Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#1 - 1. 4. 2015, 15:51

Zdravím všchny fanoušky starých mincí. Před několika týdny jsem se rozhodl, že se pustím do sbírání antických mincí. Chtěl bych se specializovat na Byzanc i když je to v podstatě už středověk, ale tematicky spadá spíše sem. Podařilo se mi už na aukru zakoupit pár follisů, ale obecně toho na aukru moc není. Chtěl jsem se zeptat, zda mátě někdo s tímto typem mincí zkušenosti, na co se zaměřit, kde nakupovat, jakou literaturu nastudovat apod. Na Ebay je nabídka celkem široká, ale jaksi zatím nemám odvahu se do té džungle pustit.

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#2 - 1. 4. 2015, 18:06

To je sousto🙂 Jednou mi nekdo radil, at utikam od byzance, ze je toho hrozne moc a malokdo se v tom vyzna. Vlastne ani nevim, zda to tu nekdo sbira, az na sem tam nejaky ten solidus ze si nekdo koupi.

Na knizku jsem kdysi koukal tusim ve stejne edici jak Ursula Kampmann ma o rimu. Ja ji mam celkem rad pro rychly prehled a tak i o Byzanci by mohla byt podobna. Zkusim pohledat, ale urcite nekdo bude vedet.

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#4 - 1. 4. 2015, 19:29

Díky za radu a odkaz. Zkusím nějakou literaturu sehnat, i když ta němčina mě celkem děsí. Já se o byzanc zajímám tak nějak obecně, takže je mi toto období blízké. Co mě ale překvapuje, že to asi fakt moc lidí nesbírá, o čem svědčí, jak nabídky na aukru, tak toto fórum. Asi zkusím pokoupit nějako ty follisy a uvidím. Zajímavé jsou i ty miskovité mince, i když orientace v nich mi přijde celkem náročná, protože mají dost špatnou ražbu.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#5 - 1. 4. 2015, 19:55

Vcelku bohatá nabídka byzantských mincí bývá u nás na aukcích ČNS Tábor pořádaných vždy na jaře a na podzim (letos 4.4. a 26.9.) Musel by jste ale být členem a nebo mít známého člena který by Vás tam vzal jako hosta. Na nabídku která se bude dražit tuto sobotu se můžete podívat zde (položky č.714-912)
http://www.numismatika.cz/web/CNS-Tabor/T076_Katalog/076kat0701.htm

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#6 - 1. 4. 2015, 19:56

Prochazej aukce vcetne starych, to je nejlepsi.

nerva81

Uživatel

Zaregistrován
7. 6. 2007

#7 - 1. 4. 2015, 21:00

Z literatury doporučuji dílo Sabatiera, sice jde o dílo již překonané, ale stále vinikající díky perovkám na určování aspron trachů (miskových follisů) a samozřejmě Seara Byzantine coins and their values...
Samostatnou kapitolou je tzv. Dumburton Oaks collection.
Sám přemýšlím o zakoupení tototo (mám ve sbírce cca 150 ks miskových follisů):
http://www.orthodoxcoins.com/books/catalogue-of-late-byzantine-coins-vol1/
Byzanc má (ne)výhodu, pokud ji chce člověk sbírat v pěkných stavech, nezbude mu více méně nic jiného než zlaté ražby od solidů po hyperpyrony. Stříbrná byzac je velmi vzácná a drahá. Bronzů je "dostatek", ale velmi často nebývají příliš pěkně zachovalé.

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#8 - 1. 4. 2015, 22:01

Dovolím si nesouhlasit s tím středověkem. "Začátek" Byzance je antický a do Anastasia i s přímou kontinuitou mincovního obrazu s pozdně římskými mincemi.
Samozřejmě miskovité follis, to už je pozdní záležitost začínajícího vrcholného středověku. I proto je dobré si nejdřív říct, které období Byzance by bylo dobré sbírat🙂
Problém byzantských mincí je ten, že buď člověk musí dávat horentní částky za pěkné stavy i obyčejných mincí nebo sbírat ty špatné (ale zase jsou levné). Zrovna na aukcích ČNS jde většinou o ten druhý případ (s tím, že to "levné" vzhledem ke stavům občas neplatí).
Osobně jsem těch pár pěkných follis a jejich dílů, co z Byzance mám, koupil v zahraničí, ale taky jsem je musel slušně zaplatit a to nešlo o úplně špičkové kusy.
Znalost aspoň pasivní němčiny je v numismatice dnes nejen dobrá, ale někdy bohužel skoro nutná.

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#9 - 3. 4. 2015, 08:43

Tenzor: Samozřejmě umístění části dějin Byzance do antiky nezpochybňuji. Obecně se považuje za prvního středověkého panovníka Byzance až Herakleios (610-641). To znamená, že velká část mincí, co jsem viděl na aukcích je v zásadě antická. Hodně běžné jsou zde zmiňované follisy a jejich díly, tedy mince s písmeny M, K, I a E. I vetšina solidů je z doby Justiniána I. tedy z tohoto prvního období. Pak jsem viděl hodně velké follisy (jeden mám odma a dva mi včera utekly na aukci) buď s podobiznou panovníka nebo tzv. anonymní. Dále se hodně objevují ty zmiňované miskovité, ale u nich bývá dost špatná kvalita. A pak asi mince z posledního období Palaiologů - stříbrné stavratony, ale ty jsem spíše videl na wikipedii než na aukci. Připadá mi, že čím pozdější období byzance, tím jsou mince vzácnější. Je to asi logické, jak říše upadala, změnšovaly se zdroje státu a např. zlaté ražby se v posledním století ani nedělaly.
Jinak jsem se díval na tu nabídku na aukci ČNS v Táboře a je tam toho fakt hodně i pěkné kousky. Nevíte jak se na takovou akci může běžný smrtelník dostat? Existují nějaké podmínky členství?

Forpus

Uživatel

Zaregistrován
21. 2. 2014

#10 - 3. 4. 2015, 08:54

Stačí se přihlásit, buď v rámci konkrétní pobočky a nebo přímo na centrále...ale do zítřka to už určitě nestihneš. Jediná možnost pro tebe je, že by jsi někoho požádal o vydražení a nebo tam byl jako host nějakého člena a dražil jsi na jeho číslo (ale to tak narychlo...nevím nevím).

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.