Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

kauto_star

Uživatel

Zaregistrován
16. 11. 2012

#441 - 6. 5. 2013, 18:41

O to mi prave slo, naucit se rozpoznavat originalni od fake patiny. Oli, rikas, ze bez mikroskopu to prakticky nejde potvrdit? Jasne, jsou vylozene do oci bijici nechutne vypadajici cerne patiny. Ale pokud dela patinu profesional, tak ji udela na vysoke urovni, kdy uz nejde rozpoznat?

listopad

Uživatel

Zaregistrován
14. 3. 2008

#442 - 8. 5. 2013, 09:41

ještě že se vracím ke groši ale ted jsem si všim ž místo DEI:GRATIA je tam C.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#443 - 8. 5. 2013, 10:04

U ročníku 1533 se vyskytují oba dva tvary (GRACIA je běžnější), u grošů s opisem GRATIA bylo použito starší razidlo.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#444 - 8. 5. 2013, 10:21
O to mi prave slo, naucit se rozpoznavat originalni od fake patiny. Oli, rikas, ze bez mikroskopu to prakticky nejde potvrdit? Jasne, jsou vylozene do oci bijici nechutne vypadajici cerne patiny. Ale pokud dela patinu profesional, tak ji udela na vysoke urovni, kdy uz nejde rozpoznat?

uprimne - nezabyval jsem se tim tak (z casovych i financnich duvodu), abych tady mohl vysypat nejake fotky a dukazy. nicmene trosku jsem si s tim kdysi zkousel hrat (hlavne kvuli pg Vaclava IV., kdyz se clovek v dobry vire snazi aby na tom osoupanem plechu bylo alespon neco malo videt). myslim, ze patinu nemusi delat zrovna profesional, aby to clovek bez lepsiho vybaveni nepoznal. videl jsem borecka, kterej o tom vedel kulovy a slavil slusny uspechy. staci chvili zkouset a nebudete nutne delat tu klasickou cernou (ostatne i takova muze byt prava). dokud se lide nenauci (coz se nikdy nenauci) kaslat na ty kecy stylu "zarucene puvodni / originalni patina", bude to stale pro mnohe vyborny kseft s lidskou naivitou. protoze nevycistenych minci je na trhu minimum (kazdej detektorar je totiz na cisteni profik a zkuste mu do oci rict ze ne, je to jak kdyz stary babe sahnete na duchod), clovek se musi spokojit s tim co je. osobne dam proto prednost prasecky vycistene nenapatinovane minci, nez jeste prasecky napatinovane, z niz to clovek bude muset jeste sundavat a pripadne to predelavat.

tak, jako vam kazdej detektorar bude tvrdit, ze umi cistit mince (co na tom, ze pod mikroskopem je to pak jak cednik), bude se kazdej zkusenejsi sberatel dusovat, ze pravou patinu od umely pozna (a zkuste mu do oci rict ze ne, je to jako kdyz... to uz tu bylo).

ja na rovinu rikam - dokazu to otipovat. ocima to poznat nedokazu, casto ani pod beznym mikroskopem ne (nemluvim ted o tech ocividnych pripadech), preciznejsi dokazovani (napr. pomoci SEM) se nevyplati. lhal bych, kdybych tvrdil opak. ale vim, jaka je sance na to, aby patina byla originalni. kor od prodejce na aukru, kterej tam ma v tu samou chvili 20-50 nalezovek. tudiz si nedelam iluze a za neco jako "originalni patinu" bych si priplatil skutecne jenom vyjimecne. rekneme ve chvili, kdy bych kupoval minci ze sto let stare sbirky apod. ale od cloveka, ktereho "znam". ne na aukru. tam je fake patina v podstate vse.

vsak se podivejte treba na DW - kdyz se tam nekdo chlubi inteligentne tim, jak to jeste couha z hliny, co tam vetsinou uvidite... lesknout se bude tak Vaclav II, prip. Jan Lucemburskej (a to jeste ne vzdy), zbytek uz bude spis vypadat jak kus zkamenelyho kocicince (samozrejme zalezi na miste ulozeni, vyjimky se vzdy najdou).

