelistou, jinak se zaobiram numizmatikou. Kazdopadne od manzelky jsem dostal darek kompletni radu znamek Protektorat Cechy a Morava, 1-122 vcetne doplatnich, novinovych a sluzebnich znamek.

Nejsem v tomhle oboru vubec znaly, nevim jestli budu pokracovat v sbirani (mince sami o sobe mi berou hodne casu/penez, ale uvidime). Co ale potrebuji pro tyto znamky je album at se mi nevaleji jenom tak nekde - momentalne je mam v takovych arsicich ve kterych jsem je dostal.

Takze otazky:

• album - da se koupit primo pro vybrane sady? Existuje neco takovyho? Nebo mam proste koupit album treba od)
  • POFIS - je to dobry katalog? Nebo doporucite neco jineho? Neexistuje neco na netu?

Dekuji za odpovedi a filatelii zdar :-)

Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2010

#2 - 25. 2. 2015, 11:31

Protektorát není (až na několik položek) až tak finančně náročný a dá se tam sbírat velké množství deskových čísel a značek či kuponů za rozumné ceny, takže finance by vás (aspoň ze začátku) limitovat nemusely.
Stran uložení - pro začátek doporučuji koupit zásobník ("album" - taková ta věc s průhlednými páskami), raději větší (tj 60-64 stran), výrobců je mnoho (Leuchtturm, Lindner , Brno... ) - podívejte se např na stránkách infofily, pokud chcete nový (to jen jako poznámka, proč vám pan Jindra smazal odkaz na komerční stránky), nebo na aukční servery. Album v pravém slova smyslu jsou desky s mechanikou (nebo pérové desky), do kterých se vkládají albové listy - tvrdý papír a předtištěnými kolonkami na známky. Dejte dotaz do sekce poptávka a někdo by to mohl mít, nebo si je lze samozřejmě vytisknout sám.
Katalog Pofis je dobrý, mohu doporučit, jinak na protektorát je třeba taky Trojan. Opět lze sehnat použité např na A...u.

Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2010

#3 - 25. 2. 2015, 11:33

jinak na netu např zde (dole):

http://www.infofila.cz/galerie.php

ale tam je jen hrubý základ

dr_colombo

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2013

#4 - 26. 2. 2015, 18:37

Nevím jestli můžu sem, ale večer dám na AUKRO zasklené listy na PROTEKTORÁT s pérovými deskami. Pokud bude zájem, pošlu odkaz.

dr_colombo

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2013

#5 - 26. 2. 2015, 20:58

Odkaz na albové listy PROTEKTORÁTU.

...

"Viz Pravidla tohoto fóra, bod 6."

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.