Ahoj, mám pár dotazů na mince období Františka Josefa I. Tak rovnou začnu:
1) Jaký používáte katalog pro toto období? Novotný nic moc neříká.
2) Co znamená zkratka KB u mincí? Tipuji, že to je uherská ražba. Tak proč se tam využívá KB a né UR.?
3) Je toto správně nebo tam něco chybí či přebývá?
RAKOUSKÁ MĚNA (1857-1892)
Materiál: měď
Čtvrtkrejcar
Půlkrejcar
Krejcar
Dvoukrejcar
Tříkrejcar
Čtyřkrejcar
Materiál: stříbro
Pětikrejcar
Šestikrejcar
Desetikrejcar
Dvacetikrejcar
Čtvrtzlatník
Zlatník (100 krejcarů)
Dvouzlatník
Materiál: zlato
Čtyřzlatník
Osmizlatník
4) Chápu dobře, že Spolková koruna byla jakýmsi ekvivalentem Zlatníku? Nedokážu si ji nikam zařadit.
5) Můžete mi někdo napsat jaké mince se používaly v době KONVENČNÍ MĚNY (1753-1857)? Vím, že tam byl groš, půltolar a tolar. Bohužel nechápu souvislosti.
Budu rád za každou odpověď.
http://aukce.comli.com - vyhledávač aukčních položek
1) Polívka
2) Körmöczbánya = Kremnica v maďarštině, co znamená vaše zkratka, netuším
3) Nevím - mělo by to být ve všech katalozích
4) Pokud vím, spolková koruna byla jen obchodní mince a nebyla běžně v oběhu
5) opět viz katalogy
Jinak na spoustu otázek odpoví kniha "Od pražského groše ke koruně české" od P. Vorla
doplnil bych jeste J.Moravec: Mince F.J.I. a Karla I. (podrobne i vcetne variant)
Dne 7.11.1750 vydala M.Terezie narizeni o nove uprave meny kdy byl stanoven hodnotovy pomer stribra ke zlatu 14 a 11/71 : 1 a dale bylo narizeno razit 10 tolaru z ciste kolinske hrivny. 21.9.1753 se k teto uprave meny rozhodlo i Bavorsko (pozdeji i dalsi rimsko-nemecke zeme) a byla nazvana menou konvencni. Dohoda zahrnovala stribrne mince od tolaru po grose a tyto mince konvencni meny se zacaly oznacovat burgundskym krizkem za letopoctem.
Ještě malé doplnění - na studium českého mincovnictví doporučuji knihu "Peníze v Českých zemích, přehled mincí a papírových peněz v dějinných a hospodářských souvislostech od 10. století dodnes" - Jaroslav Staněk za spolupráce Jana Bajera. Jako ukázku scan tabulky mincí, které byly raženy po zavedení konvenční měny, nejsou zde uvedeny zlaté ražby - dukáty a jeho násobky a nebo jeho části.
Obrázky:
když není vidět v jakém kontextu, lze je hádat...
změna portrétu FJI, jak stárnul?
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Tak jsem to snad konečně po hodině našel kde jsem to viděl. Dávám odkaz.
https://zlataky.cz/zlata-investicni-mince-4-dukat-frantiska-josefa-i-1915-novorazba?cPath=164&
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.