Zaregistrován
25. 7. 2006
Často se zde na foru objevují dotazy k této tematice. Z toho důvodu zakládám nové téma, takže příspěvky a dotazy můžete vkládat sem, pro mince naše i zahraniční, bez ohledu na jejich stáří.
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
6. 8. 2020
Zdravím všechny, chtěl bych poprosit o info, či názory na mechanismums vzniku nálitků. Podle mých minulých debat i mé logiky by mohlo být možné, že vznikají natlačením materiálu střížku do praskliny poškozeného razidla. V tom případě bych ale nechápal to pojmenování "nálitek", které ovšem chápu v takových případech, kdy jsou reliéf, nebo i plocha mince ozdobeny kapkou či kapkami kovu . Jak je to možné? Asi by to mělo souviset s teplotou (razidla?) během procesu, ne? Předpokládám ale, že by ta teplota snad neměla dosahovat až bodu tání oceli, niklu a dalších kovů. Jak se tedy stane, že kov někdy při výrobním procesu doslova teče? Přikládám několik fotek. Ruský rubl s nálitky na jedničce, ukrajinská kopějka, která má zalitý celý reliéf !!! (jakto?) , nálitek u okraje, další nálitek u okraje a velká mapa vedle jedničky s malými mapkami různě po ploše poslední mince. PS: Ořezáním a mírným doostřením jsem se pokusil JEŠTĚ VÍCE ZVIDITELNIT lokace na mincích, které jsou předmětem mého dotazu (podobný dotaz jsem už posílal, dočkal se ale jen technické kritiky). Pokud se i přes moje další zezřetelnění budou někomu zdát tyto lokace nedostatečně viditelné, můžeme podebatovat o efektivním zachycení vertikálního úkazu na ploše, případně se nechám i konstruktivně poučit. Fotky vkládám do dalšího příspěvku a předem všem děkuji za jakoukoliv konstruktivní odpověď.
Zaregistrován
6. 8. 2020
Tady jsou ty fotky: Ruský rubl s nálitky na jedničce, ukrajinská kopějka, která má zalitý celý reliéf !!! (jakto?) , nálitek u okraje, další nálitek u okraje a velká mapa vedle jedničky s malými mapkami různě po ploše poslední mince.
Obrázky:
Zaregistrován
25. 7. 2006
Petr3: Obecne "nalitek" na minci je zpusoben nejakou vadou razidla. Co na minci prebyva, to na razidle chybi. Netvrdim kategoricky, ze to plati na vsechny vyse zobrazene mince. Snad se k tomu vyjadri nekdo dalsi.
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
25. 7. 2006
Pridam take jednu minci, u ktere bych rad znal mechanismus vzniku. U ni naopak material chybi. Takze vadny strizek? Navic excentricka razba se zvysenym okrajem.
Obrázky:
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
20. 12. 2012
Velice podezřelé,kdyžje uveden zvýšený okraj. Jaký má průměr? Jaký má mít průměr? Zvlášť podezřelé je to přehrnutí v té pasáži ,kde je ta "dutina". Myslím,že je naválcovaný povrch. Při tom naválcovávání, na soustruhu,při letmém upnutí to házelo. Už to to nějolikrát bylo. Když jsem kontaktoval prodejce ohledně průměru,nikdy jsem nedostal odpověď.
Zaregistrován
25. 7. 2006
bertik: minci uz nemam, jen fotky. Zvyseny okraj byl pouze na jedne strane, jak to u silne excentrickych razeb byva. Ten excentr tam evidentne je, viz okraj.
Ja vim, co myslite. Zvyseny okraj, snizeny prumer, videl jsem to mockrat. Oblibeny kutilsky vytvor, ovsem taky na prvni pohled odhalitelny.
Na tehle minci ale podle me nikdo nekutil, ani si nedokazu predstavit, jak by se dala dutina vytvorit, aniz by se poskodil okraj mince.
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
20. 12. 2012
Taková dutina vytvořit obráběním nelze. Jedině lisováním. Nebo snad elektroerosivním způsobem(vyjiskřováním). Při lisování by došlo jednak k vyhrnutí materiálu a potom by to bylo vidět na druhé straně. Z toho mi vychází,že byl vadný střížek..Při ražbě nezapadl do otvoru a hrana byla přehrnuta.
Zaregistrován
25. 7. 2006
Zaregistrován
6. 8. 2020
Dobrý den, jak mohlo toto vzniknout? Není to na dodatečné poškození příliš "čisté", tudíž vada střížku? Co myslíte? Předem díky
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.