A podle čeho se falza dělají? Jen málo mincí je smyšlených. Jak už jsem řekl, prodejce falza prodal a jako takový nemá důvěru.
Jinak Nummus Olomouc, falza či mince podezřelé (pro mě):
položka 91. Eobea - Histiaia, terobol
rovněž se mi nezdají položky 96. a 106. ale nejsem antikář, takže to lépe určí Tenzor
položka 727, 3 krejcar 1622 slezských stavů, minci mám už od minulé aukce v silném podezření, připomíná mi produkty polské padělatelské dílny.
- Leopold I., 1/2 tolar 1702 je už falzum známé delší dobu, přesto se na aukcích stále objevuje
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Navíc jsem se na Nummusu - Hummusu před dvěma roky neskutečně pohádal. Podle mého názoru tam měli záměrně chybně určené mince. Uherské denáry "nového rázu" vydávali za slezské ražby, aby vytřískali z účastníků aukce víc peněz - taky se jim to povedlo.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
91 je jasná, profláknuté falsum, myslím že už jsem na ni tady upozorňoval.
96 možná nějaká barbarská napodobenina.. pokud ne, tak jde o moderní padělek, rozhodně pochybuju, že by mohlo jít o dobovou oficiální ražbu. S tou naprosto nesmyslnou cenou (možná se překlepli a přidali omylem nulu?) to asi nemá smysl řešit.
106 vypadá jako litý padělek, ale z té fotky těžko říct s jistotou. Každopádně při této ceně za minci v tomto mizerném stavu asi také netřeba řešit🙂
Podobně lze zpochybnit i další mince, Marcus Aurelius vypadá jako dorývaný, ale opět těžko říct s jistotou - chybí kvalitní fotky... chce to vidět naživo nebo nekupovat mince, které vypadají podezřele. Z Olomouce už jsem si odvezl dvě falsa, jedno v začátcích sbírání a druhé právě kvůli špatnému odhadu z nekvalitní fotky, naštěstí se ukázalo, že jde v tomto případě aspoň o dobové.
Jinak osobně mám z té aukce spíš pocit, že jsou tam zmatkáři (i když ne takoví jak na aukci Dukátu, který mimochodem Nummus v antice poráží rozdílem třídy jak kvantitou, tak i kvalitou, čili pokud Nummus = Hummus, pak Dukát a ČNS Tábor = superhumus🙂 - ono se to nezdá, ale zvláště některé římské mince jsou v Olomouci opravdu pěkné, ty nekvalitní fotky jsou dvousečná zbraň). Když došlo k nějakému pochybení, tak tam byla snaha to napravit tak, aby nebyl zákazník nijak poškozen, narozdíl od jisté jiné firmy, která udělá chybu a tváří se, že je to normální..
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.