Zaregistrován
13. 3. 2011
Nepôjde o dobvé falzum? Len môj tip. Inak nema ta madona nejaku uzku hlavu?
Zaregistrován
15. 7. 2007
priklanim se k tomu nazoru. falz tech denaru je opravdu hodne a tato mince se jim celkem dobre podoba. ma zachovany dobre i povrch, to neni vzdy, takze opatrne, nijak necistit. muze to byt cin. kazdopadne pozor i na mechanicke namahani, muze se to zacit loupat. vyhledove bych byl ochoten to prozkoumat (nedestruktivne) bude-li zajem.
az ted vyjdou folia numismatica, muzete si precist o tech falzech neco vic obecne (bude tam clanek: XPS analýza dobového falza uherského denáru Rudolfa II.), jinak Archy co vim se ted mimo jine venuje taky nejakym falzum, tak doufam, ze se doctu i neco o jejich slozeni😃
klasika je:
Oslanský František: Z písomných prameňov o falšovaní mincí v stredoveku. Slovenská numismatika XV, 1998, 77-88.
Slivka Michal: Falšovanie mincí na slovenských hradoch. Slovenská numismatika XII, 1992, 53-66.
za neobycejne zabavny i poucny povazuji tento clanek:
Šebek František: Dva příběhy z kriminálního podsvětí - padělatelé peněz na hradě Žampachu a přepadání Židů v roce 1542. Theatrum historiae 6, Pardubice 2010, 285 - 308.
Zaregistrován
21. 12. 2008
Jozino, Oliver ďakujem za názory, tak isto som sa domnieval, že pôjde o dobové falzum. Nehodlám to nijako čistiť, minca je veľmi krehká oproti ostatným denárom. Je uložená v kufríku, ale rozmýšľam nad holderom.
Čo by ste doporučovali?
Zaregistrován
15. 7. 2007
pokud je krehka, asi ji prospeje nejake lepsi ulozeni. ja na krehke veci zacal pouzivat "kapsle" vlastni vyroby, delam je presne na miru minci a mam je v albu:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/skladovani-a-cisteni-minci_post_-213848#post213848
a dalsi
Zaregistrován
21. 12. 2008
Vyzerá to fakt dobre, ďakujem za radu.
Niečo vymyslím.
Zaregistrován
25. 3. 2009
pridám aj ja pár svojich kúskov, vlastne vďaka týmto malým denárom Ferdinanda I. som sa začal venovať numizmatike 😃
Zaregistrován
25. 3. 2009
tu sú
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2010
Mám tu jeden Ferdinandův denárek (1550), dle předchozí diskuze se jedná o Huszára 935 i přes ten hruškovitý tvar erbu. Tento kus je vlastně stejný jako ten Archyho nahoře. Huszár nerozlišuje ani rozdělovací znaménka v opisech? Tento má totiž před i za letopočtem tečky, v Husz jsou hvězdičky. Stejně jako mezi PATRONA VNGARIE.
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
taky by mne to zajimalo, neceho podobneho jsem si uz vsiml, ale nemel jsem cas to resit
Zaregistrován
23. 11. 2010
Variácii týchto denárov sú veľké množstvá. V zásade sa rozlišujú pri K - B denároch
- dva druhy štítu: rovný a ten hruškovitý;
- umiestnenie letopočtu: nad štítom, alebo v kruhopise;
- titulatúra: kráľovská a cisárska;
Museli tam v Kremnici v rokoch 1541-1565 zodrať množstvo razidiel. Vyzberať tie odtieňky, to je dosť náročné. Sú tam aj iné odlišnosti - rozne tvary štítov a ich umiestnenia v poly mince v rámci ročníka a mincovne ... to sú permutácie ...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.