Měl bych několik dotazů na někoho, koho baví deskové a jiné vady na známkách ČR. Protože toho asi bude víc, dovolil jsem si založit nové, takto obecné, téma.
Ale k věci. Narazil jsem při prohlížení svých ražených známek ČR na věci, se kterýma si nevím úplně rady. Moje dotazy jsou:
a) Jsou to vůbec deskové vady?
b) Pokud ano, kde je najdu (myšleno katalog, další literatura), protože jsem zatím nic nenašel.
c) Má cenu si tyhle konkrétní věci dát stranou, nebo jsou to prkotiny, jakých jsou kvanta?
1) Známka pof. 26 Vánoce - červené ucho andílka, je to vidět na první pohled pouhým okem.
Celá známka a detail
2) Známka pof. 20 Mistrovství světa ve veslování - červený bod pod A (Světa), není to tak nápadné, ale zas lupu na to člověk taky úplně nepotřebuje.
Opět celá známka a detail
Díky za reakce.
Obrázky:
No, podle mě je tisková vada, v podstatě nahodilost, která se asi vyskytuje v minimálním množství (možná jen pár kusů). Proto není v žádné literatuře. Nicméně to ucho je docela zajímavé, veslování už zas tak moc ne.
Náhodná věc to je, ale nemusí se to týkat přímo tisku.
znate prosim nekdo tento katalog? Katalog1918-1983
-nasel bych v nem vice DV, VV nez v novych pofisech ? ...mam spoustu znamek csr a chtel bych je probrat , jen nevim kde jinak sehnat seznam vad ?
(kat. merkur asi jen tak nesezenu ani pdf )😞
Obrázky:
vyštudovaný rytec kovů - filatel - lolek .)
Nemám srovnání na ČSR II, takže nevím, jaké terno ta příručka bude, ale lepší jak Pofis asi ne. Na ČSR I tam je určitě víc obrázků k DV (v Pofisu není skoro nic), ale pořád to není nijak převratné a Monografie 1-5 jsou určitě lepší.
Každopádně, pokud se rozhodneš, že ji chceš, ji můžu nabídnout, stejně jako můžu nabídnout další starou literaturu zejména na ČSR II (kupř. Specializovaný katalog z 1978 na známky od 1918). V případě zájmu dej vědět. A když by ses někdy dostal do Brna nebo tu někoho máš, rád předám osobně.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.