Moderátoři: smith, babygulka, regula_jan, kolo101
Zaregistrován
22. 7. 2011
Nedůvěra může pramenit z několika důvodů.
Každý se časem zdokonaluje a poptává pouze kvalitní věci, které stojí vyšší ceny. I zkušenější sběratel nemá šanci pouze z fotografie (i kvalitní) poznat pravý stav daného materiálu. Jak v tomto případě mohu kalkulovat cenu? Na druhé straně, jak mohu poslat někomu, koho jsem v životě neviděl vyšší finanční částku a navíc za materiál, který dokonale neznám? V sobotu byla aukce ve Vídni. Po internetu jsem si prohlédl nabídku a z fotografií (poměrně věrných) jsem se rozhodl dražit pár položek. V sále ale byl kolega, který mě dané mince prohlédl a zavolal. Až po této proceduře jsem ho instruoval v jakých cenových relacích se má pohybovat. Tedy opět kvalitu mohu zjistit pouze z fyzické prohlídky a na tomto základě mohu určit odpovídající cenu.
Mé výhrady k dražení v internetových aukcích se v tomto případě hlavně vztahovali k začínajícím sběratelům, kteří berou internet jako základ, od kterého se vše odvíjí. Já ho naopak považuji pouze jako doplněk. To je ten základní rozdíl. Já se snažím některým začínajícím sběratelům pomoci, ale základem je skutečnost, kdy pochopí, že musí zvednout zadek od počítače a věnovat se sběratelství v sálech burz a aukcí, protože jen zde mají možnost se něčemu naučit. Jsem rád, že mě tito lidé dávají časem za pravdu.
Ano, kdo má již nějaký zdravý odstup a určitý cit, který pramení ze zkušeností, může se věnovat i kupování materiálu, který zná pouze z fotografií. Já to částečně také dělám, ale dražím pouze materiál obchodníků, kteří patří do top prodejců především svým jménem (například v mém případě Künker). Bohužel ale například nabídka na ebay je tak žalostná, že není téměř co vybrat. Samozřejmě chápu, že to kvalitní zařazuje do svých velkých sálových aukcí a do internetových aukcí se dostane pouze to druhořadé.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
28. 8. 2010
prestan tady uz konecně psát ty svoje nesmysly uz jsem ti jednou psal ze takovy LANZ sálove aukce omezil a preferuje ebay a dava tam velmi kvalitni veci. Ze úroven salovych aukci de do kopru vi i male dite a čim to asi je zamysli se.
Zaregistrován
17. 11. 2006
Pro Evropa 1: To je snad samozřejmé, že ve Vídni a v Rakousku vůbec je nabídka starého Rakouska bohatší než u nás, už jen z toho důvodu, že se těmto známkám věnuje více jejich filatelistů, jsou to pro ně de facto "domácí" známky a také literaturu o nich mají z tohoto důvodu lépe propracovanou. Stejná situace je např. u Hradčan, náš trh je jimi zaplaven, v Rakousku samotném z nich koupíte houby.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Kdybyste byl méně arogantní, možná by to bylo ku prospěchu věci. Dále mě neučte posuzovat nabídky těchto obchodníků, protože s určitostí mám v tomto oboru větší přehled a když řeknu, že například nabídka LANZE je v mém oboru na ebay žalostná, tak to platí.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
17. 11. 2006
No, možná to "vektor" trochu přehnal, ale na druhé straně jej omlouvají ty Vaše nesmysly, kterými jste to tady zaplavil.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Zde je odkaz na sálovou aukci firmy LANZ, která se bude konat za pár dní. Kdo má zájem si tuto nabídku porovnat s nabídkou na ebay, jistě si udělá svůj obrázek, který je v zásadním rozporu s tím, co zde tvrdíte.
http://www.sixbid.com/browse.html?auction=2013&category=41077
Zaregistrován
22. 7. 2011
Víte, co zde tvrdí vektor, to dokáží vyargumetovat poměrně lehce-viz odkaz na aukci LANZ.
A to, co jsou podle Vás nesmysly, to jsou názory poměrně široké sběratelské obce, které jsou založeny na zkušenostech. Víte co, až bude v Praze aukce, přijeďte a já Vás seznámým s některými lidmi, kteří patří v rakouské klasice k naší špičce. Tam jim také budete moci tvrdit, že povídají nesmysly.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Ještě Vám uvedu jeden příběh, který se týkal známek rakouské klasiky a který jsem mohl sledovat.
Jeden náš obchodník (jeho jméno všichni znáte) se před pár lety dostal k velké kolekci, která patřila přednímu prvorepublikovému pražskému obchodníkovi. Tuto kolekci jsem měl možnost vidět a jelikož žádná položka nebyla zkoušená, dal danou kolekci zkoušet v Rakousku. Když se to rozkřiklo, přijel za ním přední rakouský aukcionář a dostal z něj všechny zajímavější dopisy. To ostatní, včetně šestibloků, vzácných typů atd., nechal ležet.
Proč asi? Podle Vás také zastával nesmyslné názory?
Zaregistrován
17. 11. 2006
Vám uniká jedna - a to velmi podstatná - věc. Sbírání známek, včetně Rakouských, v jeho počátcích bylo v trendu toho, že se známky odlepovaly a sbíraly se samotné, nikoliv celistvosti. Statísíce a snad i miliony celistvostí byly takto zničeny a oproti známkám samotným, tedy smytým, jsou v naprosté menšině a je o ně pochopitelně větší zájem zejména z jejich nedostatku. V poslední době, kdy se do popředí zájmu sběratelů dostalo sbírání celistvostí, je jejich nedostatek enormní. Tedy je naprosto pochopitelné, že si rakouský obchodník vybral pouze celistvosti, které na aukci budou mít zřejmě 100% prodejnost, protože samotných - smytých - známek je relativně dostatek. Stejná situace pro porovnání je u naší emise Hradčany, kde došlo například při odlepování známek z obyčejných ústřižků poštovních průvodek a výstřižků po stovkách kilogramů k nenapravitelnému zničení poštovních dokladů. Takže je samozřejmé, že celistvosti jsou hledanější a vzácnější, tak nechápu, o čem tady stále mluvíte. Ovšem tvrdit, že cenu má pouze sbírka celistvostí a nikoliv samotných známek je naprostý nesmysl, kolik máte milionů, aby jste takovou sbírku mohl vytvořit? Podle mého názoru má svoji cenu sbírka samostatných známek, včetně barevných odchylek, typů, papírů atd., podle možností sběratele doplněná o celistvosti.
Zaregistrován
17. 11. 2006
Ještě bych rád doplnil, že sbírka pouze celistvostí je Vám také houby platná, protože sehnat některé barevné odstíny, typy, deskové vady na nich je nemožné, i kdyby jste disponoval jakýmkoliv kapitálem.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.