Zaregistrován
1. 8. 2010
Všimnite si, že dieťa drží v ruke jablko, to je razidlo vyrobené podľa vzoru Matejovho a teda prikláňam sa k Sigurovej teórii, aj keď ju nevie citovať 🙂
že typ s dieťaťom na ľavej strane je ražba Bethléna. Nevyriešime kto razil alebo nerazil jednotlivé mince, to platí Fidzi aj na tvoju otázku v sekcii Matiáš II. .
blasko.juraj.ml@gmail.com
Zaregistrován
10. 3. 2009
Boduješ Dula! Fakt, že s tým jablkom to razili za Mateja II.😉
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
19. 4. 2014
Obraz madony s dietatom na lavej ruke,nie je žiadna dogma ani u Matiaša II a už vobec nie u Ferdinanda III.Napokom aj Ferdinand II ma dukat 1633 NB s dietatom na pravej ruke.Takže sa neda usudit že u Bethlema to je nejaka zakonitost,lebo aj pri jeho minciach su použivane obe varianty.Podla mna čista nahoda,alebo ako to niekomu v mincovni zrovna napadlo.
mamabc1234@gmail.com
Zaregistrován
1. 8. 2010
celkom tak to nebude, sú výnimky, ale výnimka potvrdzuje pravidlo 😉
blasko.juraj.ml@gmail.com
Zaregistrován
24. 3. 2010
m1234 napsal/a:
....Napokom aj Ferdinand II ma dukat 1633 NB s dietatom na pravej ruke.Takže sa neda usudit že u Bethlema to je nejaka zakonitost...
...ale ja hovorím vyslovene o denároch a špeciálne o oboloch, kde chýbájú opisy..
sigur napsal/a:
...madona drží ježiška na druhej ruke...Plus žezlo drží Ježiško a nie madona. Tak je to a všetkých Bethlénových denároch a oboloch (podľa toho sa dajú rozonať od Ferdinandových).
Zaregistrován
10. 3. 2009
sigur napsal/a:
Počkaj, ja už som v tom stratený. Ako to teda je?
Metodika určenia obolov:
Matej II. - madona drží v pravej ruke žezlo a na ľavej ruke ježiška, ježiško drží jablko v ľavej ruke smerom od tela;
Gabriel Betlén - madona drží na pravej ruke ježiška, ježiško drží žezlo; jablko sa z obrazu vytratilo;
Ferdinand II. - madona drží v pravej ruke žezlo a na ľavej ruke ježiška, ježiško drží jablko v pokrčenej ľavej ruke priamo pred sebou;
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
23. 6. 2007
Takže tohle by měl bejt Matyáš, chápu to tedy správně?
Bohužel madona je příšerná, ježíšek šel asi spinkat, ale jabko by mělo bejt vidět.. 😞
Obrázky:
Zaregistrován
10. 3. 2009
Presne tak. Aj tento kus z monetaria je Matej II.😉
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
24. 3. 2010
Súhlas, už som prešiel "Huszár - Az Erdélyi Fejedelmség pénzverése" aj "Huszár - Bethlén Gábor Pénzei" a je tam pár typov (Alba Iulia, Veľká Baňa) s dieťatom na ľavej ruke. Ale mám pocit, že by to tiež mohli byť razidlá ešte od Mateja. Ale súhlasím, že pravidlo bez výnimiek, je dogma.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.