Zaregistrován
10. 3. 2009
Sedí to ako riť na šerbel!
Višegrádska mincovňa používala za vlády Ľudovíta II. od roku 1520 značku A-V resp. V-A. V rokoch 1524-1526 používala značku L-V resp. V-L a opäť sa vyskytla aj V-A alebo V- . No a potom po obsadení mincovne Jánom Zápoľským nasleduje v rokoch 1527-1529 "diera", keď sa buď mince nerazili alebo je značka neznáma. Až neskôr v roku 1529 sa objavuje opätovne značka V-A.
Pokiaľ razba v mincovni vo Višegráde fungovala nepretržite aj po obsadení Jánom Zápoľským, tak práve mincová značka I-V z rokov 1527-1529 presne zapadá do tejto skladačky a určite nie ako chyborazba. Ako hovoríš mohla znamenať buď skratku IOHANNES - VISEGRAD alebo meno neznámeho mincmajstra.
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
24. 3. 2010
Človeče, kukám, že Višegrád sa píše s "i"...😳
Zaregistrován
10. 3. 2009
sigur napsal/a:
Človeče, kukám, že Višegrád sa píše s "i"...😳
Áno, tento názov vyžaduje malé jazykovedné okienko. Záleží, ktorý názov mesta použiješ. Buď slovenský Vyšehrad alebo maďarský Višegrád. Tak ja som použil maďarský Višegrád a ty taký hybrid.😃
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
24. 3. 2010
sigur napsal/a:
...aby to bola Bratislava...
Tipoval som, že Hlinka (Bratislavská mincovňa) túto značku (podobne ako väčšinu, kde je "I") má zaručene pod Bratislavou. A na moje prekvapenie...nemá.🙂
Zaregistrován
24. 3. 2010
Fidzi napsal/a:
...taký hybrid...
...no skôr taký "spičenec" 😆
Zaregistrován
10. 3. 2009
sigur napsal/a:
Tipoval som, že Hlinka (Bratislavská mincovňa) túto značku (podobne ako väčšinu, kde je "I") má zaručene pod Bratislavou. A na moje prekvapenie...nemá.🙂
Myslím si, že on je v hĺbke svojej duše presvedčený, že I-V je jednoznačne bratislavská mincovňa. Len ten blbý nápis IOHANNES to celé kazí, pretože ten na rozdiel od I-V nedokáže zmysluplne vysvetliť.😞
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
17. 9. 2009
Chlapi dnes mam pekny numizmaticky den. Sice som prekrocil svoju zasadu, kolko som ochotny zaplatit za denar, ale ved sa pozrite.... . Momentalne moj najoblubenejsi Zapolsky v zbierke
Obrázky:
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
10. 3. 2009
Ajka krajka. Tak Stredo sa dnes namiesto kostola niekde po burze túlal. A kde si k takému peknému kúsku prišiel ? Fakt čumím a závidím. Presne o takom sa mi v noci prisnilo. Ak to nie je moc veľké tajomstvo, tak mi napíš aspoň do mailu koľko ťa stál, aby som mal predstavu. V Kluži používali IOANNES namesto IOHANNES alebo im len vypadlo písmenko ?
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
17. 9. 2009
Fidzi rad ti napisem viac do mailu, ale musim ta sklamat, aj kostol som stihol. Inak nieco podobne sa drazilo tu
https://www.numisbids.com/n.php?p=lot&sid=2502&lot=104
Teraz riesim to N pod Madonou. Nemam pri sebe Pohla. Riesil to, ci ?
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
10. 1. 2013
Stredo,moc pekný denár,bude robiť radosť v zbierke.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.