Moderátoři: Jaromir, smith, ikanek

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
18. 8. 2009, 16:35

O výrobě všech litografických desek tygřích hlav není vůbec nic známo! Každá známka v archu byla vytvořena samostatně, co ZP, to jiný typ (rozdíly v jednotlivých ZP jsou velké, všechna ZP se dají určit od oka bez lupy). Jak se přenášel obraz na litografické desky o tom jsou pouze teorie (překlad Dietrichovy teorie výroby jsem zveřejnil v článku na Infofile), znalci tady používají slovo pravděpodobně. Vycházejí z toho, že tiskárnu v Kábulu v r. 1870 vybudovali Angličané a pravděpodobně zaměstnanci tiskárny Survey of India. Ten podnik ještě existuje, kontaktoval jsem je, ale neodpověděli. Jinak tu tiskárnu v Kábulu v r. 1879 totálně zničili Britové a osud zařízení je neznámý.
Známky jsem rozměrově neměřil, moje "strojařské oko" mi říká, že rozdíl tam může být tak do 0,2mm, což zase může způsobovat rozdílné smršťování rozdílných papírů.
Jinak zaručeně pravých známek stejného ZP mám dost a jsou tam dost velké rozdíly hlavně množstvím nanesené barvy. Černých známek mám asi 20, ale každá je jiné ZP. Proč by padělatelé vynakládali takové úsilí na tolik typů a nesoustředili se řekněme od každého nominálu na 1 ZP?
Snažím se dobrat nějaké logiky a jako příklady uvádím černé známky, které bych si troufl označit za pravé.

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
18. 8. 2009, 16:43

http://www.infofila.cz/new/tajemny-afghanistan-a-zahadne-tygri-hlavy-r-2-c-2550
Vložil jsem odkaz na můj článek, kde je popsaná pravděpodobná výroba litografických desek.

dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

Vytvořeno:
24. 8. 2009, 08:36

David Rudd Cycleback píše:

napsal/a:
V 19. století byla fotolitografie běžně používána k rozmnožování map. Fotolitografie bez polotónování může věrně napodobit některé druhy ruční litografie. Pod mikroskopem bude barva vypadat stejně plochá. Nedokáže dost dobře kopírovat jemné tóny a detaily ruční lavírované litografie ani ruční litografie vytvořené mastnými křídami. [překlad]

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
24. 8. 2009, 21:46

Kolem tisku emisí barevných tygřích hlav v černé barvě kolem kterých tady vedeme diskuzi zjistil Ikanek naprostou bombu!
Feldmann v jedné ze svých aukcí nabízel jeden z těchto černých tisků jako reprint, který se vytiskl ve velmi malém množství v Peshawaru v r. 1880 a Tapling jej vyměnil s Ferarrim za Modrého Mauritia POST OFFICE 1847! Zní to neuvěřitelně, ale Ikanek mi poslal scany z katalogu s popisem, překladem, takže kachna to není. Vypadá to, že Angličané tiskové desky odvezli, později udělali reprinty a to je zřejmě původ černých tisků. Proto dokonale sedí ZP, ale žádná známka se nezachovala na dopise.
Jen mne překvapuje, že Tapling i Ferarri tyto známky pokládali za rovnocenné!
Napíši o tom podrobný článek včetně vyobrazení, protože to je skutečný objev!

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.