Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

curinpetr

Uživatel

Zaregistrován
28. 9. 2016

#91 - 19. 11. 2020, 19:56

Tak patina asi ano záleží jak moc a jak se komu líbí. U této helmy jak vidíte dle mě je lepší vyčistit. Kovových částí bych se nebál. Chce to nýtky opatrně kleštičkami rozevírat. Občas mi taky prasknul. Šle nechají se občas sehnat i jen díly na helmu. Kůže v kovových helmách je jen uvnitř. Tu hodně mastit. Ty helmy z jádrové kůže jsou už trochu problém. Když už jsou moc seschlé a rozešité tak už se toho moc zachránit nedá. Pokud byla jen trochu seschlá a rozešitá tak jsem jí rozebrali nechal namočit v teplé vodě. Dokud se neroztáhla a pak hned sešli co nejpevnější nití. Po vyschnutí jsem helmu mastil a dlouho. Ale jak píší né vše se dá zachránit.

lachtan

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2017

#92 - 20. 11. 2020, 18:16

Kvůli vám, že tady tak hezky diskutujete jsem vylezl na půdu a z krabice vytáhl tři hasičské helmy. Kdysi jsem je někde splašil a chtěl jsem je nějak renovovat a zapomněl jsem na ně za ty roky. Díky vaší diskuzi jsem si na ně vzpomněl Pokud by byl zájem, tak by byly k prodeji, jen nevím cenu, tak ji sem, jako pevnou nemohu dát.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

lachtan

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2017

#93 - 20. 11. 2020, 18:52

Na té nejstarší helmě je na mosazném podbradníku symbol lva, jestli to nějak pomůže identifikaci.

Florial

Uživatel

Zaregistrován
8. 11. 2020

#94 - 21. 11. 2020, 07:42

Pokud by helma s ozdobným podbradníkem byla za nižší cenu, uvažovala bych o ní, ale bohužel jsem jednu nedávno koupila, měla by být v poště, tak teď asi do budoucna kdyby jste ji ještě měl a zase bude záležet za kolik, asi pár let si nebudu moci dovolit více větších výdajů. S identifikací nepomůžu, nejsem zatím znalá, ale s ozdobným podbradníkem by měla být helma velitele. Teď jen otázka jestli velitele hasičů nebo dobrovolných hasičů.

lachtan

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2017

#95 - 21. 11. 2020, 08:25

Já jsem je dal na Aukro , když se tady nikdo neozval. ty obyčejné za vyvolávací cenu 1000 - 1300 Kč kup teď. Tu velitelskou za vyvolávací 2500- 4000 Kč kup teď. Prošel jsem si ukončené aukce a tak jsem si stanovil cenu trochu pod cenu za kterou byly tyto helmy vydraženy a uvidím, jak to dopadne.

curinpetr

Uživatel

Zaregistrován
28. 9. 2016

#96 - 21. 11. 2020, 08:34

Helma s podbradníkem je pracovní velitele- starosta sboru. Na profesionální a dobrovolné hasiče se to nědělilo. V té době bylo jen pár profesionálních jednotek. Třeba v Praze. Profesionální jednotky byli zavedeny až za druhé sv. války. Ta černá plechová je vzor 29 s odznakem MZHJ- Moravská zemská hasičská jednota. Ta poslední kovová je asi mosazná. Tu používali cizozemské hasičské sbory, třeba v Sudetech Německé hasičské sbory. O tu s ozdobným podbradníkem bych měl zájem. Ta mi chybí ve sbírce. Má jen kovovou vycházkovou. Prosím napište mi na: uniformahasic@centrum.cz děkuji

lachtan

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2017

#97 - 21. 11. 2020, 09:09
Helma s podbradníkem je pracovní velitele- starosta sboru. Na profesionální a dobrovolné hasiče se to nědělilo. V té době bylo jen pár profesionálních jednotek. Třeba v Praze. Profesionální jednotky byli zavedeny až za druhé sv. války. Ta černá plechová je vzor 29 s odznakem MZHJ- Moravská zemská hasičská jednota. Ta poslední kovová je asi mosazná. Tu používali cizozemské hasičské sbory, třeba v Sudetech Německé hasičské sbory. O tu s ozdobným podbradníkem bych měl zájem. Ta mi chybí ve sbírce. Má jen kovovou vycházkovou. Prosím napište mi na: uniformahasic@centrum.cz děkuji

Poslal jsem mail.

lachtan

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2017

#98 - 27. 11. 2020, 15:38

Lehce jsem ji vyčistil tak, aby neztratila patinu.

Obrázky:

curinpetr

Uživatel

Zaregistrován
28. 9. 2016

#99 - 27. 11. 2020, 17:36

Pěkné, škoda jen že je rozešitá. Pokud je jen rozešitá je to opravitelné. Pokud už seschlá je to trochu problém, ale dá se řešit pokud není moc seschlá.

lachtan

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2017

#100 - 27. 11. 2020, 18:52

Tak trošku je seschlá a rozešitá, ale ne moc. Je to kůže, tak by se tomu dalo pomoci olivovým olejem a tu kůži zvláčnit. Ale nechám to tak. Dnes jsem sehnal krásný empírový teploměr, sice bez trubičky , ale mám radost.Pokud by měl někdo čirou náhodou tu trubičku, tak bych ji koupil. Jde jen o ttrubičku s mediem bez stupnice.

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.