Zaregistrován
1. 8. 2010
Tak jeden má váhu 0,97g a druhí 0,59 g. Celkom rozdiel pri rovnakej zachovalosti a priemere. Presnosť čínskych váh nie je nič extra.
blasko.juraj.ml@gmail.com
Zaregistrován
15. 7. 2007
No, neni to celkove malo na trikrejcar (Hal. uvadi 1,63 g)? Podezrival bych to nejen na podminky ulozeni depotu, ale i na neodborne cisteni. Ty obyc vahy jsou vazne jen orientacni, duverovat lze tem desetinam, setiny budou nejspis mimo, je dobre si je "nakalibrovat". Jinak i v ramci tehoz depotu lze nalezt diametralne odlisne zkorodovane exemplare jednoho typu mince - tj. jak totalne zkorodovane, tak i zachovane. Duvodem muze byt jak rozdilnost v jejich ryzosti jiz od vyroby ci ruzne defekty, tak i to, jestli jsou na povrchu "hroudy" nebo uprostred, pripadne to, ze proste lezi o par desitek cm vedle nebo to, v jakem prostredi a jake jine mince se dotykaji apod....
Jinak ted se budu vyhledove venovat tomu trikrejcaru vyse, s ohledem na moje znalosti daneho obdobi spise z hlediska slozeni apod. - vysledky jsou pomerne zajimave, kdyby nekdo skutecne dobre obeznameny s mincovnictvim Leopolda byl ochoten zapojit se do tvorby clanku, budu rad a rad jej privitam jako dalsiho ze spoluautoru (je hotova metrologie, analyzy). Taktez budu rad za jakekoliv nasmerovani k jiz existujicim clankum o falzech minci Leopolda I. (resersi jsem zatim z duvodu nedostatku casu a prace na jinem tematu neprovadel)
a take neco k tematu. i ja jsem majitelem falza mince Leopolda I., konkretne tohoto krejcaru:
Obrázky:
Zaregistrován
3. 9. 2012
Dávnejšie som na Aukre zakúpil mincu (viď foto). Minca však bola taká mäkká, že sa do nej dalo rýpať nechtom. Navyše na hranách sa odlupovala v pruhoch. Pri zatlačení na hranu bolo ihneď vidieť deformáciu.
(mincu som predajcovi vrátil ako reklamáciu, samozrejme som hneď dostal školenie o rýdzosti atd...)
Je možné aby sa pri zlom čistení stalo toto, alebo sa jednalo len o nejaký pokus novodobej napodobeniny ?
Obrázky:
penco888@gmail.com
Zaregistrován
15. 7. 2007
toto je jeden z mych "restu", do jehoz vysvetleni bych se chtel pustit za pomoci modernich technik. kdo sbira drobne nominaly jeste o nekolik set let starsi, zna to dobre. mince je mekka a bud se droli a olamuje a nebo odpadava v supinkach. teorii mam zatim takovou, ze je to kombinace nizke ryzosti a spatneho technologickeho postupu, korunovana hlubokou korozi nebo velmi nevhodnym cistenim.
v hmote mince s nizsi ryzosti je, zjednodusene receno, matrici med, ktera je prospikovana sem tam trochou stribra. kdyz se med odstrani, zbude neco, co ma strukturu vzdalene pripominajici napr. molitan, derave a prazdne. a navic, narozdil od molitanu, krehke.
mince proste mela smulu. kazdopadne pokud je mince v takovem stavu, melo by se to pri prodeji inzerovat
Zaregistrován
22. 7. 2011
V případě Leopolda I, můžeme občas na trhu zaznamenat mince, které splňují výše uvedené náležitosti. Většinou, nebo možná vždy, se jedná o mince z nálezů, které nezvoní, vzbuzují dojem, jako by byly z bláta, jsou porezní, křehké a i v případě dokonalé zachovalosti jsou matné, protože jim chybí povrchová vrstva.
Podle mého názoru se jedná o skutečnost způsobenou kombinací, nevhodného prostředí a následným čištěním. Obě tyto okolnosti mají pravděpodobně negativní vliv na složení materiálu, ve kterém převládá měď.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
6. 11. 2008
já tomu zcela laicky říkám degradace nekvalitního materiálu vlivem špatného prostředí dlouhého uložení...
U našich drobáku z doby cca 1300-1740 to není nic výjmečného, několikrát jsem to měl v ruce i u antiky.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
10. 6. 2006
Čiastočne súhlasím, ale musím podotknúť, že aj pomerne kvalitné mince môžu takto dopadnúť. Prednedávnom som mal v ruke množstvo uhorských denárov Ľudovíta I. z pomerne kvalitnej mincovej zliatiny a dopadli tak isto. Nezvonili, drolili sa, avšak na pohľad boli krásne, so všetkými detailmi. Pôda kde boli nájdené však bola katastrofálna a prikláňam sa (v tomto mojom prípade) k deštrukcii za asistencie kyslého prostredia.
Zaregistrován
15. 7. 2007
a ted se te fikane zeptam - na zaklade ceho usuzujes, ze tyto denary byly opravdu kvalitni?
Zaregistrován
10. 6. 2006
Hovorím pomerne kvalitné a hovorím to preto, lebo v 14. storočí sa u nás v zásade nekvalitné mince nerazili. Stav trval do husitských vpádov.
Zaregistrován
15. 7. 2007
ok, ovsem analyzami techto minci to potvrzene nemas. podle mne by vysledky mohly v teto vire vzbudit docela dost pochybnosti. kor, pokud se doposud provadene analyzy opiraji o RFA nebo zkousky crtem. Ostatne, stejne pochybne vysledky by prinesla i kupelkova zkouska.
tudiz, akceptuji tve znalosti a jako takove je nezpochybnuji. zpochybnuji zavery jejich tvurcu. stejne jako v nasi historii, tak i ve vasi by rada nekolik desitek let starych zaveru o ryzosti tehdejsich minci zaslouzila dukladnou revizi, nebot spis patri do rise snu a touzebnych prani...
mince, byla-li puvodne skutecne z kvalitniho stribra, nedopadne tak, jak tvoje zminene denary. never tomu. tvoje chyba to neni, ale Ludovit si zrejme slusne mastil kapsu (byt treba jen na nekterych omezenych emisich)...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.