Sorry chalani, pekne som vás zmiatol. Je to taká blbosť, ktorá s numizmatikou súvisí okrajovo a s Uhorskom asi len toľko, že je to z nášho územia. Jedná sa o skamenelinu - tzv. numulit. Ďalej citácia z jedného webu. Akurát tá povesť o Ladislavovi a Tatároch je haluz, lebo je medzi nimi tak 150-ročná priepasť:
"Toto územie je známe nálezmi schránok jednobunkových organizmov z kmeňa dierkavcov, numulitov, ktoré si vytvárajú vápnitú schránku rozdelenú na komôrky. Boli veľmi rozšírení v starších treťohorách. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o jednobunkové živočíchy, mali extrémnu veľkosť (dosahovali v priemere do 12 cm). Schránky týchto dierkavcov sa nachádzajú aj v sedimentoch v okolí Bojníc, odkiaľ pochádza aj iná povesť spojená s kráľom Ladislavom. V príbehu kráľ v boji s Tatármi zanechal na úteku svoj poklad. Zlaté mince skameneliny, aby sa poklad nedostal do rúk neveriacich barbarov. Hovorilo sa o nich ako o skamenelých peniazoch."
:D ja si rikal, k cemu mohl ten sutr bejt dobrej. o numulitech jsem samozrejme slysel, ale vybavuji si spis neco takoveho:
.... no... nechci se pouštět na tenký led paleontologie, přeci jen zkoušku z ní jsem dělal před 25 lety, ale numulité patří mezi dírkovce, což skutečně může být jednobuněčný organizmus, ale s dinosaury nemá nic společného... já mám numulity zafixované také jako tu fotku od olivera, nevím, jak silný je ten vzorek od sigura, ale spíš mi to připomíná zkamenělý třetihorní korál než numulita ... :-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.