Zaregistrován
10. 6. 2006
Už som sa naozaj povzniesol, ale chvíľu mi to trvalo. Ľudia sú zlí, naozaj zlí, ale nič to nezmení na tom, že numizmatika je môj život.🙂 Ale dosť už o tomto, dobré je to... ideme ďalej.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Kúpil som si s inými mincami jedného svätoladislavského, uznávam že naozaj nič moc a trochu sa aj hanbím že som ho bral, ale keď tá značka na mňa až tak kričala - a predsa len Kremnica je Kremnica.😉
Obrázky:
Zaregistrován
10. 6. 2006
Urobil som si radosť jedným fantastickým inkusom, pôvodná averzná strana vyzerá tak dokonale, akoby sa jednalo o formu na odlievanie reverzu.😎
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
prosimte, trosku na to rozespale mzouram, ale otazka zni:
jsou pismena a prohlubne avers / revers presne proti sobe? pokud ano, neni to nejspis inkusni razba, ale razba jednostranna (vznikla soucasnou razbou na dva nerazene strizky) a to co vidis jsou tzv. vydute (mrkni do Folia Numismatica, roč. 27/1, 2013, s. 53–66).
inkusni razba vznika razbou, kdy je jeden strizek uz vyrazen a druhy nerazen, pricemz razeny se pak obtiskava do nerazeneho. Vysledek muze byt sice velmi podobny, ale neni to tozez.
podle toho co vidim, bych se spis priklanel k razbe jednostranne. kazdopadne ale gratulace a i zdrava ticha zavist, je to podareny kousek.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Pánové a čo toto? Foto je z netu.
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
to je evidentne asymetricky, takze to nemuze byt vydut a musi to byt inkuse.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Oliver, až doteraz som ťa mal naozaj celkom rád.🙂 Máš recht, tuná zrejme ( v rámci terminológie) ide naozaj o jednostrannú, ale fajnú, že?🙂
Zaregistrován
15. 7. 2007
jak jsem rikal, je to pekny kousek a nevim, proc bys mel byt zklamany.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Nie som sklamaný, to ani trochu.🙂 Ten denár je naozaj podľa tvojej terminológie "Mňamkózní".🙂
Zaregistrován
15. 7. 2007
to je🙂
vyhoda techto chyborazeb spociva v tom, ze jsou mnohem lepsim obrazem raznice, nez razby bezne, byt vytecne zachovane. je zde videt, jak hluboce ryta ta raznice byla (podobne jako je to u toho PG Vaclava IV.). u normalnich razeb se obvykle vzor raznice stribrem zcela navyplni a nejsou tak pekne plasticke (pokud tedy neni pouzit tlustsi strizek - jako napr. u tlustych PG).
jinak - ani nevim, co je vlastne "beznejsi". jestli razby jednostranne vznikle razbou na dva strizky nebo razby inkusni vznikle razbou na jeden strizek razeny a druhy nerazeny. mate to nekdo vysledovane?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.