Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
13. 5. 2013, 00:35

Jotapianus: ja si prave rikal, jestli tu nebyla trosicku mylka, ale zase jsem se nechtel ztrapnit jak minule, kdyz jsem neznal jeden z portretu Proba🙂
Co pisou prameny neni vzdy uplne pravdive, protoze zaujaty osobni pohled, zajmy urcitych skupin a propaganda fungovaly uz v te dobe a pokud je nekde hlavnim pramenem Historia Augusta, tak je nejbezpecnejsi predpokladat, ze se veci staly presne naopak😉

Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

Vytvořeno:
13. 5. 2013, 07:34

Ona ta mince svym zpusobem vypada jako lehce zbarbarizovana. Viz. provedeni reverzu , kde ani zvire, ani opis ... CONS AV neni zrovna normalni. Skoro bych rekl, ze na reverzu nema byt napsano cele AVG, protoze to G se tam uz proste nevejde a neni to jen malym strizkem. Tot muj pohled na tuto minci.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
13. 5. 2013, 23:48

Úplně jasno vtom taky nemám.
1) mince Galliena i Claudia II. jsou běžné, takže jich máme každý dost. Já Galliena sbírám dlouhodobě. Podle stylu reverzu i stylu písma na rubu může být tato mince dobře Gallienova jako i Claudiova. Neoficiální ražby Galliena co znám jsou jiné než ty galské barbarské radiaty ("tetrikovské") - jsou na velkých a relativně tlustých střížcích.
2) právě Historia Augusta jako jeden z mála pramenů co máme je sám o sobě tak nejistý,že to vydá na knihu; předpokládáme-li její vznik ve 2.pol.4.stol., pak evidentně (tak jak je jako pramen nejistá) jako "prokonstantinovská" může ohledně Claudia Gothica úmyslně mlžit

Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
13. 5. 2013, 23:54

Jen upřesním, že Gothicus tento typ reversu s laní nerazil (dle RIC). Je to tedy prostě Gallienus, jen s hlavou Gothica.

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

harley777ma

Uživatel

Zaregistrován:
10. 10. 2011

Vytvořeno:
15. 5. 2013, 11:24

Zdravím Páni, dnes mi prišiel od Raucha antoninian Gordiana III RIC 5. Neviete niekto či má v predajni vo Viedni väčší výber ako na stránkach? Rozmýšlam, že by som tam zašiel pozrieť.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

Vytvořeno:
15. 5. 2013, 12:33

Super. Mimochodem to kolem hlavy na reversu je neco jako komixova bublina?🙂 Nebo stit? Prijde mi to jak proslov.

vektor

Uživatel

Zaregistrován:
28. 8. 2010

Vytvořeno:
15. 5. 2013, 13:22

vyčnívající část pravého křídla

Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

Vytvořeno:
15. 5. 2013, 19:20

Heh, tak to me nenapadlo🙂

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
15. 5. 2013, 21:31

Pěkný Gordiánek, jen se děsím co to stálo. Jinak je chlubírna vyhrazena našim sbírkám, nebo můžu přihodit něco z cizích luhů a hájů, z tzv. špeků?

Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

Vytvořeno:
15. 5. 2013, 22:03

Chlubirna je od toho se necim pochlubit. Speky bych daval mozna primo do antiky.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.