Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Gaius

Uživatel

Zaregistrován
20. 6. 2012

#571 - 26. 7. 2013, 20:57

Nemá niekto náhodou v prebytku keltskú mincu zo Slovenska aj s lokalitou? Ďakujem. opalhunter@centrum.sk

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#572 - 26. 7. 2013, 21:08
Právě tím, že bylo měděné jádro plátované, není v žádném případě povrch jednolitý a to ani v případě, že by byl plátován již před ražbou. Prasklinky by byly minimálně po hraně mince, kde dojde k propnutí kovu při ražbě. Navíc pokud jste měl někdo v ruce zlatem plátovanou minci (osobně jsem měla přímo tento typ) pak je každému jasné, jak je náročné to zlato na tom suberátu vůbec udržet, aby se dále neodlupovalo a jak obrovský je problém takové mince čistit. Jinými slovy, pokud mince vypadá takto, není nikde vidět lupou mikroskopická prasklinka, pak bych v plátovaný suberát nevěřila (pokud by to nebylo moderní zlacené falzum)

no nevim, zda to maji byt argumenty nebo spis zbozne prani, ale ja v ruce dukazy nemam, tudiz svoji hypotezu do krve obhajovat nebudu (dve suberatni zlate mince mam, jsou olamane, ale zlato z nich ani nahodou nepada). mne jsi urcite nepresvedcila. jen podotknu, ze obcas stoji za to zvazovat vice moznosti a nepodcenovat vynalezavost starych mistru. casu meli dost, mozna nemeli perfektni materialove znalosti, ale zase meli cenne, generace dedene zkusenosti. to "propnuti"materialu by vubec nemuselo nastat pri razbe na nahraty strizek. a rovnez "prilnuti" zlata k podkladu je otazka technologie...

tvoje mincicka se mi libi, da se takova sehnat nejak "levne"?

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#573 - 27. 7. 2013, 09:31

No, levně nevím (co je levně), ale mám dvě. Ta první je horší, ale když jsem teď sehnala lepší, mohu tu první obětovat. Když máš štěstí, dají se koupit kolem 7-8 set, ale i dráže. Ta první byla koupena za 7set, takže mohu vyměnit za minci v té hodnotě, pokud by se ti líbila. Dám sem fotku.

K tomu plátování- když v tom je právě ten problém- oni moc zkušeností neměli, protože s tímto v podstatě začínali, i když vše je relativní. Ta pravděpodobnost, že by byla ta vrstvička zlata tak bez kazu, že by se na ni nenalezla ani mikroskulinka, kterou by se dostala k měděnému jádru vlhkost, si myslím že je tak malá... určitě nechci nikoho přesvědčovat, toto je jen můj názor, kterému prostě věřím.

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#574 - 27. 7. 2013, 09:59

Zde je. Přiznám se, že jsem neměla v plánu ji prodávat, ale pokud budu vědět, že je v dobrých rukách sběratele a tedy skončí ve sbírce, pak ti ji ráda nabídnu.

Mám u ní ale poznámku 800,- , koupena v roce 2010, takže by musela být výměna za jakoukoliv minci v této cenové relaci. Ale chápu, že je horší, takže se nic v případě nezájmu neděje, zůstane s bratříčkem ve sbírce.
PS: váha cca 1,6g (ta nahoře 2g, tato je na menším střížku, u keltů nic neobvyklého)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#575 - 28. 7. 2013, 18:26

neboooj, ja ti ji necham, nechci si ji usurpovat. spis mi slo o to, ze do keltu nedelam, coz neznamena, ze bych nejakou ukazkou casem nepohrdl. a z toho duvodu jsem se ptal, kolik si clovek tak musi nasetrit. kdybych na neco narazil, zneuziju Te k posouzeni🙂

LOLO

Uživatel

Zaregistrován
28. 7. 2013

#576 - 28. 7. 2013, 20:41

Zdravím všechny, co to je vlastně za minci?

Obrázky:

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#577 - 28. 7. 2013, 22:25

Oliver- tak to jo 😉
LOLO- jaká je váha a rozměr? (průměr)

LOLO

Uživatel

Zaregistrován
28. 7. 2013

#578 - 30. 7. 2013, 04:45

Ahoj, no váhu nevím. Ale průměr je 1,7 cm - ten delší. Jo a když ji někdo chcete - rád se ji zbavím, mě štestí nenosí...

mesarosdusan

Uživatel

Zaregistrován
11. 5. 2013

#579 - 30. 7. 2013, 07:33

A aká by bola cena keď je k predaju

LOLO

Uživatel

Zaregistrován
28. 7. 2013

#580 - 30. 7. 2013, 09:00

Ja nevím, popravdě nerozumím se numizmatice... Ale co to je vlastne za minci? Vím že to je Kelt... Kolik to může stát?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.