Zaregistrován
21. 12. 2008
Hm pekná hromádka mincí.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Malá výzva pre znalcov saracénskych denárov:
Dokončujem typológiu saracénskych denárov, niektorí z vás ju už videli. Potreboval by som nejaké reflexie, ak má niekto záujem, nech mi napíše na mail a ja mu pošlem v PDF svoj typologický nástrel, možno nájdete niečo, čo mi tam chýba, aj keď si myslím, že mám všetko, ale ktovie? Nechcem to tu uverejňovať dopredu. Tak ak má niekto záujem (seriózny), tak mi napíšte mail a prepošlem.
Ďakujem vopred.
Zaregistrován
21. 12. 2008
Archy rád by som si to pozrel🙂 mail mám myslím tu.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Mišo napíš mi. Mám toľko Michalov v gmaili, že momentálne ťa neviem zaradiť, sorry, som blbec.🙂
Zaregistrován
19. 3. 2014
Dobry den, mohli by ste mi prosim pomoct urcit tuto mincu? V numizmatike som uplny zaciatocnik, preto neviem docenit detaily tejto mince. Zatial som zistil iba Anjou- ovsky erb na zadnej strane.. neviete o aku odrodu denara ide? / autor, vyobrazeny, verzia, cena/ akakolvek informacia ci odkaz mi velmi pomozu.. zacina ma to celkom chytat😃 .. za odpoved vopred dakujem
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2010
Pokud se dívám dobře, jedná se tedy o denár Ludvíka I. Anjou, ražba z let 1359-1364, mincovna Budín, komorský gróf Franciscus Bernardi, literatura: Huszár 542, Pohl 79-4/d.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Presne tak, je to denár Ľudovíta I. z Anjou, tzv. svätoladislavský denár. Na reverze mince je kruhopis S . LADISLAVS. R . (kráľ svätý Ladislav - v tej dobe bol patrónom Uhorska), vyobrazená poslava s. Ladislava s halapartňou v ruke a zemským jablkom v druhej ruke, po jeho ľavici je značka Francisca Bernardiho FB (nad sebou), ktorý bol budínskym komorským grófom.
Na averze mince je anjouovsko-uhorský erb medzi tromi ľaliami a kruhopis LODOVICI . R . VNGARIE . (Ľudovít, uhorský kráľ).
Hurley mincu určil v rámci citácie správne, akurát sa určite nejedná o razbu z rokov 1359-64, ale ide o posledný typ denárov Ľudovíta I., Pohl to má zaradené chronologicky nesprávne. Odporúčam základnú literatúru o uhorskom mincovníctve, napr.
HUSZÁR, Lajos. Münzkatalog Ungarn von 1000 bis heute;
POHL, Artur. Münzzeichen und Münzmeisterzeichen auf ungarischen Münzen des Mittelalters (1300-1540).
Zaregistrován
10. 6. 2006
A cena v tomto stave asi 10,-€.
Zaregistrován
19. 3. 2014
dakujem pekne za odpovede🙂
Zaregistrován
17. 10. 2012
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.