Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#331 - 1. 11. 2011, 20:34

Osobně se snažím si koupit cca 1x ročně jednu lepší minci a jinak spíše střední nebo levnější materiál v pěkných stavech, ale není to rozhodně žádné dogma, někdy koupím za rok i dvě vzácnější mince a někdy se mi prostě nezadaří nic z toho vzácnějšího co bych moc potřeboval zase sehnat(nebo zaplatit), tak to prostě chodí, ale sem tam si to chce jak píše Kučera dopřát i něco lepšího jako ozdobu sbírky(pravda, 10 dukáty asi také nebudu nikdy kupovat, ale to mne nechává klidným...). 🙂

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#332 - 1. 11. 2011, 20:52

Ja treba zjistil ze nekdy mince o kterou jsem mel dlouhodoby zajem a najednou se objevila v aukci kdy jsem mel moznost si ji podrzet v ruce a prohlednout si ji, tak i kdyz se mi libila a tusil jsem ze ji jiz mozna nikdy nazivo neuvidim, najednou jsem ji jiz tak nutne "nepotreboval" a ta moznost prohlidky in natura me plne uspokojila 😃 (napriklad ty zminovane 10D)

xjert01

Uživatel

Zaregistrován
17. 8. 2010

#333 - 1. 11. 2011, 23:34

Kdyz uz se tady resi ty ceny tak antika bude mit pro nasince asi urcitou nevyhodu v podobe vyrazne vyssi konkurence za zahranici - v porovnani treba s bohemikou...

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#334 - 2. 11. 2011, 08:49

Kucera napsal/a:

... najednou jsem ji jiz tak nutne "nepotreboval" a ta moznost prohlidky in natura me plne uspokojila 😃 (napriklad ty zminovane 10D)

Tak to na mne bohužel nefunguje 😞

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#335 - 2. 11. 2011, 08:50

xjert: To ano, ale dokud clovek nakupuje mince, ktere se tu daji bez problemu sehnat, je to naopak vyhoda. Protoze je tady mensi poptavka a zaroven tu vetsinou nenakupuji lide ze zahranici, tak casto kupuju sice bezne, ale krasne veci za polovinu toho, co by me staly za hranicemi. Problem nastane ve chvili, kdy shanim neco, co se na zahranicnich aukcich ukazuje, ale tady to clovek nesezene anebo jen jednou za uhersky rok a minimalne za svetove ceny.
Zase treba takovi sberatele PG sice nemusi moc resit sberatele ze zahranici, ale protoze je jich tu tolik a PG navic nakupuje kde kdo, aniz by byl sberatel, zaplati nehorazne ceny uz i za bezne kousky v peknem stavu. Kdyz nekde platim 6 nebo 7 set za umelecky krasne zpracovany denar nebo antoninian temer v razebnim stavu a prede mnou sberatel PG vyplazne 5000 za krasny Sm.2 Vaclava II, tedy mince, ktera se tu nachazi a obchoduje daleko casteji, tak jsem rad ze sbiram antiku🙂

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#336 - 2. 11. 2011, 09:07

Nevyhnutelnou podmínkou v dnešní době je fakt, že k vybudování kvalitní sbírky bychom potřebovali vyšší finanční částku. Hodně také záleží jaké si vybereme sběratelské období, jak je oblíbené a poptávané, protože to má zásadní vliv na cenové relace. Mohou být ražby velice oblíbené, které ale budou zároveň vcelku běžné a zaplatíme za ně mnohem více, než za velmi vzácné mince z nepreferovaného období. Mě spíše přitahují mince, k jejichž získání musíme mít kromě finanční částky i veliké štěstí. Pokud nám postačí vstupenka v podobě finanční částky a trocha času v řádu pár týdnů, nebo měsíců, potom velmi pochybuji o jejich vzácnosti, protože zde se nám historická mince dostává na úroveň spotřebního zboží.
Při této příležitosti je dobré zdůraznit, že je dobré mít alespoň základní přehled o cenových relacích celé monetární historie a chybou by bylo uzavírat se do dokonalého, ale pouze svého sběratelského období, protože až celková nálada nám dokáže odpovědět ne cenové relace jednotlivých období.
V minulosti jsem se setkal v mnoha případech s tvrzením, že se má sbírka tvořit systematicky od těch běžnějších mincí, postupně až k těm vzácnějším. Myslím, že v dnešní době to neplatí, protože materiálu je málo a pokud prošvihneme zajímavější kus, mohlo by se nám stát, že ho nemusíme na dlouhou dobu vidět a pokud ano, pak za něj zaplatíme s určitostí více. Možná, že v dnešní době tento postup bude platit naruby, protože běžné věci seženema zajisté snadněji. I když co je ještě v dnešní době běžné ? Proto není od věci mít danou stranou určitou částku na zajímavější ražbu a neutratit ji za běžnější věci a navíc ještě v nezajímavých kvalitach.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

xjert01

Uživatel

Zaregistrován
17. 8. 2010

#337 - 2. 11. 2011, 09:16

tenzor: to dava smysl. Zaroven s tim jak roste vzacnost dane mince se uroven konkurence u te antiky prehoupne pres bohemiku (diky mezinarodni konkurenci)...jeste je otazka jak to je s modnimi vlnami - ted treba u nas hodne bezi ty zminene PG, za par let to (snad:)) bude jine obdobi. U te antiky diky obrovskemu (celosvetovemu) trhu to jde taky ve vlnach nebo tam je zajem vicemene konstantni?

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#338 - 2. 11. 2011, 09:52

Evropa1 napsal/a:

...Proto není od věci mít danou stranou určitou částku na zajímavější ražbu a neutratit ji za běžnější věci a navíc ještě v nezajímavých kvalitach.

😁 Kdepak, tak se to nedělá.
Když vidím zajímavou minci bez která nemohu dál žít, koupím ji na credit kartu
a teprve potom zčnu přemýšlet kde na ní vlastně vemu.🙄
Donutí mne to třeba jít do práce v sobotu nebo vzít melouch nad kterým jsem ještě včera ohrnoval nos😃

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#339 - 2. 11. 2011, 09:53

xjert: tak to je otazka pro jine, ja sbiram pouhe 2 roky🙂 Ale z cen prodanych minci apod. mam pocit, ze trh s antickymi mincemi do roku 2000 stagnoval, pak zacaly ceny opatrne a rust a v poslednich letech se to tempo zvysuje. Bohuzel asi je potreba pocitat s tim, ze diky rozsireni pouzivani internetu i stale se zvysujici informovanosti laicke verejnosti o moznostech sbirani / investici do starych minci, bude rust i pocet zajemcu a to bez ohledu na modni vlny.
Jinak antika je taky dost siroky pojem. Muze to byt treba Recko, Rim, indorecke staty, novoperska rise, keltove nebo rana Byzanc a v kazde oblasti muzou platit jine trendy.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#340 - 2. 11. 2011, 09:55

turtle: tak pokud te to nedonuti spat pod mostem, tak je to jeste dobre😉
Ale jinak se to dost podoba gamblerstvi nebo alkoholismu.. vsiml sis?🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.