Robbie napsal/a:
...
Za Františkovy autokratické vlády bych ale žít nechtěl, když si shrneme nějaké ty fakta - cenzura, byrokracie, válka, inflace, bída, průměrný věk mužů - 36 až 40 let, mizivé mzdy, žádná zdravotní péče...
...
On ten průměrný věk hodně snižovala kojenecká a dětská úmrtnost, která byla děsivá. Kdo se dožil puberty, tak měl velkou šanci, že zemře mnohem později než ve 40ti.
Je to vidět v starých matrikách, občas se někdo dožil i 80 a 70ka nebyla nic neobvyklého. Ale u hodně úmrtí byl věk v řádů měsíců anebo několika málo let.
Jinak zdravotní péče samozřejmě byla. Ale něco stála a nad některými metodami by nám dnes vstávaly hrůzou vlasy na hlavě (byť od středověku to byl pořád velký pokrok).
To Robbie.
Souhlasím s Vámi, že doba Františka II má v sobě z numismatického hlediska hodně kouzla. Kdykoli, když opakují seriál F. L. Věka, tak se na něj dívám. Myslím, že je dobře natočený z pohledu dobové atmosféry, i když se vyhýbá válečným událostem, které měly na tuto historickou etapu zásadní vliv. Je tam dost dobře patrný přechod z uvolněné doby Josefa II, k řízení státu formou naprostého absolutismu, jak ho prožívala společnost i konkrétní obyčejní lidé.
Mince se padělaly v každé době a proto se občas nechají nalézt i padělky Františka II.
Tyto mince se ještě před pár lety nechaly kupovat za velice výhodné ceny, z pohledu vzácnosti, ale bohužel dnes také tato doba našla svoje obdivovatele a proto se nemůžeme divit, že se tyto ražby podstatně zhodnotily. Markantním příkladem jsou pěkné měděné ražby, které nebyly za padesát korun prodejné a dnes stojí běžně tisíce. Nemůžeme se ale této skutečnosti divit, protože sběratelů přibívá, ale mincí naopak ubívá.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Podle mého názoru je dost pravděpodobné, že se jedná o pokus výroby dobových falz. Chyby v opisech byly na nejrůznějších falzech dosti časté a proto Vaše mince nediskvalifikují. Většinou se vyráběly z mosazy, mědi atd. Možná, že je to již konečný výrobek, nebo polotovar, který měl být ještě postříbřen ?
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Pekny ,,lotík"🙂.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
To numismatik-FJI.
Tedy nechá se sehnat u Raucha v obchodě. To je dobré. Tu informaci za 100 € jsem sem dával jako neověřenou, protože jsem ji slyšel od obchodníka, který se nabídl, že mi tento katalog sežene a já jsem o ceně, ani výskytu neměl přehled.
Za informaci dík.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.