Moderátoři: Archypov, facctory, smith

alarich

Uživatel

Zaregistrován
15. 4. 2010

#691 - 28. 2. 2024, 07:38
Ak chcete tak použijem termín dobová napodobenina. Som presvedčený že sa nejedná sa o "oficiálnu razbu". To samozrejme neuberá minci na zaujímavosti. V tomto období sú už podobné razby zriedkavé.

... dobře tedy, pokud je to dobová napodobenina z kvalitního kovu, tak kdo by v té době měl zájem napodobovat Korvínovi mince? co by tím dotyčný sledoval? vždyť by z toho nic neměl, jedině, že by v emisi lehce snížil obsah stříbra, což by mu vyneslo určitý zisk. jinak by to nedávalo smysl. Jenomže tento denár se jeví opravdu jako kvalitní kus.😉

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#692 - 28. 2. 2024, 10:53
Značka C-+ býva pripisovaná mincovni v Brašove. Tento typ sa tam však nerazil. Vzhľadom na skomolené opisy a insitnú grafiku sa prikláňam k yomu že ide o dobové falzum.

Mne príde kresba madony úplne v poriadku. Opisy sú veľmi pekne vyrazené puncami. Rovnako pekný je aj erb. Za mňa je minca v poriadku.
Jedine, že by to bola novodobá kópia. Ale to sa z fotky nedá určiť.

Opisy
Av: mATRIE·B·VnGARIEm
Rv: to mi nedáva zmysel

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

alarich

Uživatel

Zaregistrován
15. 4. 2010

#693 - 29. 2. 2024, 00:13
Mne príde kresba madony úplne v poriadku. Opisy sú veľmi pekne vyrazené puncami. Rovnako pekný je aj erb. Za mňa je minca v poriadku. Jedine, že by to bola novodobá kópia. Ale to sa z fotky nedá určiť. Opisy Av: mATRIE·B·VnGARIEm ...

mince je 100% pravá, za to ručím.😉

fukiwara

Uživatel

Zaregistrován
21. 1. 2015

#694 - 29. 2. 2024, 10:25

To Fiji
A to Ti dáva zmysel že reverz nedáva zmysel? Na oficiálnych razbách sa to nestáva.

To alsrich
Dobové napodobeniny sú v Uhorsku v období volených kráľov relatívne bežné, hlavne v období Ľudovít-Maria z Anjou. Častokrát sú z dobrého striebra. Čo to znamená a čo by z toho výrobca mal?
Napriklad legalizacia čiernej ťažby drahých kovov (ťažba a spracovanie načierno)
To sú samozrejme len dohady, neviem o žiadnej štúdií na danú tému. V každom pripade u danej mince je príliš vela nezrovnalosti s oficiálnymi razbami a spadá do kategórie "dobová napodobenina", teda razba vyhotovená pokútne mimo kráľovské nariadenie na nejakom hrade.

Toť môj pohľad, nemusíte s ním súhlasiť, kľudne sa obráťte na nejakú renomovanú aukčnú sieň pripadne profi odbornikov na Uhorsko, ale myslím že vám povedia to isté.

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#695 - 29. 2. 2024, 13:17

Fukiwara
Poznám falzá denárov z neskoršieho obdobia (Ľudovít II, Ferdinad I., Ján Zápoľský), ktoré boli razené v peňazokazeckých dielňach na niektorých hradoch na Zemplíne (Boldogkői, Csorbakő,...) a na razbu ktorých si majitelia najímali profesionálnych remeselníkov z košickej mincovne. Preto tie denáre vyzerajú perfektne a dajú sa identifikovať len podľa striebra veľmi nízkej rýdzosti (mincové značky R-A, I-V, 1527 C-ľalia...) Vylúčiť sa nedá nič.

Banská komora a kráľ producentov drahých kovov neskutočne ojebabrávali mincovaním drahých kovov. Poplatok za zmincovanie drahého kovu bol na úrovni 20-25% a k tomu ešte majiteľ nedostal plnú čiastku v kove, ktorý nechal zmincovať alebo dostal mince nižšej kvality a rýdzosti. Tak pri zmincovaní zlata dostával majiteľ časť vyplatenú v striebre, a pri zmincovaní striebra nedostával len toliare, ale aj nízke nominály.
To samozrejme viedlo k "alternatívnej" výrobe, ktorá nemusela byť nutne ošidená, pretože výrobca na nej zarobil tak, či tak. Aj keď s jedlom rastie chuť a nakoniec sa šidilo všade.

Z fotky viem povedať len jedno - je to zaujímavá minca a ja mám rád zaujímavé mince.😉

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

alarich

Uživatel

Zaregistrován
15. 4. 2010

#696 - 29. 2. 2024, 18:55
Fukiwara Poznám falzá denárov z neskoršieho obdobia (Ľudovít II, Ferdinad I., Ján Zápoľský), ktoré boli razené v peňazokazeckých dielňach na niektorých hradoch na Zemplíne (Boldogkői, Csorbakő,...) a na razbu ktorých si majitelia najímali profesionálnych remeselníkov z košickej mincovne. Preto tie denáre vyzerajú perfektne a dajú sa identifikovať len podľa striebra veľmi nízkej rýdzosti (mincové značky R-A, I-V, 1527 C-ľalia...) Vylúčiť sa nedá nič. Banská komora a kráľ producentov drahých kovov neskutočne ojebabrávali mincovaním drahých kovov. Poplatok za zmincovanie drahého kovu bol na úrovni 20-25% a k tomu ešte majiteľ nedostal plnú čiastku v kove, ktorý nechal zmincovať alebo dostal mince nižšej kvality a rýdzosti. Tak pri zmincovaní zlata dostával majiteľ časť vyplatenú v striebre, a pri zmincovaní striebra nedostával len toliare, ale aj nízke nominály. To samozrejme viedlo k "alternatívnej" výrobe, ktorá nemusela byť nutne ošidená, pretože výrobca na nej zarobil tak, či tak. Aj keď s jedlom rastie chuť a nakoniec sa šidilo všade. ...

pěkně napsané.😉
každopádně, za mě sa v Horních Uhrách nejvíc falšovalo v 50.-70. letech 15.století, kdy Bratříci v Pováží a na východě ovládali strategické místa a tam ty postříbřené a pocínované drobáky rúbali ve velkém, až sa od kovadlin kúřilo. 😃

maros

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2014

#697 - 29. 2. 2024, 21:02

Som si to kureni z tych kovadlin tak trochu predstavil.... 😆😆, ale pekna debata a i pekna minca

fukiwara

Uživatel

Zaregistrován
21. 1. 2015

#698 - 1. 3. 2024, 12:21

Je to veľmi zaujímavá téma na prieniku baníctva a mincovnictva oboje mojestdcovky.
Zaslúžila by si viac pozornosti.
Fiji: Výskyt dobových napodobenín na Zempline dáva zmysel. Oblasť ktorá nebola pod kontrolou centralizovanej vlády a zároveň s výskytmi ložísk drahych kovov. Oboje faktory ktoré si pýtajú razbu načierno.
O to zaujimavejší bude príbeh tejto mince, v období najvyššej centralizácie kráľovskej moci na sklonku vlády Mateja Korvína.
Rozmyšľal som či nemal rezač za predlohu Košický denár, akurát nedisponoval ľaliou a tak tam šupol obyčajný krížik.

bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován
20. 12. 2012

#699 - 21. 5. 2024, 13:05

Nemohl jsem odolat i když je to taková troska. H732.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.