Samozřejmě, že se zde nechají některé mince vybrat, ale bohužel, já mám úzké období, tak to je problém a pokud jsem něco našel musel jsem se smířit s vyšší cenou. Jestli se mohu zeptat. Jak se cena lišila od Vašich limitů? Mě se dost často stávalo, že jsem minci vydražil natvrdo za limit.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Za plny limit jsem zadnou nemel, tak 80-90%. Drazil jsem vickrat nez na ty 4ks, takze na nektere kusy jsem svym limitem nedosahl. Co se tyce toho kolovani tak na to jsem u toho co me zajimalo nenarazil, je vsak pravda ze databazi na kusy ze zahranicnich aukci si vedu pouze poslednich 5 let a neco mi take mohlo samozrejme utect.
Například v květnu 2009 se vydražilo v Dorotheu luxusní velmi vzácné 5 centesimo za 1450 EUR. V říjnu téhož roku ho nabízel za vyvolávací cenu 2500 eur a vydražlolo se ještě o 100 více. V únoru následujícího roku se dražilo znovu a udělalo 2800 EUR. Pak se již neobjevilo, tedy již ho někdo vydražil do sbírky. Bylo ale normální, že u něho stále znovu a znovu vydražené věci kolují, když je jasné, že by na ních museli prodávající prodělat? Ano samozřejmě, že se tak v některých případech dít může, ale né v tak masivních počtech. Některé mince takto kolují například čtyří aukce a cena se stále zvyšuje a kvalita vylepšuje. Rekord je u jednoho desetikrejcaru, kdy se během jednoho roku cena dostala z 260 na 1000 EUR.
Další příklad: V únoru 2010 se v Německu prodalo velmi vzácné scudo 1822 A ve stavu 2 za 800 Euro. V červnu téhož roku u něho za 2300 EUR.
V Dorotheu jsem dražil jeden vzácný desetikrejcar proti poměrně mladému člověku. Později jsem se dozvěděl, že to byl jeho syn. Kdyby ho vydražil on, okamžitě by byl u něho za cenu určitě o 500 EUR vyšší.
Atd. atd....
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Trochu jsme si asi nerozumeli, ja to nezpochybnoval, pouze jsem uvedl ze u kusu ktere zajimaly mne (nebyly to mince Frant.II) jsem na to u nej nenarazil. Ale to o cem pisete je nekdy videt i na nasich aukcich, mohl bych dolozit nekolik podobnych pripadu kdy treba mince vydrazena na jare v CNS se na podzim objevi v otevrene aukci za vyvolavaci cenu rovnajici se te drive dosazene.
Spíše jde o to, jak dokáže mince zhodnocovat, když je na otevřeném trhu v aukcích kupuje za ceny obvyklé, nejsou to tedy výhodné nákupy. Proč si to zájemci nekupují jinde a laciněji a u něho nehorázným způsobem některé věci přeplácejí. Možná to je také tím, že pokud se neprodají, on je jako prodané vykáže a tím určí cenu, kterou jsou kupující příště ochotni respektovat. Prostě jenom zneužívá normální sběratelsko- psychologické pochody. To je ten případ stále kolujících vydražených mincí v jeho aukcích, kdy se cena stále drží na nějaké, pro něho výhodné ceně.
V tom případě to chtělo nevzdat se a požadovat minci, případně proplacení nákladů na zakoupení stejné mince za vyšší cenu kvůli zmaření aukce ze strany dražitele - pokud potvrdil limit a mince byla dražena, tak nemá právo od toho odstupovat. Kdyby to mělo soudní dohru, tak ho ta ostuda přijde na daleko víc, než kolik ušetří na "neprodaných" mincích.
To tenzor.
V situacích nevydražených mincí jdou tyto případy zahrát do autu. Já nemohu vědět, jestli jsem nabídnul nejvyšší částku a potom je jednoduché zdůvodnění v podobě toho, že vítěz si po aukci druhý den přišel pro minci do obchodu a zpochybnil jí z hlediska kvality. Jednoduché a nenapadnutelné vysvětlení.
Do sběratelství zasahuje obchodní hledisko a bude záležet pouze na nás abychom se s tímto zjištěním naučili žít. Na trhu existují aukcionáři, obchodníci atd. a všichni se snaží vydělávat na úkor sběratelů. Jsou aukce, kam pošleme limit na tisíc korun a mince nám přijde za sto korun, protože to je skutečně dosažená cena a jsou jiné aukce, od kud by nám tato mince přišla za náš limit. Tak to funguje v cizině, takové případy existují i u nás a stačí se podívat kolem sebe. Proto musíme být na tento boj připraveni nejrůznějšími znalostmi a přehledem o skutečném stavu trhu. Možná, že většina zde přítomných se aukcí nezúčastňuje, ale většina se účastní aukcí Aukra a bylo by naivní si myslet, že tyto aukce probíhají naprosto férově, protože jsou neviditelné. Není nic jednodužšího, abych dal do aukce minci a kamarád mě natahoval cenu. Znám i rodiny, kdy jsou na Aukru registrvaní skoro všichni a pak táta dá do aukce minci a jeho žena a jeho syn sedí u svého počítače a přihazují. Musíme si zvyknou na to, že vše je jenom otázka důvěry a pokud nás někdo jednou zklame, pak ať si nechá svoje mince a my svoje peníze utratíme u někoho solidnějšího.
Tak pokud pri aukci sla mince zpet, aniz by to dal limitu, tak by tezko mohl tvrdit. ze to nekdo vydrazil, ale nelibilo se mu to. Nebo snad slo o ciste internetovou aukci? I pak by ale mel nabidnout minci druhe nabidce v poradi.
Neco jineho by samozrejme bylo, kdyby mince byla po prozkoumani limitu stazena z aukce, ale kdyby se to delo u prilis mnoha kousku, tak by to duveryhodnosti aukcni firmy take neprospelo. Anebo kdyby se pouzil fingovany limit (ale kdyz se prodana mince objevi opet na dalsi aukci, opet to neni nic co by prospivalo duveryhodnosti).
Jeste s tim Aukrem - tak jednoduse to nefunguje, prihozy ze stejne IP se odhaluji a aukce z toho duvodu rusi automaticky (i v pripade ze jde o jednu IP jen proto, ze jde o 2 pocitace za stejnym rooterem a ti lide se ve skutecnosti vubec neznaji). Musi se to delat pres kamarada a i tyto praktiky maji sve uskali. Osobne si myslim, ze kazdemu prodavajicimu, ktery se snazi podvadet, se tyhle veci vetsinou casem vrati a to tak, ze se mu to celkove nevyplati ani financne...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.