Moderátoři: smith, Kucera, jan322

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
24. 8. 2011, 00:31

Robbie napsal/a:

...
Za Františkovy autokratické vlády bych ale žít nechtěl, když si shrneme nějaké ty fakta - cenzura, byrokracie, válka, inflace, bída, průměrný věk mužů - 36 až 40 let, mizivé mzdy, žádná zdravotní péče...
...

On ten průměrný věk hodně snižovala kojenecká a dětská úmrtnost, která byla děsivá. Kdo se dožil puberty, tak měl velkou šanci, že zemře mnohem později než ve 40ti.
Je to vidět v starých matrikách, občas se někdo dožil i 80 a 70ka nebyla nic neobvyklého. Ale u hodně úmrtí byl věk v řádů měsíců anebo několika málo let.
Jinak zdravotní péče samozřejmě byla. Ale něco stála a nad některými metodami by nám dnes vstávaly hrůzou vlasy na hlavě (byť od středověku to byl pořád velký pokrok).

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
24. 8. 2011, 08:35

To Robbie.

Souhlasím s Vámi, že doba Františka II má v sobě z numismatického hlediska hodně kouzla. Kdykoli, když opakují seriál F. L. Věka, tak se na něj dívám. Myslím, že je dobře natočený z pohledu dobové atmosféry, i když se vyhýbá válečným událostem, které měly na tuto historickou etapu zásadní vliv. Je tam dost dobře patrný přechod z uvolněné doby Josefa II, k řízení státu formou naprostého absolutismu, jak ho prožívala společnost i konkrétní obyčejní lidé.
Mince se padělaly v každé době a proto se občas nechají nalézt i padělky Františka II.

Tyto mince se ještě před pár lety nechaly kupovat za velice výhodné ceny, z pohledu vzácnosti, ale bohužel dnes také tato doba našla svoje obdivovatele a proto se nemůžeme divit, že se tyto ražby podstatně zhodnotily. Markantním příkladem jsou pěkné měděné ražby, které nebyly za padesát korun prodejné a dnes stojí běžně tisíce. Nemůžeme se ale této skutečnosti divit, protože sběratelů přibívá, ale mincí naopak ubívá.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Robbie

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2007

Vytvořeno:
24. 8. 2011, 08:52

Mno a co ty mince... co si tedy myslíte? Dobová falza? (viz. předchozí stránka)

..::R::..
robert.kurucz@email.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
24. 8. 2011, 09:17

Podle mého názoru je dost pravděpodobné, že se jedná o pokus výroby dobových falz. Chyby v opisech byly na nejrůznějších falzech dosti časté a proto Vaše mince nediskvalifikují. Většinou se vyráběly z mosazy, mědi atd. Možná, že je to již konečný výrobek, nebo polotovar, který měl být ještě postříbřen ?

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

denary

Uživatel

Zaregistrován:
18. 1. 2010

Vytvořeno:
24. 8. 2011, 09:38

Dobrý den
Ty mince jsou dobová falza.Byl by ten Ferdinand k mání?Měl bych i nějká falza na výměnu i nějaké jiné věci.Můj email je honnval@seznam.cz

Robbie

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2007

Vytvořeno:
24. 8. 2011, 21:21

Denary: Díky za nabídku, ale bohužel, zatím u mě zůstanou🙂

robert.kurucz@email.cz

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

Vytvořeno:
24. 8. 2011, 21:36

To Evropa1: AUKTIONSHAUS H.D.RAUCH: 50. MÜNZ-AUKTION H.D.RAUCH 1993 se dá koupit ve Vídni za 8 €, takže žádných 100 €, je do běžně sehnatelný katalog.

Robbie

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2007

Vytvořeno:
24. 8. 2011, 21:49

Tak alespoň něco z Františkovy mědi na pokoukání....🙂

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

robert.kurucz@email.cz

Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

Vytvořeno:
24. 8. 2011, 21:52

Pekny ,,lotík"🙂.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
25. 8. 2011, 08:32

To numismatik-FJI.

Tedy nechá se sehnat u Raucha v obchodě. To je dobré. Tu informaci za 100 € jsem sem dával jako neověřenou, protože jsem ji slyšel od obchodníka, který se nabídl, že mi tento katalog sežene a já jsem o ceně, ani výskytu neměl přehled.
Za informaci dík.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.