Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
8. 11. 2020
Tak to jsem myslela hasičskou velitelskou s předložkou na hřebenu celokovovou. Na aukru jsem chtěla koupit, bohužel mi ji vyfoukli😞.
Zaregistrován
8. 11. 2020
Tedy s hřebenem s podložkou a ozdobným podbradníkem. Především ten podbradník se mi líbí.
Zaregistrován
28. 9. 2016
Není zase tak mnoho, přece jen starostů nebylo tolik jako klasických hasičů. A dost se líbí všem. Proto jsou tak drahé. Doporučuji hledat na Bazoši, sbazaru a pod. Občas se tam nějaká najde. Ale i tak budou ceny kolem 5 ti tisíc.
Zaregistrován
28. 9. 2016
Nový přírůstek do sbírky, poměrně málo vídaný kabát vzor 37, vycházkový! V krásném stavu.
Obrázky:
Zaregistrován
8. 11. 2020
A nevíte někdo jak poznat helmy, které se předělávali z vojenských? Taky by mě zajímalo jestli se nějak dají poznat třeba na bazoši aukru padělky.. děkuji🙂
Zaregistrován
28. 9. 2016
Myslíte po válce? Ano používali se u hasičů helmy po Němcích. Ale ty bezpečně poznají odborníci na vojenskou historii. Já se specializuji je na hasičskou výstroj do roku 1945.
Zaregistrován
8. 11. 2020
A jak vlastně čistit hodně staré helmy tak abych si je mohla vystavit a zároveň se nemusela bát na ně šáhnout holýma rukama? Jak je zbavit bakterií a nepoškodit je? Nevíte někdo? Nemám totiž vyloženě výstavní místo pro ně. Jak si je vystavujete vy ostatní? Děkuji, jsem laik🙂
Zaregistrován
28. 9. 2016
Tak záleží jak moc je zoxidovaná. Pokud je to helma plechová- velitele tak jí rozeberu,helmu kouhot a případně další mosazné věci jako podbradník. Nechám chvilku v kyselině citronové zalitou horkou vodou. K dostání běžně v supermarketech. U věcí na pečení. Pak to vykoupu v roztoku jedlé sody. Pozor v kyselině citronové jen chvilku a pak otřít a případně opakovat. Jinak jde mosaz hodně do červená. Pak leštící pastu a vyleštím buď ručně, nebo hadrákem na vrtačce. Pokud není tolik zoxidovaná tak jen leštící pastou vyleštit.
Zaregistrován
28. 9. 2016
Zaregistrován
8. 11. 2020
Hezká práce. Rozebírat bych se bála, kov bych nějak zvládla vyčistit, ale myslela jsem hlavně kožené části na helmě - pokud se vyskytnou. Také jsem slyšela, že je lepší patinu ponechat.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.