Zaregistrován
12. 10. 2010
Jinak do generální sbírky je úplně v pořádku zařadit známky s kupony, protože je kladen důraz na známky a ne na kupony a jejich umístění, typ apod.. Jinak sbírka (jakákoliv !) je osobní záležitostí sběratele a může si tam dát co chce.
Zaregistrován
9. 3. 2010
Môžme si položiť tri otázky a odpovedať na ne.
Otázka 1: Ak vytvorí niekto generálnu zbierku bez kupónov, je možné takúto zbierku nazvať generálnou?
Odpoveď: Áno. Mohol by niekto namietať, že to nie je generálna zbierka, lebo v nej chýbajú kupóny? Nemohol.
Otázka2: Rozhodnem sa budovať generálnu zbierku. Mám možnosť rozšíriť zbierku o známku s kupónom za 200 Kč a takú istú bez kupónu za 100 Kč. Som nútený investovať 200 Kč do tej s kupónom, alebo si môžem 100 Kč odložiť a použiť ich na nákup ďalšaj známky?
Odpoveď: Do generálnej zbierky mi stačí tá bez kupónu za 100 Kč.
Otázka3: Zdedil som neúplnú zbierku a sú v nej aj známky s kupónmi. Nie som moc ochotný finančne investovať do rozšírenia zbierky. Môžem tie s kupónmi predať a za utŕžené peniaze rozšíriť zbierku o známky, ktoré v nej chýbajú. Prípadne tie s kupónmi vymeniť za viacero iných, ktoré v zbierke chýbajú?
Odpoveď: Môžem.
Záver: Keď je v generálnej zbierke známka s kupónom, tak je to len bonus navyše. Keď v generálne zbierke nie sú známky s kupónmi, tak takúto zbierku stále bez problémov môžme nazvať generálnou.
Mýlim sa? Ak áno, tak poprosím o argumenty a opravu môjho názoru.
Zaregistrován
3. 3. 2015
dobrý večer pane kolego je potřeba se seznámit s definicí co je a co není generální sbírka.
Já jsem si zapamatoval, že generální sbírka je soubor známek vydaných poštovní správou daného státu bez jakéhokoliv rozlišení a pokud se jakýmkoliv způsobem rozšiřuje jde o začátek sbírky se specializací. A čím dále budeš doplňovat další podrobnosti dostaneš se ke studijní sbírce. Jirka z Moravy
Zaregistrován
12. 10. 2010
Brett napsal/a:
Môžme si položiť tri otázky a odpovedať na ne.
Otázka3: Zdedil som neúplnú zbierku a sú v nej aj známky s kupónmi. Nie som moc ochotný finančne investovať do rozšírenia zbierky. Môžem tie s kupónmi predať a za utŕžené peniaze rozšíriť zbierku o známky, ktoré v nej chýbajú. Prípadne tie s kupónmi vymeniť za viacero iných, ktoré v zbierke chýbajú?
Odpoveď: Môžem.
Otázka3b: Vyplatí se mi prodávat známky s kupóny, jejichž cena je nepatrně vyšší oproti známkám bez kuponu, následně koupit ty stejné známky bez kuponu? Nebo tyto známky s kupóny zařadím do generální sbírky bez kladení důrazu na kupon (varianta, umístění apod.)?
Odpověď: Každý musí uvážit dle svého mínění, protože sbírka je soukromou záležitostí sběratele
Otázka4: Lze označit sbírku "kompletních" známek (státu) za generální, když obsahu je i (některé) známky s kupony?
Odpověď: Ano, protože obsahuje všechny známky.
Souhlas
Zaregistrován
9. 3. 2010
gnilretniw - vďaka za podnet.
regula_jan - súhlasím 😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.