Zaregistrován
12. 1. 2010
Vabalathus by mel na druhe strane portret Aureliana.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Jo a Treb. Gallus = Trebonianus Gallus. Nejspis pujde o tenhle denar:
http://wildwinds.com/coins/ric/trebonianus_gallus/RIC_0086.jpg
Mincovna Antiochie, vzacnejsi typ.
Pripadne by to mohl byt jeste bezny typ z mincovny Milan, kdyby byl opis na reversu PAX AETERNA a ne PAX AVGVS.. jde to nejak precist nebo aspon odhadnout pocet pismen?
Zaregistrován
6. 11. 2008
tenzor napsal/a:
... Nejspis pujde o tenhle denar:
...
jsi si jistý?!? 😁 😈
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
12. 1. 2010
Hm, to se mi povedlo😃
Antoninian, samozrejme.
Zaregistrován
4. 9. 2012
Zdravím zdejší znalce,
nejsem žádný numismatik, leda úplné miminko, mám spoustu jiných koní a koníčků a jako velký škudlil se ani pořádným numismatikem nejspíš státi nikdy nemohu :-) I když, kdo ví? Na druhé straně mám dlouhodobě rád antiku http://antickamesta.websnadno.cz/ a už jsem si delší dobu chtěl pořídit pár dostupnějších mincí některých běžnějších římských císařů.
Nedávno jsem s radostí objevil a pořídil pár replik řeckých i jiných mincí (přímo) od pana Souška (a v tomto se vůbec nepohoršuji, že jde o repliky, protože za řecké originály, navíc zde jistě s rizikem padělku, bych právě tisíce až desetitisíce utrácet nechtěl, naopak obdivuji, že pan Soušek dokáže ručně, nikoliv nějakým odléváním zhotovovat dle mne velmi zdařilé repliky.) A tyto pěkné přiznané kopie http://martinvangelis.rajce.idnes.cz/mince#DSCF8215.jpg si chci doplnit právě několika kusy „pravých“ dostupných Římanů.
Zatím jsem si jich pořídil asi 9 (a do budoucna nepočítám víc než cca 20-30ti kusy – prostě relativně dostupní vládnoucí panovníci 3. – 4. století, kteří by byli pěkně na očích vidět v malé vitrínce nebo rámečku - pro potěchu oka svého i hostova („že tě na ty blbiny užije, počkej až ti to děcka poztrácí“ :-))
Zde jsem chtěl Vás poprosit o případné doplnění / přečtení informací nad rámec toho, co jsem z internetu vyčetl sám/ nebo co bylo (nebo spíš nebylo) uvedeno při koupi. Nejsou to jistě luxusní kusy jako sbírají mnozí z Vás, ale pro mne pěkné mince z pradávné doby, kterou mám rád s pěknými portréty i občas nějakým tím trochu čitelným nebo tušeným opisem.
Omlouvám se tedy za dlouhý úvod a prosím Vás o doplnění (je-li co doplňovat) např. mincoven / orientačního roku ražby / či jiných zajímavostí k těmto drobákům, které umíte vyčíst („vole, to je padělek od kolotočů, to rovnou vyhoď, opis čteš špatně, stojí tam Matějská pouť 1994“ apod. :-)) Tedy nad rámec toho, co jsem vyčetl z mincí já sám (při prodeji toho tam většinou moc nebylo, v půlce případů ani o jakého panovníka jde). – informace jsem čerpal z netu+ Petráňových římských císařů a jejich mincí, které jsem si pořídil.
Fotky zde: http://martinvangelis.rajce.idnes.cz/mince
Valentinián byl od prodejce – a zatím jsem ho tak i napsal – uveden jako II. Podle ksichtu porovnávaného na internetu, bych ho ale změnil spíš na Val.I. Claudia II.(u něj prodejce neuváděl lautr nic – je to vůbec on? Ale dle opisu, nosu a brady snad jo) zatím popsaného nemám, na reversu je úplné prd, (odhadl bych to leda dle postoje postavy) ale za velmi lidovou cenu se mi ten portrét líbil.
Fotky se hodně lesknou, fotil jsem to zblízka pod kolmou lampou, tak si ten velký lesk zkuste odmyslet, asi se mají mince fotit jinak.
Díky za váš čas, Martin Č.
Obrázky:
Zaregistrován
21. 11. 2011
S urcenim moc nepomohu, ale ty mince nejsou spatne, vetsinou takova slusna stredni trida.
Ja myslim, ze se da sehnat spousta originalu beznych minci za rozumnou cenu, casto za par stovek/kus hodici se i do sbirky.
Zaregistrován
28. 6. 2008
..tak nějak jsem si vzpomněla na své začátky- "koupím si jen jeden groš na ukázku".... no u jednoho jsem rozhodně nezůstala a kdo ví, třeba vás to chytne také a začnete je sbírat ...
Jinak repliky mnozí z nás nemají všeobecně rádi především z toho důvodu, že se najde spousta vychytrálků, kteří je rádi upravují a pak prodávají za originály. Na druhou stranu repliku bych si nekoupila ještě z druhého důvodu- ač jistě dala svému tvůrci hromadu práce, tak jsou moc nové, moderní, z této doby... když ale člověk drží v rukou např. 2000 let starou minci, jejíž razidlo ryl rytec v době, kdy vládl panovník, jež je ztvárněn na minci, pak je to zvláštní pocit. Razidla jsou řezané v jiném duchu...
Zaregistrován
17. 8. 2010
Prosim o urceni a pripadne oceneni nasledujici mince. Jedna se o nalez (bohuzel ne muj) z Palavy.
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
je to priblizne neco takoveho:
moc se v tech razbach nevyznam, sam zadnej denar ani nemam, jen jeden suberat (Julii) a ten mi toto dost pripomina (oproti tem denarum, co jsou trochu hezci)
vsak on ti nekdo povi urcite presne
Zaregistrován
6. 11. 2008
ten odkaz je cenou mimo, jde o běžnou ražbu...(i 1000Kč je moc)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.