Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Profilový obrázek
numis42

Uživatel

Zaregistrován:
1. 2. 2015

#2091 15. 2. 2015, 12:10

Pročítal jsem starší příspěvky okolo fals. Hovoří se tam o dobové technologii, podle které se dá ledacos poznat. Dá se někde najít popis typických znaků používané technologie ? Na příklad na některých mincích je patrné jakési tečení materiálu do stran v podobě radiálních rýh. Je to znak pravosti, nebo spíš naopak ? Jako příklad třeba tento (Vespasian ?), zejména revers

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Aliquis

Uživatel

Zaregistrován:
21. 2. 2012

#2092 15. 2. 2015, 13:52

Tie radiálne ryhy sa celkom podrobne riešili na jednom nemeckom fóre. Bohužiaľ teraz to nie som schopný dohľadať.

Profilový obrázek
Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

#2093 15. 2. 2015, 14:36

Mely by vznikat tlakem a tvarem razidla, jak razidlo hrne cast hmoty.. Bohuzel pravost nepotvrzuji, protoze pri kvalitnim odliti se taky skopiruji na padelek.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#2094 16. 2. 2015, 00:09

Nutno ale dodat, ze na drtive vetsine odlevanych minci se hodnoverne nezkopiruji, to chce uz opravdu kvalitni padelek na jehoz vyrobu byly pouzity pokrocile metody.

Profilový obrázek
Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

#2095 16. 2. 2015, 01:39

Ja psal "pri kvalitnim odliti". Dobre ale je, ze padelky, kde se nezkopiruji, tak zkusenejsi sberatel vetsinou pozna na prvni pohled.

Omlouvam se za preklep ve slove zkopirovat.

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#2096 16. 2. 2015, 04:27

Obávám se, že pro šikovného kutila s menší praxí nebude problém zhotovit velmi kvalitní odlitek i se všemi defekty, výstupky i rýhami ... Když jsem se kdysi zabýval zoomorfními držadly ocílky, nechal jsem si u jednoho známého udělat repliku pro experimentální účely. Ten udělal silikonovou formu a odlil do ní naprosto dokonalý odlitek držadla s motivem psa, který není možno odlišit od originálu. Podotýkám, že se jednalo o mosaznou plastiku psa s jemnými detaily, jako byla srst zhotovená velmi mělkými tenkými rýhami, které se naprosto přesně odlily i na repliku. Kolega pak navrhnul, že udělá těch replik větší množství a bude je prodávat, kvůli čemuž jsme se pohádali, protože jsem s tím nesouhlasil, neboť by pak už skutečně nikdo nepoznal repliku od originálu ... Teda já bych to poznal, neb originál jsem měl doma, ale asi bych to nemohl dokázat, kdyby měli identické držadlo další stovky lidí ...

Tím chci říci, že ty radiální rýhy na římských mincích na odlitcích alespoň trochu zkušeného kutila budou identické jako na originálu ...

Profilový obrázek
Lopez1506

Uživatel

Zaregistrován:
26. 8. 2012

#2097 16. 2. 2015, 09:56
Mě se zdála ta mince nějak moc zachovalá. Je někde nějaký seznam paduánů ?

Vrátím se ještě okrajově k paduanům,a literatuře k nim:
Giovanni da Cavino/autor pravých"paduanů/imitoval za pomoci svého přítele,sběratele mincí Alessandra Bassiana kolem jednoho sta typů antických mincí,další fantazijní poté sám vymyslel a realizoval-byl údajně přesvědčen že existují i ve skutečnosti,pouze je tehdejší ehm"archeologie"dosud nestačila objevit...
Poměrně kompletní seznam paduánů,a podobných imitací včetně vyobrazení najdete nejspíše v knize od Klawanse: IMITATIONS AND INVENTIONS OF ROMAN COINS z roku 1977.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#2098 16. 2. 2015, 16:05

kacuro: teorie a praxe jsou tady dve velmi rozdilne veci.. nastesti🙂
A mimochodem uvedenym postupem nektere specificke znaky razby nereplikujes, ani kdyby ses rozkrajel, takze ani teoreticky to nebude nerozlisitelne😉

Profilový obrázek
Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

#2099 16. 2. 2015, 17:16

Jo, souhlas. Ja uz se pakrat bavil i s technicky zamerenymi lidmi, co v praci pouzivali odlivani a tvrdili mi, ze odlit dokonale kopie minci je hrozne jednoduche. Zajimave ale je, ze v realu je 90% falz spatnych na prvni pohled. Ten zbyly je tak nejak "divny", ze bych si ho stejne nekoupil. Mluvim o mincich v krasne zachovalosti.

Prikladam obrazek falza. Na bezne falza, co se vidi treba na eBayi, je v relativne vysoke kvalite, ale porad je to spatne - prechody kontur, zrnity povrch atd.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
OLroman

Uživatel

Zaregistrován:
29. 10. 2014

#2100 16. 2. 2015, 20:31

Zdravím všechny chtěl jsem se zeptat na ten zrnitý povrch je to vždycky falzum?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.