Zaregistrován
12. 1. 2010
korunka: obvykle tam značka mincovny je🙂 Tyhlety značky se objevily po Aureliánově reformě - ryzost šla z nějakých 2-3% na 4.5% - protože i předtím měly antoniniány postříbření, byla potřeba nějak rozlišit, které jsou nové, zaručeně (ehm) nešizené a k tomu sloužila značka XXI, případně KA (totéž v řeckém způsobu označení čísel). Občas byly kombinovány s dalšími písmeny označujícími mincovnu nebo dílnu, v každém případě jde mincovna většinou identifikovat. Později se objevily tyto "dvouantoniniány" a opět je bylo potřeba odlišit. Po pár letech už se opět používaly značky jednotlivých mincoven a dílen (dvouantoniniány zmizely a normální antoniniány už se standartně razily v předepsané ryzosti 4.5% - většinou..)
Zaregistrován
28. 6. 2008
Aha, jak to tak pozoruji, je to dost komplikované. Děkuji za vysvětlení 😉
..jinak také pustím jednu informaci- nedávno jsem se z jednoho archeologického TV dokumentu dozvěděla, že římané znali nejen postříbřování bronzových předmětů, ale i pocínování. (tenkrát jsme někde řešili, že se mi z mince při pokusech odtavil z povrchu stříbřitý kov, přitom mince vypadala postříbřená) Takže když jsem toto zjistila, že to u některých artefaktů dělali i úmyslně, napadlo mne, nemohli to dělat právě i u některých mincí?
Zaregistrován
12. 1. 2010
Teď nevím jak to myslíš? Pocínování mincí? Proč by to dělali?
Zaregistrován
28. 6. 2008
.. pro stejný efekt- aby vypadaly jako stříbrné.. Myslíš, že je to nesmysl? Alespoň by to vysvětlovalo, co se mi to odtavilo z toho antoninianu... ale možná je to nesmysl, nevím...
Zaregistrován
21. 11. 2011
Zajimalo by me, jestli v te dobe byl drazsi cin nebo stribro. Ja bych skoro rekl, ze cin.
Ja kdyz kdysi zacinal s cistenim, tak jsem zkusil cistit postribrenou plaketu podobne jak stribro a behem par sekund zmizelo stribro a zustala jen med. Ta rychlost me samotneho prekvapila🙂 Tak mozna se ti stalo neco podobneho, ze ta tenka vrstva byla zoxidovana nebo kdo vi co se s ni stalo, ze to tak rychle zmizelo.
Zaregistrován
28. 6. 2008
..no, ono nezmizelo. Minci jsem opatrně zahřívala (jeden ze způsobu patinace, ale byl to šrot, takže to byl spíše experiment) a to "stříbro" z mince se změnilo v kapičky a to velice brzy a při relativně nízké teplotě..
Zaregistrován
21. 11. 2011
aha, tak to jo, to je divne
Zaregistrován
27. 12. 2010
Tak to stříbro opravdu nebylo. Na to potřebuje větší teplotu.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Pochopitelne stribro. Nevim jak to bylo presne v 3. stoleti (resp. musel bych si to dohledat), ale mam pocit ze zacatkem cisarstvi byl cin asi 3x drazsi nez med. V 3. stoleti bylo stribro 100x drazsi nez med.
Zaregistrován
12. 1. 2010
V prakticky vsech beznych mincich z 3. i 4. stoleti byly nalezeny krome medi (a pripdne stribra) ruzne primesi vcetne cinu. Takze pritomnost neprekvapi, spis to, ze se objevil na povrchu mince.
Ale teoreticky by v te dobe bylo mozne separovat stribro z povrchu mince (to se casto delalo) a pak to pocinovat, aby to nekdo vzal jako "dobrou" minci. Ale to jsou jen dohady.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.