Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#1671 - 15. 6. 2019, 15:54

barbar napsal/a:

Pokud by jste se setkal s podobně delikatnìm kouskem stejného ročníku k prodeji, kontaktujte mně prosím...úchvatný kousek. .
Děkuji

Tento ročník jsem zaregistroval pouze asi v pěti kusech. Ve dvou případech se jednalo o torza. Před pár lety byl vydražen další kus v zachovalosti 1-/1 se čtyřmi fatálními vadami za 2100 € + %. V roce 2009 byl vydražen pěkný exemplář ve stavu 1/1 s nepatrným justováním za 2800 € + %. Tento tolar je ve stavu téměř dokonale zachované prvoražby-bohužel foto nevystihuje tuto zachovalost a byl vydražen za 10500 € + %. Podle výskytu císařských tolarů prvního typu pochybuji, že existuje v případě tohoto ročníku druhý kus alespoň v podobné zachovalosti, proto si dovoluji tvrdit, že se jedná o unikátní kus.

Tento tolar jsem viděl a je součástí jedné české sbírky.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#1672 - 15. 6. 2019, 19:09

Tušil jsem,že tento kousek nebude jednoduchá záležitost, ale nevěřil bych,že v dostupnosti bude až tak problematický. .
Faktem je,že jsem ho i některé dalši s prvních konvenčních přelomovych ročníku v posledních letech na aukcích nějak neregistroval, možná jen přehlédl. ..😞

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

m1234

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2014

#1673 - 15. 6. 2019, 21:21

mamabc1234@gmail.com

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#1674 - 15. 6. 2019, 23:40
Tiež pekny toliarik https://www.kuenker.de/img/00087/02972q00.jpg

Pěkný ... k restaurování kamenného mostu, město Regensburg.

milan.heczko@yahoo.com

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#1675 - 15. 6. 2019, 23:46

Tady taky jeden krasavec od künkerka

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

milan.heczko@yahoo.com

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#1676 - 16. 6. 2019, 06:33
Tady taky jeden krasavec od künkerka Obrázky: ...

Tento konkrétní kus se již v aukcích u Künkera dražil vícekrát. Naposled zde byl dražen někdy před více než rokem.

Pokud můžeme srovnávat, pak v případě tolarů s letopočtem 1792 lze s určitostí tvrdit, že královský tolar je běžnější. Jeho vysokou cenu lze přičíst pouze na vrub ikonografického zpracování rubní strany. V této podobě se jedná o jediný ročník.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#1677 - 16. 6. 2019, 07:00
Tušil jsem,že tento kousek nebude jednoduchá záležitost, ale nevěřil bych,že v dostupnosti bude až tak problematický. . Faktem je,že jsem ho i některé dalši s prvních konvenčních přelomovych ročníku v posledních letech na aukcích nějak neregistroval, možná jen přehlédl. ..😞

V případě této mince celá problematika tkví především v její zachovalosti. Když jsem měl možnost tento tolar prvně zhlédnout, jako bych se vrátil v čase do roku 1792 a ve vídeňské mincovně sledoval ražbu prvních odražků. V životě jsem již ledacos viděl, ale toto...

Mince má zrcadlové plochy, bílou krásnou patinu, dokonale patrny jsou všechny detaily, včetně jednotlivých vlasových linek a na malých detailech lze spatřit i jejich dokonale ostré pidi detaily. Např. na rubní straně v prsním štítku je vyobrazeno v pravém spodním poli pět malých koleček, které mají dokonale zachované nepatrné ostré detaily.

