Zaregistrován
9. 2. 2012
Zdravím vespolek.
Jsem nově zaregistrován a zatím jen pročítám fórum. S radostí zde shledávám přehršle nejen filatelisticky relevantních informací, a chtěl bych se zeptat, zda existují samostatné markofilistické servery, blogy, weby, ..., nebo je to vždy jen okraj filatelie, coby sběratelství známek. Díky za info.
Razítka jsem chtěl sbírat od mala, asi za tomůžou rychlé šípy (komix 207. "Rychlé šípy sbírají razítka", překvapivě..🙂 Dostávám se k tomu víc jak po dvaceti letech. Doma jsem shromáždil několik krabic starých pohledů a dopisů, takže něco do začátku by bylo. Zatím jsem nevolil žádnou specializaci, chci si to utřídit, znovu srovnat a uvidíme, co vlastně mám..🙂
Teď bych potřebovat nasát informace. Dá se ještě sehnat 13. a 14. díl katalogu, o němž se tu občas hovoří? Resp. můžete mi doporučit literaturu?
Předem děkuji.
s úctou
pan Psax
Zaregistrován
21. 7. 2007
Určitě se najde pár sběratelů, kteří razítka sbírají. Málokdo sbírá pouze razítka, většinou jde o součást poštovně historické nebo místopisné sbírky.
Na denní razítka je Votočkova monografie asi nejlepší, obsáhne období od nejstarších razítek na našem území až do roku 1939 (díly 13 - 17). Rovněž na razítka z roku 1945 existuje literatura. Občas se dá sehnat v aukcích nebo u obchodníků.
Zaregistrován
23. 10. 2010
Jestli mohu jednu začátečnickou radu - z pohlednic a dopisů známky s razítky nevystřihuj. Sbíráš sice razítka, ale celistvost má často mnohem větší hodnotu (a nejen co se týká ceny).
Zaregistrován
9. 2. 2012
Jo jo, nestříhám nic (kvůli místu?).
První co udělám je, že se pokusím splašit ty Votočkovy monografie..
s úctou
pan Psax
Zaregistrován
22. 7. 2011
Nyní na Aukru jsou v sekci filatelie- katalogy, Votočkovi monografie, ale konec je dnes odpoledne.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
9. 2. 2012
Díky za info, porozhlédnu se ještě později.
Koukal jsem, že i antikvariáty je mají.
s úctou
pan Psax
Zaregistrován
22. 7. 2011
Jestli se mohu zeptat, o jaké razítka máte zájem? Jestli pouze o československé, nebo z doby R-U atd.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
9. 2. 2012
Jako začátečník si myslím můžu dovolit váhat.😃
Chtěl bych kompletně obsáhnout určitě jednu konkrétní obec, možná jich bude o pár víc, ale zatím bych se soustředil jen na tu jednu (Želeč u Tábora - viz. moje ico).
Jinak zatím sbírám všechno, co se mi připlete do cesty. R-U jsem zatím viděl jsem na obrázcích, snad se to v budoucnu zlepší..
s úctou
pan Psax
Zaregistrován
22. 7. 2011
Sbírání razítek je velmi rozšířené. Mě kdysi přitahovaly razítka na známkách I emise z let 1850-58. Dnes je dělá také dost sběratelů, jsou oblíbenou oblastí, protože na zajímavé dopisy většině budou chybět peníze a známky samotné se nepreferují. Proto do sbírání razítek můžeme schovat kompletaci typů, vad, barevných odstínů, druhů papírů atd., na výstřižcích pak několikanásobné, nebo více barevné frankatury atd.
Když bych někdy začal opět sbírat známky, pak toto by byla oblast, do které bych se pustil.
Zaregistrován
6. 11. 2008
Kdysi když jsem měl více času, dělal jsem si na razítka takovéto listy s texty...🙂
Jen to zabere docela čas, než dohledáte z více míst potřebné informace.
Doporučuji si zvolit období sbírání např do r.1867,1890,1918,1918-39,atp. nebo sbírat celou pošt.historii regionu, okresu, kraje. 😉
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.