Zaregistrován
10. 9. 2010
Vadí vámí vysoké ceny zásobníků a albových listů? Vyrobte si vlastní.
Před lety jsem řešil problém, jak vhodně uložit rozměrově malé papírové peníze (německé a rakouské nouzovky), aby cena obalů nebyla vyšší než vlastní materiál v nich uložený. Prodávaná alba mi nevyhovovala jak cenou, tak velkými rozměry. Proto jsem vyzkoušel prospektové obaly (euroobaly). Důležité je aby neobsahovaly změkčovadla. To poznáte buď podle loga (obrázek 2) nebo jednoduše čichem. Při otevření balíku nesmíte cítit chemii. Cena je více než příznivá. A4 vyjde na 2-3 Kč a A5 na korunu. Stokusová balení se dají sehnat po 120 respektive 70 korunách. Kdo pracuje v kanceláři, má je zadarmo. Kupodivu jsou vhodnější matné než čiré, ověřeno
A nyní úprava. Zakoupil jsem v OBI kovovou obkladačskou stěrku se zuby (obrázek 3). Dřevěné pravítko nebo laťku doma jistě najdete. Na stůl položíte noviny, na ně obal. Na místo svaru si přiložíte laťku jako vodítko. Pak stačí nahřát nad plamenem sporáku stěrku a rozehřátou na moment přiložit na obal. To opakujete podle počtu kapes, které chcete v jednom obalu mít. Poslední svar se provede na horním okraji, čímž se obal uzavře. Nyní zbývá pomocí fotořezačky odříznout boční vnější okraj, aby se peníze daly zasunovat. Máte hotovo (obrázek 1). Nejobtížnější je vystihnout správné nahřátí stěrky (málo tepla obal nesvaří, moc tepla obal se v místě rozteče), ale po pár pokusech už to jde jak pásová výroba.
Pro zvláště mrňavé papírky lze udělat kapsičky. Do obalu se shora vsune plastová deska (uřízl jsem si ji na míru z plastového prostírání pro děti). Ostrým nožem se z přední strany obalu lehce vyříznou a odstraní dvoumilimetrové vodorovné proužky tolikrát kolik potřebujeme řad. Následuje svařování, nejříve svíslé řady a pak vodorovně spodky kapsiček.
Používám toto uložení již více než 15 let k plné spokojenosti a žádná bankovka s obalem zatím nijak nereagovala a neutrpěla. Obaly vkládám do klasických pevných kroužkových vazeb, nebo do tenčích plastových s ohýbacím plíškem, které šetří místo třeba v bankovní bezpečnostní schránce. V případě, že máte zásobníky uloženy nastojato, je vhodné obaly proložit několika čtvrtkami, aby se obaly nevlnily (díry si uděláte kancelářskou děrovačkou). Využívám je k popisům, typům, cenám, katalogu, chybějícím kousům a poznámkám.
Případné dotazy adresujte na můj mail v profilu.
Obrázky:
Zaregistrován
22. 7. 2007
napad urcite dobrej,taky sem si v mladi vyrabel zasobniky na mince a podobne
a mel sem i krasnej pocit z vlastni prace.......
ale v dnesni dobe(mozna sem uz lenivej) davam prednost jak na mince tak na bankovky tem tovarne vyrobenym album
Zaregistrován
10. 9. 2010
U mincí není co řešit, to s vámi souhlasím. ale co se týká malých nouzovek, stalé to u mne vítězí.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.