Jotapianus: ja si prave rikal, jestli tu nebyla trosicku mylka, ale zase jsem se nechtel ztrapnit jak minule, kdyz jsem neznal jeden z portretu Proba🙂
Co pisou prameny neni vzdy uplne pravdive, protoze zaujaty osobni pohled, zajmy urcitych skupin a propaganda fungovaly uz v te dobe a pokud je nekde hlavnim pramenem Historia Augusta, tak je nejbezpecnejsi predpokladat, ze se veci staly presne naopak😉
Ona ta mince svym zpusobem vypada jako lehce zbarbarizovana. Viz. provedeni reverzu , kde ani zvire, ani opis ... CONS AV neni zrovna normalni. Skoro bych rekl, ze na reverzu nema byt napsano cele AVG, protoze to G se tam uz proste nevejde a neni to jen malym strizkem. Tot muj pohled na tuto minci.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Úplně jasno vtom taky nemám.
1) mince Galliena i Claudia II. jsou běžné, takže jich máme každý dost. Já Galliena sbírám dlouhodobě. Podle stylu reverzu i stylu písma na rubu může být tato mince dobře Gallienova jako i Claudiova. Neoficiální ražby Galliena co znám jsou jiné než ty galské barbarské radiaty ("tetrikovské") - jsou na velkých a relativně tlustých střížcích.
2) právě Historia Augusta jako jeden z mála pramenů co máme je sám o sobě tak nejistý,že to vydá na knihu; předpokládáme-li její vznik ve 2.pol.4.stol., pak evidentně (tak jak je jako pramen nejistá) jako "prokonstantinovská" může ohledně Claudia Gothica úmyslně mlžit
Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
Jen upřesním, že Gothicus tento typ reversu s laní nerazil (dle RIC). Je to tedy prostě Gallienus, jen s hlavou Gothica.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
Pěkný Gordiánek, jen se děsím co to stálo. Jinak je chlubírna vyhrazena našim sbírkám, nebo můžu přihodit něco z cizích luhů a hájů, z tzv. špeků?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.