Zaregistrován
1. 6. 2010
poprosim o urcenie panovnika a co vsetko sa da zistit (cca rok razby, oblast platnosti, mincovnu...)
Obrázky:
joeolahfamily@azet.sk
Zaregistrován
12. 1. 2010
Nejde o byzantskou, ale o uherskou minci, Bela III, konec 12. stoleti.
Docela casta a mnohokrat na sberateli diskutovana...🙂
Zaregistrován
1. 6. 2010
Zaregistrován
21. 11. 2011
Ahoj, muzete mi prosim pomoci s urcenim a mozna rovnou i ocenenim? 6.75g, cca 31mm. Mam u toho napsano "Heraclius Constans", ale pod tim jsem nic nenasel, tak Constantin? DIk!
Obrázky:
Zaregistrován
4. 9. 2012
Ahoj, myslím, že by to moh být ten Heraclius (610-641) se synem a následníkem (Heracliem Const. III) Sear 810. Na určování byzance je celkem dobré tohle: http://labarum.info/sbcv/ Sear 810: http://labarum.info/lbr/img/lbr08100.jpg - Pod M je "A" a pod tím (fotka je obráceně) tuším "CON"
Ocenění nechám na Gramatikovi, já mám totiž většinu své malé byzantské sbírky od starého pána tak po 200,- za kus (myslím, že takovéhle kusy dával i levněji), ale to byly hodně příznivé tuzemské ceny, čili je to skreslující. Na e-bay jdou ceny asi dost výš.
Zaregistrován
21. 11. 2011
aha, diky. Koukam, ze to bude nejaky dvojraz taky o 170 stupnu. Tech hlav je tam nejak moc🙂
Zaregistrován
29. 3. 2015
Ahoj, i přes slabší kvalitu, myslím, dobře určeno. Herakleios se synem Konstatinem III. Sear 810. Konstantin III po Herakleiovi vládl jen cca 6 měsíců a následoval ho jeho syn Konstans II., jehož mincím se tento kousek hodně podobá horší kvalitou a "pískovou" patinou. Proto asi ta záměna v popisu (Herakleios Konstans). Zajimavé je, že za Herakleia došlo k dost značnému propadu řemeslné kvality mincí. Našel jsem článek snad z roku 1850, kde popisovali, že se snad mince nejdříve narazily na bronzový pásek a pak stříhaly do tvaru mince. Proto ty divné tvary. Souviselo to s válkami s Peršany a nástupem islámu. Prý se v té době tavily předměty z kostelů, aby bylo na ražbu mincí pro žodl vojákům.
U mince nejde určit rok vlády panovníka, ale tipuju že to bude pozdější doba 20. nebo 30. léta 7. století.
Cenu bych neviděl moc výše než nějakých 5 EUR. Je celkem běžná a kvalita je spíše podprůměrná.
Pro srovnání přidávám svého SEARa 810ku (také nic moc kvalita).
Obrázky:
Zaregistrován
4. 9. 2012
Ahoj,
to s tím vystřihováním je hodně zajímavá informace. Dost by to vysvětlovalo. Je fakt že s všeobecným upadáním portrétů na mincích od 5. stol dál (a mírným zlepšením za Justiniána) je daleko největší propad celkové úrovně mincí právě na Heracliových a Constantových (II.) mincích.
Jinak už jsem dlouho nic nepřidal, tak to teď napravím. Vzestup Byzance nastal ve středověku za makedonské dynastie a vrcholil za Basilea II. (jehož symbolisují anonymní follisy)
Velkými vzdělanci na trůně byli
- Leo VI. Moudrý (886-912) - už jsem ukazoval na první stránce - Sear 1729
- Konstantin VII. Porfyrogennetos (913-959) podporující vzdělanost a sám sepisující encyklopedická díla. - Follis s mladýcm císařem a matkou Zoe - Sear 1758
- Před nimi a po nich vládl Basil I., Roman II. Jan Tzimiskis (které jsem ukazoval na mincích z Chersonesu)
- Nikeforos II. Fokas (863-869) velký válečník - prý relativně běžná přeražba jeho follisu na anononymní follis právě následovníka Janna Tzimiska. Sear 1782
Obrázky:
Zaregistrován
21. 2. 2014
Ahoj, zdravím..krásný exkurz. Jen mně napadlo, že bych jako zajímavost doplnil, že v Porfyrogennetově díle De administrando imperio je zmíněna "Velká Morava". Tedy on ji tak nazval a tento název dnes slouží nám k pojmenování tohoto státního útvaru. Dílo obsahuje i další informace, které se vztahují řekněme ke střední Evropě...takže sice trochu exotický Byzantinec, ale jeho dílo se nás bezprostředně dotýká🙂
Zaregistrován
12. 1. 2010
Tyhle mince už jsou středověk mimo náš kulturní okruh, takže trochu mimo můj zájem, ale souhlas s tím, že to byla doba významných císařů, jinak neví někdo proč měl Konstantinos VII přízvisko Porfyrogennetos, když v purpuru zrození byli všichni císaři (dobře, kromě těch, co založili svou dynastii🙂 ) ?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.