Zdarec lidi,
jaké kvalitnější aukce byste mi prosím doporučili na antické mince? Pokoupil jsem pár knížek na toto téma, něco si přečetl na netu a chtěl bych začít sbírat tetradrachmy Alexandra Velikého. Asi začnu s vydanými z jeho života a půjdu podle značek, kde se razily. Dlouho jsem sbíral známky a chladné zbraně a známky mě už moc nebaví a na chladné zbraně zase není už místo, takže bych rád tentokrát zabrousil do mincí. 😁
Díky moc!
M.
Díky moc za doporučení aukcí. Mohl bys mi je prosím vypsat všechny, abych se podíval na co nejvíc?
M.
Vzhledem k tomu, jak casto se tetradrachmy Alexandra padelaji, bych v tomto pripade Pecunem (resp. G&N) moc nedoporucoval.
Mozna by ale byl lepsi jiny pristup, misto "hrr" kupovani se soustredit prvnich par mesicu na studium literatury, zajet si na aukce osobne a tyto mince si prohlizet, ale zatim nekupovat apod.
Zahranicni aukce (nerikam ze jsou tam uplne vsechny) - viz napriklad http://www.sixbid.com/
U nas snad jedine Aurea, na mensich aukcich (a bohuzel casto i na aukcich CNS, kde musite byt clenem) je to takrikajic "na vlastni riziko". Doufam, ze chapete, ze jste si vybral problematickou a ne zrovna levnou oblast - tetradrachmy Alexandra jsou velmi zadane a proto ve sbirkovych stavech pres svou relativni beznost drahe a casto padelane. O tech razenych za jeho zivota to plati jeste vice.
Záleží co pro koho znamená "sbírkový stav", ale pěkné (podle mě) se dají pořídit už od 5000 Kč a 5-10 tisíc je ještě cenová oblast, kde se moc nevyplácí dělat "špičkové" padělky. Nebo se jich musí vyrazit hodně a to se brzo proflákne a díky tomu, že jsou Alexandrovy tetradrachmy relativně běžné, se jich dá na internetu najít spousta pravých k porovnání.
... Já bych to neviděl tak černě a pro Alexandra mám taky slabost.🙂
Do 5000 ano, ale ne Alexandra Velikého.😉 Leda tak se štěstím na méně významných aukcích, kde je riziko větší. Sbírkový stav by měl být nejhůře (poctivě stanovený stav) -1/1- / VF / sehr schön.
(tím samozřejmě tím neříkám, že si někdo nemůže dát do sbírky horší mince, byť u běžných to vypadá trochu divně)
K tomu, aby si někdo bez větších znalostí a zkušeností koupil padělek, nemusí jít o špičkový. Jinak těch padělků je tolik, že jenom různých razidel je známo několik stovek, přičemž některé obíhají na trhu víc jak půl století. A na internetu se dají najít i mince, prohlášené za pravé a ve skutečnosti levé🙂
Ale samozřejmě to také nevidím tak černě, jen se snažím varovat, ono je někdy lepší být paranoik, než mít sbírku plnou padělků😉
Ja si myslim, ze zrovna u Alexandrovych tetradrachem za jeho zivota neni az takovy problem poznat 99% padelku. Alespon co jsem projizdel napriklad fotky na forumancientcoins, tak tam nebyl zadny padelek (alespon v tech typech, co znam), ktery nevypadal jako jasne falzum. Ale podotykam, ze mluvim o klasickych. A cenove se ve slusnych stavech da sehnat okolo 200 eur. V posledni dobe se rozpoustelo nekolik nalezu, co jsem si vsim. G&N rozpoustel nejmene jeden.
Poznamka - jak museli byt ti umelci v Recku dobri, ze se dokazali drzet jednoho stylu i po desitky let (takze jasne jich muselo byt vice). Pritom padelatele dneska ten styl skoro nejsou schopni napodobit. Samozrejme je mozne, ze tak dobri umelci jsou i dneska a lita tu spousta dokonalych padelku, ale vetsina to proste neda.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.