V životě jsem již viděl několik krásných běžných tolarů, ale ani jeden nedosahoval zachovalosti tohoto mnohem vzácnějšího ročníku.

patason

Uživatel

Zaregistrován
9. 7. 2007

#1678 - 16. 6. 2019, 07:05

Je to jen můj dojem, nebo mezi těmi krásně zachovalými mincemi chybí (až na jedinou výjimku) ražby pražské mincovny (C)? Znamená to, že se české ražby FrII. (I.) ve výjimečných stavech nevyskytují? Ukazovalo by to na horší kvalitu produkce pražské mincovny, agresivní podmínky oběhu mincí v Čechách, nebo že, pokud tyto pražské ražby v exkluzivních stavech také existují, jsou nedobytně uschované v pár sbírkách, odkud se nedostanou na veřejnost ani jejich obrázky?:-O

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#1679 - 16. 6. 2019, 07:38
Je to jen můj dojem, nebo mezi těmi krásně zachovalými mincemi chybí (až na jedinou výjimku) ražby pražské mincovny (C)? Znamená to, že se české ražby FrII. (I.) ve výjimečných stavech nevyskytují? Ukazovalo by to na horší kvalitu produkce pražské mincovny, agresivní podmínky oběhu mincí v Čechách, nebo že, pokud tyto pražské ražby v exkluzivních stavech také existují, jsou nedobytně uschované v pár sbírkách, odkud se nedostanou na veřejnost ani jejich obrázky?:-O

Já jsem se snažil vložit obrázky pouze některých ražeb, které patří k zajímavým typům. Např. 3 krejcary prvního typu nebyly v pražské mincovně raženy. Mezi zajímavé ražby lze zařadit 10 krejcary a např. pražská ražba s letopočtem 1795 je známa pouze v pár odřených kusech, ale tato skutečnost je způsobena velmi nízkým nákladem. Pražské tolary byly raženy až ve třetím typu a jistě lze vyhledat kusy v zajímavé zachovalosti.

Pokud bychom se zaměřili pouze na vzácnější ražby, pak by jistě šel dohledat pražský měděný krejcar s letopočtem 1812 v zachovalosti 1/0, který je na trhu doposud znám pouze v jednom kusu (druhý kus leží ve vídeňském muzeu). Jistě lze nalézt obrázek varianty pražského měděného 6 krejcaru. Před mnoha lety jsem vlastnil i poslední český 1/2 tolar 1827 C v zachovalosti 1/1. Z běžnějších věcí mám ve sbírce i pražský 20 krejcar 1797 C prvního typu v krásné zachovalosti atd.

Je samozřejmé, že zajímavé mince leží ve sbírkách a to byl i případ některých např. vídeňských ražeb, které jsem poskytl na ukázku.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#1680 - 16. 6. 2019, 08:56

Ještě si dovolím pár poznámek.

Já nejsem ten pravý člověk, který by preferoval jenom české ražby. Právě naopak beru např. mince konvenční měny jako celek, o kterém se rozhodovalo ve vídeňských podmínkách a ostatní mincovny se pouze přizpůsobovaly.

Je jisté, že zajímavé ročníky, navíc v pěkných stavech, se vyskytují v dnešní době pouze sporadicky a to bez ohledu na původ vzniku. Např. mezi mimořádně vzácné ražby lze zařadit tlustý 3 krejcar 1799 C, ale to není vyjímka. Stejně tak můžeme označit některé měděné mince z mincoven Vídeň, Kremnica, Karlovský Bělehrad atd.

V dnešní době již neplatí to, co platilo dříve a naprostá většina kvalitních ražeb-bez ohledu na místo ražby-leží pouze ve velkých sbírkách. Pokud se něco kvalitního objeví, pak buď skryto trhu, nebo pouze přes renomované velké aukční firmy, které zaručí adekvátní reklamu a dobré zhodnocení. To byl i případ ukázek mincí na předešlé stránce, z nichž některé jistě chyběly i ve většině (v některých případech možná všech) velkých sbírkách. V několika případech se jednalo o položky, o které projevila zájem nemalá skupina sběratelů a velkých obchodníků, včetně Raucha, což svědčí o jejich vyjimečnosti. Pokud mohu říci svůj názor, pak v případě tolaru 1792 A pochybuji o druhém rovnocenném kusu. Měděný krejcar 1800 D se občas vidí jen v zachovalosti 2- a horší. 1/2 tolar 1811 A nebyl v této zachovalosti minimálně za posledních 40 let zaregistrován atd.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.