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#445 - 8. 5. 2013, 11:07
ještě že se vracím ke groši ale ted jsem si všim ž místo DEI:GRATIA je tam C. Obrázky: ...

to je v pořádku - u ročníku 1533 jsou varianty GRATIA i GRACIA (a počet variant s písmenem C je v převaze)
určení dle LukeH2O odpovídá - C2 znamená, že tam je písmeno C (pro varianty s T užívá Chvojka značení T..)

listopad

Uživatel

Zaregistrován
14. 3. 2008

#446 - 8. 5. 2013, 11:12

aha tak díky

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#447 - 8. 5. 2013, 11:15

100% souhlas, krom toho, že každý zkušenější sběratel tvrdí , že pozná pravou patinu od umělé.Já to netvrdím🙂 No, možná jsem nezkušený🙂
Dá se poznat například primitivní černá patina a pár dalších jednodušších - pokud je dobrá fotka nebo má člověk minci v ruce. Pokud ten člověk ale o chemii něco ví, tak výsledek může být k nerozeznání podobný od originálu a věřím tomu, že ani běžný mikroskop v tomhle ohledu nic průkazného neukáže. Proto nemá smysl si s patinou dělat hlavu a už vůbec ne připlácet za mince, které ji údajně mají. Vypadá patina věrohodně a mince pěkně? Dobře, potom zaplatím plnou cenu - nebo v případě že je patina opravdu krásná (ale na každé minci to může být jinak), zaplatím něco navíc, ale ne za to, že je to "100% zaručená echt patina". Taky si dovedu představit že v případě mince s černou pseudopatinou z které prosvítá holý kov zaplatím o hodně méně, případně vůbec nebudu mít zájem, ale zase je to spíš o tom, jak mince vypadá (hnusně) než že nemá pravou patinu (i když v tomhle případě s největší pravděpodobností nemá). Prokazatelně staré mince mají vyšší hodnotu také proto, že jsou ze starých sbírek, ne kvůli pravé patině (už před 100 lety ji někteří lidé uměli napodobovat více než dobře).

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#448 - 8. 5. 2013, 15:01

pravda, to kazdy jsem si mel odpustit, moc jsem se rozvasnil 😁 ja samozrejme naopak doufam, ze to kazdy nebude

stejne tak se samozrejme najdou mezi detektorari svetle vyjimky (jenze to uz vetsinou zaroven byvaji numismatici a nebo jim nevadi o tech vecech neco malo vedet a byt hnani ziskem, ridi se i rozumem)

asi kazdy se take setkal s tim, ze detektorari uz vedi, ze z cisteni kazdy nejasa, takze nekdy se vam stane, ze se zacnou dusovat, ze je to necistene. super je, kdyz opravdu narazite na jedince, ktery nejdriv necisti a teprv, kdyz neuda dle svych predstav, tak to nalesti. par sem jich na burzach zaznamenal a predevsim u drobnych nominalu a falz to necisteni byla pro ty mince doslova zachrana.

a patina? ta se padelala uz davno, jak rika tenzor, to je pravda. jen ten nesvar podle mne nebyl az tak rozsireny (nevim). vzdy si vybavim tuhle pasaz, kterou si pamatuju uz od malicka, kdyz sem ji cetl, pokud je o tom rec 🙂 :

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

hafan

Uživatel

Zaregistrován
9. 4. 2013

#449 - 10. 5. 2013, 18:51

v groších Ferdinanda I se nevyznám ale není ta cena přemrštěná?:http://aukro.cz/prazsky-gros-ferdinand-i-i3224124688.html

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#450 - 10. 5. 2013, 18:53

tak studuj literaturu...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.