Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#71 - 25. 5. 2015, 14:00

Nebo tohle. To si snad dělají prdel.🙂 Chudák Justinián. To mi připomíná ten film s Mr. Beanem, jak tím ředidlem zničí jakýsi slavný obraz a ze zoufalství zničené a vybelěné místo dokreslí fixou.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#72 - 25. 5. 2015, 14:47

Ten Constans II. výše je dobře určený a ostřih vypadá vážně (na rozdíl od mého) na druhotnou záležitost.

Doplním k tomu jednu citaci, kterou jsem zrovna včera četl v Prokopiovi (Popisuje Války Justiniána s Peršany, Vandaly a Góty). Následující úryvek je ze 3.knihy války s Góty, cca rok 541:

„V Byzantiu žil jistý Alexandros, správce státních financí.(...) Měl největší vinu na tom, že vojáků ubývalo, stali se z nich žebráci a báli se čelit nebezpečí. Byzanťané mu dali přezdívku Psalidios – Nůžtičky, protože mu bylo lehké zlatou minci ostříhat dokola a tak ji libovolně zmenšit, ale přesto uchovat její kulatou podobu; neboť nůžtičky jsou k tomuhle nejvhodnějším nástrojem.“

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#73 - 25. 5. 2015, 14:49

Ty jo, ten spodní, do je fakt mazec :-D Jsou to, bohužel, oboje dnešní formy lidové tvořivosti.

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#74 - 27. 5. 2015, 20:28

Tak abych také přispěl svojí trochou k popularizaci byzantské numismatiky, přidávám stejně jako martinvangelis dvě úkázky z mé sbírky, kterou jsem založil před dvěma měsíci. Je pravda, že ty poslední dva měsíce sbíráním žiju a každý den u toho prosedím pár hodin. Sbírka zatím čítá celkem 53 mincí a doufám, že se v dohledné době rozroste nejen do kvantity, ale i co se týče kvality.

1) Justinián I. (527-565) jedná se asi o vrchol rané byzantské historie a odpovídá tomu i rozsah a kvalita mincí. Za justinián došlo k připojení Itálie a severní Afriky k východořímské říši a Justinián tak téměř naplnil svůj plán obnovy římské říše. Tato mince je klasický půlfollis, 12. rok vlády, SEAR 165. Na Byzanc jde o vceku zachovalý kousek. Avers: DN IVSTINIANVS PP AVG

2) Romanus III. (1028-1034) Nástupce asi největšího panovníka středověké Byznace Basileia II., za jehož vlády dosáhla říše největšího územního rozmachu ve středověku. Bohužel tito nástupci dokázali toto dědictví velmi rychle prohospodařit a o 60 let později ztratila Byzanc celou Malou Asii, která byla obsazena Seldžuckými Turky. Mince patří mezi tzv. anonymní follisy, v tomto případě třídy B, kde byla podobizna panovníka nahražena portrétem Krista Pantokrátora (pána světa). Nápis na reversu: IS-XS BAS-ILE BAS-ILE (Ježíš Kristus král králů) SEAR 1823

Obrázky:

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#75 - 28. 5. 2015, 14:03

Supr, Justiniánův půlfollis opravdu slušný.
Při četbě Prokopiových dějin mě překvapuje, jak tato vlastně slavná doba byla krvavá a těžká. Přestože výsledná mapa na konci jeho vlády, množství staveb, či kodifikované právo dávají Justiniánovi právo na přídomek Veliký, připomíná mi tato četba spíš dobu rozvratu někdy za Galliena.
Zničující vpády Peršanů na římské území, které Justinián vykupoval stálým placením výpalného, nekontrolované vpády Slovanů a jiných kmenů na území říše. Afriku sice Belisar snadno dobyl, ale pak se 20 let permanentně bouřila, Itálii dobyl a následovalo totéž resp. její ztráta a dalších 20 let bojů (Byzanc navíc disponovala vždy jen dost malou armádou), čímž se západní provincie prakticky vylidnily...během 10ti let 3x dobytý Řím měl snad jen 1000! obyvatel.
prostě už byl dřívější potenciál značně vyčerpán a doba jinde.

Anonymní follisy bychom tu mohli časem rozebrat. Moc nemám jasno v tom určování tříd. Tohle dle reversu bez debaty Roman III. Tyhle dějiny poměrně čtivě popisuje Michael Psellos. Samé intriky a zákulisní jednání v paláci.

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#76 - 6. 6. 2015, 08:59
Ty jo, ten spodní, do je fakt mazec :-D Jsou to, bohužel, oboje dnešní formy lidové tvořivosti.

..to je fakt dobrý "moderní umění" 😁 😁

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#77 - 11. 6. 2015, 21:34

Máte někdo představu za kolik se dají pořídít zlaté byzantské mince? Solidy nebo hyperpyrony? Co jsem zatím viděl na aukcích, tak solidy se pohybují kolem 10+ tis. Kč. U hyperpyronů s nižším obsahem zlata to možná bude méně, ale zas tam bývá horší kvalita ražby. Teď jsem viděl pár zlatých miskovitých hyperpyronů které šly kolem 40Eur, ale je fakt, že tato mince mají kolikrát jen 10% zlata.

Mithridates

Uživatel

Zaregistrován
19. 6. 2012

#78 - 11. 6. 2015, 22:25

A tremissis by nestačil? Ty jsem viděl prodávat na zahraničních aukcích ve slušných stavech okolo 200 eur.

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#79 - 11. 6. 2015, 23:05

Pokud mas stesti, koupis i levneji. Solidus ve slusnem stavu se da koupit do 8000 Kc i v zahranici, ale je fakt, ze musis mit v dnesni dobe opravdu stesti😐 Hyperpyrony o moc levnejsi nejsou. Jsem minuly rok dva prodaval kolem 4 tisic kus, ale byly praskle, i kdyz jinak razba hezka (mimochodem mam pocit, ze jsem jeden z nich videl nedavno na ceske aukci za 8 nebo 9 tisic s vyvolavackou🙂

Jeste nedavno se dal na ceske aukci koupit hezky solidus treba kolem 6 tisic + poplatky, ale myslim, ze je to i u nas uz horsi a horsi.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#80 - 12. 6. 2015, 10:20

Ja jsem jeste za zadny solidus nedal pres 10 tisic.. nejlacinejsi byl za 3 500 (v dobe kdy byla cena zlata cca 770 Kc za gram), ale to byl dost spatny stav, sbirkove za cca 7000 uz se mi take podarilo ziskat.
Neni potreba preplacet, tedy aspon u tech beznych..
Tremissis (pekny) na aukcich bezne za 150+ EUR, vyrazne pres 200 EUR bych za bezny nedal. Ale tam se da aspon trochu pochopit preplaceni, tedy aspon u sbirkovych kousku, oproti solidum je jich mene.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.