Zaregistrován
6. 7. 2009
To Evropa - dekuji za info
Zaregistrován
22. 7. 2011
To Draček.
Ještě se vrátím k tématu zachovalost mincí z nedělní diskuze a chci reagovat na Tvoji odezvu na můj článek. I když se nechci k tématu znovu vracet, nyní jsem si celou diskuzi podrobně přečetl a myslím, že se v hodně věcech shodneme a je škoda, že si Tvoje názory nezasloužily od jiných přispívajících větší odezvu, která se smrska většinou pouze do jednoduchých deklarací. Téma kvality není samostatně oddělenou částí sběratelství, má mnoho poloh, které si někteří lidé neuvědomují. Ať to je posuzování kvality podle přísných hledisek, z čehož vyplývá nutnostná reakce v podobě, že musíme ke správné zachovalosti přiřadit pouze odpovídající cenu, nebo otázka vzácnosti z pohledu zachovalosti atd. Vím, že jsi nad tímto svým zamyšlením ztrávil více a času a proto by nemělo zapadnout. Dále má svojí cenu i v ukázce souvislostí, protože ať v životě děláme cokoli, nežijeme ve vzduchoprázdnu.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
22. 7. 2011
Nyní se vrátí už k tématu stránek.
Velice hledaným nominálem Františka II jsou desetikrejcary, většinou ražené v malých nákladech a proto velká část z nich je správně v katalogách ohodnocená cenou záliby. Zajímavou ražbou v prvním typu je přeražba inflačního dvanáctikrejcaru na vídeňský desetikrejcar s letopočtem 1793.
Zatím jsem zaregistroval dva kusy, které mají svojí aukční, nebo sběratelskou historii. Myslím, že to je velice zajímavá skutečnost, která se nebude vázat pouze k vídeňské mincovně, ale mohla mít dalekosáhlejší význam. Proto prosím všechny sběratele, kteří mají k dané problematice co říci a neberu v potaz to, že některé přispěvatele zajímají pouze pražské ražby, protože se jedná věc mincovnictví dané doby a né o konkrétní ražbu.
Co mě k tomu vede:
Obě mince jsou zachovalé a asi neprošly oběhem. Proto se z mého pohledu nemohlo jednat o náhodnou ražbu, protože ze své zkušenosti vím, že v těchto případech můžeme nalézt převážně mince z oběhu. Z toho mě vychází, že za přeražbou musely stát jiné důvody. Dvanáctikrejcary se začaly razit v roce 1795 a na přeražbu se použilo razidel z roku 1793 a tedy nevíme ani kdy mohlo k přeražbám dojít. Jedinou jistou skutečností, z toho vyplývající je fakt, že ročník 1793 A se razil po delší časové období. To nám také dokazuje jeho běžnější výskyt a absenci následujících vídeňských ročníků.
Z toho vyplývá několik zásadních otázek. Z jakého důvodu a kdy k přeražbám mohlo dojít. Podle mého názoru se mohlo jednat o zkoužku v době, kdy byla poptávka po zásahu do mincovního systému a to přibližně v roce 1801. Pro tento rok svědčí měnový vývoj v monarchii mezi roky 1797-1802. Nakonec vše zůstalo ve starých kolejích a došlo k masivní přeražbě zrušených dvanáctikrejcará na nový nominál, sedmikrejcar.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
6. 11. 2008
Pamatuji jeden kus prodávaný před pár roky v Německu(WAG, Kunker nebo podobně už nevím). Možností proč tomu tak bylo, je vícero, ale dnes již nelze potvrdit žádnou z nich a šlo by tedy pouze o dohady(pokud něco teoreticky není v písemnostech archivu mincovny).
P.S. Pokud budeš v září na aukci ČNS Praze, můžeme hodit řeč i na toto téma... 😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
22. 7. 2011
Máš pravdu, že se v tomto případě budeme pohybovat pouze v rovině teorie, ale jsou zde jisté skutečnosti, které nás mohou někam nasměrovat. Z faktu, že obě mince jsou neotřelé, můžeme usuzovat jistý závěr, že nemohlo například jít o náhodu. Pokud si podrobně rozebereme dobu mezi lety 1797-1802, pak se dozvíme mnoho zajímavých skutečností a tedy jsme z historických událostí schopni vytvořit nějakou pravděpodobnou skládanku.
Jinak jeden kus se vydražil u Raucha a před tím, myslím u Lanze.
Druhý kus ležel mnoho desetiletí v jedné velké rakouské sbírce. Kdysi si ho vypůjčil Herinek a vyfotografoval do svého díla. Tato sbírka se dražila 17.listopadu 2009 ve vídeňském Dorotheu.
Oba exempláře jsou součástí sbírek na území ČR.
Zaregistrován
22. 7. 2011
To Draček.
Omlouvám se, ale až nyní jsem si všiml Tvé poznámky.
V září samozřejmě na aukci v Praze budu, takže budu rád, pokud se sejdeme.
Zaregistrován
6. 11. 2008
V aukci jsem registroval(a úložil foto) tento kus...
(v aukci to byla položka 2705)
Obrázky:
Zaregistrován
22. 7. 2011
Tento kus byl u Raucha v listopadu 2007.
Ještě je zajímavé, že tato mince je otočená tak, že na líci je přeražba líce atd.
U mého to je naopak. Na líci je přeražba rubu.
Zaregistrován
6. 11. 2008
Nejsem si jist, ale není tento kus nyní ve sbírce v Šumperku?
Zaregistrován
22. 7. 2011
To Draček.
Jestli mohu poprosit a máš možnost, stáhni ještě 3 krejcar 1798 A z prosincové Rauchovi aukce z roku 2010. Zde stačí vidět kvalitu, která se u těchto ročníků nevidí.
Nezlob se, ale ohledně 10 krejcaru nemohu tuto informaci poskytnout, i když jí znám.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.