Zaregistrován
24. 3. 2010
No bratm, kukni mail, máš to tam 😉
Zaregistrován
10. 6. 2006
Super, ďakujem. Máš krásne mince a ja budem mať čo robiť ešte kým to dokončím.🙂
Zaregistrován
10. 6. 2006
Kupoval som tento denár ako P 114-5 Sibiu, značka h, ale pod lupou pozerám, že to asi bude 114-6, značka I, je tak? Navyše som si pozrel niektoré obrázky a prikladám ich. Oba varianty majú viacmenej zhodne vykreslenú korunu, rozdiel je v dvojkríži. 114-5 má dvojkríž oveľa širší, na spodných obrázkoch ide o variant 114-6 značka I, na ktorých dvojkríže korešpondujú s dvojkrížmi na mojej minci. Takže zapisujem P 114-6, dúfam že sa nemýlim, tá značka nie je kvalitná.
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
10. 6. 2006
No tiež si myslím, vďaka.
Zaregistrován
25. 4. 2007
Ano, I-čko ako vyšité, súhlas😃
Zaregistrován
17. 9. 2009
Uhorske mince na tomto fore trochu zaspali, tak by som to rad trosku ozivil jednou svojou starsou mincou ktoru mam velmi rad hoci je to bezny Mariin denar je na nom krasna duhova patina. Davnejsie som tu cital diskusiu o povode tejto patiny a dost ludi tu pisalo ze ju nemaju radi lebo ju povazuju za dosledok chemie, mne sa paci tychto minci som uz par videl ale tento povrch prvy krat. Co si o tom myslite vy?
Obrázky:
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
15. 7. 2007
duhova patina neni naznak chemie (byt tomu tak velmi casto byva), ale naznak zacinajici nabihajici patiny, klidne i prirozene (efekt je zpusoben pritomnosti tenouckych vrstev - podobne jako olej na hladine). kazdopadne na stredoveke minci to bud jak bud znamena, ze byla min. vycistena "na kost" a patina pak najela po letech sama nebo byla i prepatinovana.
Zaregistrován
17. 9. 2009
Takze je to skor znak cistenia, aj ked davneho ako druh peknej patiny. V zahranicnej literature sa pise o "mint bloom" ale to sa asi netyka stredovekych minci
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
15. 7. 2007
stribro prirozene chytne patinu (v zavislosti na prostredi, v nemz se nachazi, ale take napr. na stavu povrchu a ryzosti) behem nekolika mesicu az let (extremne dobre ulozene stribro jeste mnohem pozdeji). obecna rada / navod neexistuje, zkusenosti z jednoho prostredi nelze jednoduse aplikovat na druhe.
posouzeni pekne / nepekne bych nechal na kazdem. ja osobne ji obvykle moc nemusim. nekomu se to libi, jinemu ne. jednoznacne ale zcela jiste nejde rici, ze to je jen z chemicke patinace, po par letech to muze opravdu vybehnout na vycistene ci nove minci. co se taky muze stat (a na to je treba davat pozor), pokud koupena cista mince chyta sama od sebe patinu prilis rychle. muze to byt varovani pred velkym prusvihem. takovou minci doporucuji pomerne casto sledovat.
jinak dole je dolar 2014, ukazka toho, jak takova "mince" dopadne za par mesicu po spatnem ulozeni a pri obcasnem omatlani navstevou. taky chyta duhovou patinu (krk, podpazi, okraje). uplne se mi to ale vyfotit nepovedlo. ale je to ukazka duhove patiny nabehnuvsi prirozene (vzhledem na tloustku pak meni barvy). nicmene pozor - chemie je to vzdycky😉
v takove zahranicni terminologii se moc nevyznam, ale podle teto stranky (nevim, zda prilis duveryhodne) bych to spis chapal jako razebni lesk, nez patinu: http://en.mimi.hu/numismatic/mint_bloom.html, ale nevim.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.