Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

logicky musi byt hodnota liry = hodnote r-u korune. to znamena 20 korun = 20 lir
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

u Ag mincí byla hodnota kovu také stejná...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

jednoducho preto ze napr. v roku 1901 obsahovalo 20 lir rovnako zlata ako 20 korun.
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Tak zrovna tím bych si nebyl jistý. Itálie patřila do Latinské měnové unie, kam spadala Francie, Belgie, Švýcarsko, Itálie a Řecko, volně také Bulharsko, Rumunsko, Španělsko, Srbsko, Papežský stát, Monako a Rakousko - Uhersko ražbou 4 a 8 zlatníků. 20 frank vážil 6,45g při ryzosti 90%. Čisté zlato v minci je tedy 5,81g. R-U 20 koruny měly váhu 6,78g při ryzosti 900/1000 a obsahovaly 6,1g. čistého zlata. Rozdíl tady je.
Ve starém kurzovním lístku z roku 1893 je uváděno že:
1 lira = 0,45 krejcaru konvenční měny
Když to převedu na koruny (tedy krejcary x 2), vychází mi 20 lir = 18 korun
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

jan322 napsal/a:
Tak zrovna tím bych si nebyl jistý. Itálie patřila do Latinské měnové unie, kam spadala Francie, Belgie, Švýcarsko, Itálie a Řecko, volně také Bulharsko, Rumunsko, Španělsko, Srbsko, Papežský stát, Monako a Rakousko......
Ve starém kurzovním lístku z roku 1893 je uváděno že:
1 lira = 0,45 krejcaru konvenční měny
zapomínáš na zisk směnárníků(a státu), který byl lístku asi zohledněn... 🙂
1lira 1863-1917 = 5g Ag 835
1Fr.frank 1866-1920 = 5g Ag 835
tedy stejně jak 1 koruna R-U a u ostatních států je to u Ag mincí této doby(přelom 19./20.stol.) totéž 😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Jeste jednou diky🙂 Slo mi o pribliznou hodnotu (pri studiu stare numismaticke literatury z prelomu predminuleho a minuleho stoleti jsem totiz narazil na dost neuveritelne veci ohledne cen antickych minci a chtel jsem byt v obraze) - ze priblizne odpovidala R-U korune mi uplne staci.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.