Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
20. 8. 2007
obávám se, že je to skutečně dvojrázem:
1.Chvojka ani Smělý variantu GRATA neuvádějí
- a především - když se podíváš na vnější opis je ten dvojráz s pootočením vidět na slově REX vyražené jako REXX - právě to druhé X myslím je důkazem (vyplnilo v opisovém kruhu prostor po chybějícím písmenu I - zakrytém písmenem T)
ale i tak je to zajímavá varianta groše bez letopočtu :
Chvojka zná tuto kombinaci lícních rozdělovacích znamének jen u jedné varianty (T59) - ale ta má ve jménu panovníka obě N obrácená - tvůj má první N správné
Smělý tento opis zná (pokud druhé N ve Ferdinandvs je opačné - to se nedá přečíst), ale u varianty s jiným typem lva
podle mne to vypadá na lva typu VII.a dle Smělého, ale opisy odpovídají variantě VII.c, koruna je u nich totožná
Zaregistrován
22. 4. 2007
Taky se pochlubím🙂
Zaregistrován
7. 10. 2006
fuj kdes to sebral😃
Zaregistrován
15. 7. 2007
myslim to ma z aukra... koukal sem po nem taky, ale nakonec sem si rek, ze nebudu hazet... myslim to ma byt nepopsana varianta, ale nedival sem se...
Zaregistrován
22. 4. 2007
oliver: přesně tak🙂 a hlavně jsem tenhle ročník ještě neměl
Zaregistrován
20. 8. 2007
Jj Topův kousekje sice poněkud jetej
ale na počátku vnitřního lícního opisu to vypadá na 6ti listou kytičku - tu zná typologie až od r. 1544 (snad jsem nic nepřehlédl)
vypadá to jak:
líc Chvojka 7 r.1544 / rub Chvojka 1542 g
Zaregistrován
7. 10. 2006
i kdyby byl ze zlata, tak je to mince habsburské svině a tu bych ze zásady nechtěl ani zadarmo ... jo holt zásadovost se u gentlemanů ctí😃
Zaregistrován
6. 7. 2009
kacuro napsal/a:
i kdyby byl ze zlata, tak je to mince habsburské svině...
...kterou si Cesi sami zvolili
Zaregistrován
31. 7. 2007
Díky moc za vyčerpávající popis. Taky si myslím že to GRATA je spíše od dvojrázu. Nevíš náhodou ještě kde bych mohl sehnat literaturu Smělý?
Zaregistrován
20. 8. 2007
Tomáš Smělý: Nedatované pražské groše Ferdinanda I. Separát z NL
tuším z r. 1996
kde sehnat bohužel neporadím, mě se to podařilo nedávno vydražit na aukci
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.