Moderátoři: smith

stoupa

Uživatel

Zaregistrován
17. 8. 2011

#1 - 3. 8. 2018, 14:07

Zdravím a mám tu ještě jeden dotaz na medaili Svatováclavská pocta Benediktu XVI.
Pouze 90 Ks
Jde mi o to,že mincovna veřejně prohlásila,že již nikdy nebudou touto starou technologií razit mince,protože je to nákladné atd...
Takže by mě zajímal váš názor na vzácnost této medaile s touto starou technologií,jejich jen 90 na celém světě a jak jsem psal,mincovna již takhle razit nikdy nebude...co vy na to???
Myslím,že jde apoň pro mě o velkou zajímavost...

děkuju

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#2 - 3. 8. 2018, 14:25
Zdravím a mám tu ještě jeden dotaz na medaili Svatováclavská pocta Benediktu XVI. Pouze 90 Ks Jde mi o to,že mincovna veřejně prohlásila,že již nikdy nebudou touto starou technologií razit mince,protože je to nákladné atd... Takže by mě zajímal váš názor na vzácnost této medaile s touto starou technologií,jejich jen 90 na celém světě a jak jsem psal,mincovna již takhle razit nikdy nebude...co vy na to??? Myslím,že jde apoň pro mě o velkou zajímavost... ...

Náklad 90 kusů za předpokladu, že se všechny zachovají, malý není.

Ze všeobecnějšího pohledu platí:

Jeden kus je unikát-U.

Ražbu v nákladu jednotek kusů lze brát jako mimořádně vzácnou-RRR.

Do počtu 25 známých kusů se jedná o velkou vzácnost-RR.

Do počtu 50 kusů se jedná o vzácnou ražbu-R.

Dále záleží na zachovalosti.
Příklad:

Je znám náklad 25 kusů, z nich je 20 ražeb horší zachovalosti (RR) a pouze pět kusů snese přísná kritéria. Pak tyto hezké ražby lze označit vzácností RRR.

V případě této medaile se jedná o náklad 90 kusů a lze předpokládat, že všechny kusy splňují přísnější kritéria. Z toho usuzuji, že se nejedná o nic zvláštního.

Samozřejmě neberu v potaz pohádky v aukčních katalozích, které jsou plné "umělých raritek."

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

stoupa

Uživatel

Zaregistrován
17. 8. 2011

#3 - 3. 8. 2018, 14:50

Tady mi nešlo moc o počet kusů ale o to,že mincovna prohlásila,že touto technologií už nebude nikdy razit.
A z toho mi vyplývá nějaká vzácnost...

Altmann

Moderátor

Zaregistrován
6. 1. 2013

#4 - 3. 8. 2018, 14:52

Musíte přesně specifikovat právě tu vzácnost, nebo provedení ražby.

Ladislavaliev@atlas.cz

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#5 - 3. 8. 2018, 14:54

Dobry autor, ale vzacnost to neni, naklady medaili nelze pomerovat s naklady minci. Podle me prodejne za cenu kovu, ale casem se to muze zmenit. Problem je v tom, ze ruznych medaili je vydavano moc, takze prakticky nelze soucasnou produkci kompletne sbirat. Nad nakupni cenu se dostanou jen nektere, a vetsinou az po delsi dobe. Spis nez naklad bude hrat roli jmeno autora, jak jsem jiz uvedl - a to povazuji spolu s motivem sv.Vaclava za plusy teto medaile.

numismat@seznam.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#6 - 3. 8. 2018, 14:54
Tady mi nešlo moc o počet kusů ale o to,že mincovna prohlásila,že touto technologií už nebude nikdy razit. A z toho mi vyplývá nějaká vzácnost...

V dnešní době mincovny dělají vše možné a nemožné, aby se jejich výtvory prodaly.

V tomto případě bylo vyraženo něco a bez ohledu na náležitosti se nemůže jednat o nic vzácného, protože to vyvrací náklad.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#7 - 3. 8. 2018, 14:57

Dalším kritériem je oblíbenost neboli kolik lidí po takovém kousku touží.
Navíc mě osobně připadá tato medaile poněkud nepovedená až ošklivá
/jako ostatně většina medailí vytvořených v posledních 100 letech/ 😞 🙄

stoupa

Uživatel

Zaregistrován
17. 8. 2011

#8 - 3. 8. 2018, 14:58

pro Altman: přesně jde mi o provedení ražby,já myslel,že se to dalo pochopit z toho co tu pořád píšu,že mincovna vyrazila totuto technologií jen těchto prvních a posledních 90 ks....

stoupa

Uživatel

Zaregistrován
17. 8. 2011

#9 - 3. 8. 2018, 14:59

pro turtleoverhead: o tom právě píšu,že je to raženo starou technologií...

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#10 - 3. 8. 2018, 15:04
pro turtleoverhead: o tom právě píšu,že je to raženo starou technologií...

To na její ošklivosti nic nemění.😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.