najbeznejsie keltske mince v nasich koncinach su:
Ag oboly Roseldorf II a tetradrachmy V.Bysterec.
su ich (na keltske pomery) kvanta, ale
ani ja, a ani nikto koho poznam, sa nestretol s mincami totoznymi.
je to statisticky takmer vylucene, viete dobre ze kazda je niecim ina,
tych nedokonalosti je nepreberne mnozstvo.
a ejhle, zrazu sa vynori par minci identickych,
len strizok je mierne iny, inac vsetko sedi.
to jaka vesmirna nahoda by musela byt?
ja tvrdim, ide o moderne razidlo.
(tie mince z acka).
re aurea:
ten 5h 24 z poslednej aukcie je pravy abo ne?
na dokaz toho ze aj majster tesar sa utne,
alebo strelit capa/kozla moze aj Dembski:
posledna minca v jeho katalogu munzen der kelten je indicka (!) drachma!
jacisin76@yahoo.com
ta mince byla 100% pravá měl sem ji v ruce
..no a právě ta z toho Lanzova katalogu, co sem dal foto turtle..., mi právě také připadala jako ze stejného razidla, proto jsem chtěla vědět, zda vám tak připadá také- to už by totiž byly čtyři mince stejného razidla... jen nevím, o čem to svědčí, protože možností mne napadá opravdu hodně...
Tak to by byla zdaleka nejhorsi hemidrachma Parionu, co jsem kdy videl. A to se tyhle starsi typy nachazeji bezne v horsich stavech. Osobne si nedokazu predstavit, co by se s minci muselo dit, aby se takto silene zdeformovala. Revers moc neodpovida a Gorgona je na aversu videt jen pri velke fantazii.. muze tam byt skoro cokoli.
Uplne to nevylucuju, ale lepsi by pro majitele byl ten Kelt, protoze pokud jde o Parion, tak cena bude v tomto stavu v podstate na kovu.
Staci si vygooglit Parion Mysia - Obrazky. Nie je zdeformovana, je to normalna incusna razba.
Samozrejme nie je to povodna razba, ide o Tracku dobovu napodobeninu (podla pana Goldsborougha). Hmotnost by mala byt okolo 3g (+- desatina), bezne sa daju kupit online. Nemyslim, ze ide o nalezovku. Listopad by vedel objasnit.
nechápu co tady pořád řešíte podle mě je to na 100% stříbrný slitek.podobných sem viděl plno i z bronzu.😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.