Zaregistrován
23. 11. 2010
Víš co, to je relativní. Moje první zkušenost s numismatikou, před x lety kolega z práce koupil svůj první tolar, Leopola. Totálně nadšenej, všem ho ukazoval. Druhej den přišel pobledlej, dal ho doma na váhu a 21 gramů tuším. Porovnával ho pak s fotkama podobnejch z různých aukcí a prostě to nepoznal. Jenom vrtěl hlavou a nadával. Bez zvážení konečná. Jak píše Tovy, u antiky je to většinou patrný na první pohled, je to zvláštní, ale je to tak.
Zaregistrován
23. 11. 2010
a propos, vím, že se nemá odkazovat na aktuální aukce, ale co třeba tohle:
http://aukro.cz/rim-i6297467529.html
nebo
http://aukro.cz/rim-i6297489034.html
Zaregistrován
11. 2. 2016
To zamrzi, ja mel teda stesti. Svoji prvni koupenou minci jsem taky trosku bezhlave podle sympatii koupil tolar ale nastesti jsem prirozene podezrivavej tak jsem nenaletel. No vypada to ze u antiky se budu zatim sprtat a kdyz kupovat tak zatim jen od vetsich aukcnich domu a tady, koukal jsem na Tovyho web a asi si tam taky vyberu. Vypada to ze uz je preci jenom znalej tematu. Mince dlouho nesbiram a z najivity o sbirani se teprve dostavam. Vyhradil jsem si konkretni mincovnu, panovnika a tak to mam vcelku jednoduzsi. U antiky spis zatim jen pokouknu co a jak bych chtel dat do kupy. Abych jen nekupoval cikcak neco. Zatim bych to asi videl na nejaky denarky adoptivnich cisaru kdyz uz mam toho pia, (toho mi koupila segra a snad se ji podarilo koupit dobre). Kdyz by se na nem neco nekomu nezdalo da mi snad za usi a napise to tady, u toho prodejce na ebay se mi tuze libi jeden kousek a porad nad nim spekuluju..
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Zaregistrován
28. 6. 2008
To máš tak, je dobré se řídit intuicí, protože ta hodně poradí. Pokud se Ti mince "nelíbí" něco Ti na ní prostě nesedí, nebo z ní nemáš dobrý pocit, tak je lepší ji nekupovat. Pak třeba když si nejsem nad nějakou mincí před koupí jistá, nebo mám pochybnosti, napíšu někomu zkušenému tady z fóra a poprosím o názor, zda do ní jít, či nikoliv. Někdy to pomůže a člověk se snáze rozhodne.
Zaregistrován
21. 11. 2011
Ten Ant. Pius pravy bude, ale nejspise opravdu patinovany. Ale rekneme ze patinace neni to nejhorsi u minci, tak bych nad tim jen mavnul rukou. Nedavno jsem koupil vzacneho Septimia Severa na velke salove aukci a byl patinovany jodem. A nebylo to tam uvedene. Ale je jinak hezky, tak to prejdu.
Zacatecnikum radim pred koupi se poradit s nekym zkusenejsim. Bud dat sem fotky, nebo mi to klidne poslat. Jak mam cas, tak na to kouknu. Nerikam, ze poznam padelek na 100%, ale odepisu ze jo, ne, nebo se vyhni.
Zaregistrován
11. 2. 2016
Super Tovy, diky ti za feedback. Urco se tady na forum jeste z necim obratim kdyz mi neco padne do oka. A hned se te zeptam, na tvim webu kde mas napsano rezervace, tak je to napevno?
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Zaregistrován
21. 11. 2011
Jo, bohuzel je to v 99% napevno. Jen nekteri kolegove si mince ode me postupne odebiraji, jak nasetri... no nekteri uz nekolik i let😃
Zaregistrován
21. 11. 2011
Shodou okolnosti zatimto pripravuji pojednani o vzacnych antoninianech Proba se mi podarilo ukoristit jeden z jeho nejvzacnejsich reversu SISCIA PROBI AVG. Siscia obklopena ricnimi bohy - na vodni hladine sedici Savus a Colapis (pritoky Dunaje).
Co se tyka zajimavosti, tak patri mezi ty nejzajimavejsi vubec, co do vzacnosti bych ho zaradil az na treti misto (za Calliope a napisem VOTIS / X ET XX / FEL ).
Obrázky:
Zaregistrován
2. 1. 2012
Tak to je krásná chuťovka. Gratuluji! :-)
Zaregistrován
12. 1. 2010
Gratuluji, pěkná a zajímavá mince.. celkovou vzácnost myslíš asi mezi antoniniány, že? Každopádně jestli máš nastudované všechny typy antoniniánů Proba tak, že je můžeš seřadit podle reálné vzácnosti, tak kloubouk dolů, to už by bylo možná dobré pouvažovat i o monografii.
Savus a Colapis jsou Sáva a Kupa (Kolpa), ve skutečnosti se Kupa vlévá ne do Dunaje, ale do Sávy a to právě v tehdejší Siscii - odtud tedy ta symbolika.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.