Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

bonzik

Uživatel

Zaregistrován
1. 5. 2008

#1 - 5. 5. 2008, 20:57

Mám prosbu na odborníky v oblasti filatelie 😉
Nedávno jsem koupila Carte Maxima, ale zadní strana byla prázdá, žádné linky jako u pohlednic a tak bych se vás chtěla zeptat, je to normální, aby přední strana byl obrázek a známka a zadní strana nic, jen čistý "papír"? Sbírám pohlednice se psy a toto mě trošku i naštvalo 😞
Děkuji za info Ludmila

Hledám staré pohlednice se psy a čb pohlednice vydavatelství Orbis a Pressfoto!

dejvy

Moderátor

Zaregistrován
21. 7. 2007

#2 - 6. 5. 2008, 06:36

Definice Cartes Maximum je dána řády FIP a bohužel ani hodně těch, které jsou vydávány poštovními správami a takto označovány, příslušná kritéria nesplňují. Nemám vše v hlavě, podrobný článek jsem před pár lety překládal pro zpravodaj ČNS Temafórum, ale pokusím se na něco si vzpomenout. Pokud to nebude úplně přesně, prosím čtenáře, ať mě za to nekamenují.
Definice CM byla FIPem přijata někdy v roce 1974; proto CM z období před tímto datem bývají tolerovány, i pokud některé z dále uvedených kritérií nesplňují (důvod je jasný - nemohlo být dodrženo něco, co ještě nebylo známo). CM od roku 1974 musí splňovat tato kritéria:

• podklad - musí být pohlednice (což je i odpověď na Tvoji otázku, adresní linky tam mají být; třeba poštovní správa bývalého SSSR vydávala podklad bez adresního podtisku, v Liechtensteinu je zase na rubové straně vytištěno pořadové číslo a doprovodný text ve třech jazycích přes celou plochu - obojí je chyba)
  • pohlednice musí být vydaná dříve než známka a musí mít rozměr klasické malé pohlednice (u nás je to nyní 148x105 mm, ale je tam nějaká tolerance podle místních zvyklostí); je zcela jedno, zda je černobílá či barevná, měla by však být jednopohledová (okénkové pohledy jsou pro tvorbu CM nevhodné)
  • z pohlednice by nemělo být patrné, že je vydána pro účely zhotovení CM (často bývá třeba zesvětlené nebo zmatněné místo pro umístění razítka, což je chyba; dělá to však hodně poštovních správ)
  • obraz známky musí mít maximální obrazovou shodu s obrazem pohlednice; jsou povoleny i detaily oproti celku, není však povolena pouze myšlenková shoda (třeba známka s portrétem Mozarta, na pohlednici jeho noty), není povoleno přímo vyobrazení známky na pohlednici (což vydává třeba poštovní správa Spojeného Království)
  • známka je na pohlednici nalepena na obrazovou stranu, obraz známky musí být orientován stejně jako obraz na pohlednici (je zcela jedno, zda na výšku či na šířku); přípustná je pouze jedna známka
  • razítko musí mít maximální místní shodu s obsahem CM (vhodné je samozřejmě příležitostné razítko k tématu, ale postačí i denní); místní shoda znamená, že domicil razítka (tj. pošta, která je používá) musí mít nějaký logický vztah k tématu známky a pohlednice - pokud mám třeba CM Pražského hradu, pak by razítko mělo být z pošty Praha 012, u CM s osobností by mělo být razítko třeba z jejího rodiště; jako příklad nevhodného pokusu o výrobu CM lze uvést třeba známky ČR s vyobrazením paláce Stoclet v Bruselu, protože vhodné razítko na území ČR prostě není (palác je v Belgii takže by to měl být Brusel, který však zase nelze použít na známky ČR)
  • známky musí být v době znehodnocení poštovně platné
  • razítko musí být na CM otištěno celé, a to tak, aby bylo čitelné, aby zcela zřetelně znehodnocovalo známku, přitom však i obraz známky a obraz pohlednice musí zůstat čitelný (příšerná definice, snad je srozumitelná)
  • doporučuje se, aby datum razítka bylo cca do 3 let od data vydání známky
    Doufám, že tato stručná odpověď postačí k osvětlení tématu.

bonzik

Uživatel

Zaregistrován
1. 5. 2008

#3 - 6. 5. 2008, 15:14

Děkuji moc, naprosto dostačující odpověď. Co je ale nejhorší nejen že to je jen obrázek se známkou, ale je to tištěno na domácí tiskárně !!! :-( rozmazané... stálo to peněz jako šlupek, snad to budu moci vrátit zpět.

Hledám staré pohlednice se psy a čb pohlednice vydavatelství Orbis a Pressfoto!

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.