Moderátoři: smith, Koniáš

opal

Uživatel

Zaregistrován
4. 7. 2016

#1 - 16. 7. 2022, 10:58

Svět se mění a sběratelství také.
Dříve byla úroveň znalostí nízká. Jako příklad uvedu názvy literálních děl: Jak lvové bijem o mříže a Na kometě. Mříž je rozbita, na kometě se přistálo. Můžeme nadále jako naši předchůdci vysedávat nad kovovými kolečky, nebo kousky papíru a hledat jednu tečku kterou se liší. Nebo porovnávat 2 snímky komety a hledat změny způsobené slunečním zářením. Zvídavý člověk má nepřeberně možností.

Na druhou stranu všeobecná vzdělanost klesá. Muzea v Paříži přestávají používat římské číslice, protože návštěvníci (hlavně z Asie , Ameriky) jim nerozumí. Tento pokles intelektu je státem mohutně podporován. Ve sci- fi knize Obchodníci s vesmírem je vysvětleno proč - kvůli zisku. Praktický příklad: Na základní škole se nesmí vyučovat ohmnův zákon. Aby malé dítě nemohlo říct, že král je nahý a ohrozit obrovský byznys.

Je tenhle mix vzdělanosti a hlouposti smrtící pro klasické sběratelství?

opal

Uživatel

Zaregistrován
4. 7. 2016

#2 - 16. 7. 2022, 10:58

S tou vzdělaností je to ještě horší, než jsem si myslel.
Počítač mi při kontrole pravopisu červeně podtrhl slova která nezná: literálních (už se nečte!), bijem ( zkusil jsem kobyla, býk - to zatím zná) , ohmvův (viz příspěvek výše)

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#3 - 16. 7. 2022, 11:24
Svět se mění a sběratelství také. Dříve byla úroveň znalostí nízká. Jako příklad uvedu názvy literálních děl: Jak lvové bijem o mříže a Na kometě. Mříž je rozbita, na kometě se přistálo. Můžeme nadále jako naši předchůdci vysedávat nad kovovými kolečky, nebo kousky papíru a hledat jednu tečku kterou se liší. Nebo porovnávat 2 snímky komety a hledat změny způsobené slunečním zářením. Zvídavý člověk má nepřeberně možností. Na druhou stranu všeobecná vzdělanost klesá. Muzea v Paříži přestávají používat římské číslice, protože návštěvníci (hlavně z Asie , Ameriky) jim nerozumí. Tento pokles intelektu je státem mohutně podporován. Ve sci- fi knize Obchodníci s vesmírem je vysvětleno proč - kvůli zisku. Praktický příklad: Na základní škole se nesmí vyučovat ohmnův zákon. Aby malé dítě nemohlo říct, že král je nahý a ohrozit obrovský byznys. ...

Jenže u těch Asiatů a Američanů(?) to nebude všeobecnou nevzdělaností, ale hlavně proto, že takoví Číňani a Japonci prostě římské číslice nemají. My taky neznáme čínské a třeba kambodžské číslice. Tam jsme naprosto negramotní!😁

opal

Uživatel

Zaregistrován
4. 7. 2016

#4 - 16. 7. 2022, 12:28

Ona ta neznalost se týká i rodilých evropanů. Bude takový člověk sbírat třeba tohle?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#5 - 17. 7. 2022, 14:59
S tou vzdělaností je to ještě horší, než jsem si myslel. Počítač mi při kontrole pravopisu červeně podtrhl slova která nezná: literálních (už se nečte!), bijem ( zkusil jsem kobyla, býk - to zatím zná) , ohmvův (viz příspěvek výše)

Nechci mentorovat, ale není to spíš tím, že správně se píše :
literárních a Ohmův zákon?

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#6 - 17. 7. 2022, 15:03

MikyM napsal/a:

Nechci mentorovat, ale není to spíš tím, že správně se píše :
literárních a Ohmův zákon?

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#7 - 2. 8. 2022, 21:31
Nechci mentorovat, ale není to spíš tím, že správně se píše : literárních a Ohmův zákon?

Ano, s tou vzdělaností je to ještě horší, než jsem si myslel.

numismat@seznam.cz

ferovyobchodnik

Uživatel

Zaregistrován
25. 11. 2016

#8 - 2. 8. 2022, 21:50

a to tak obecně, nebo jen u lidí přes kameny?

ferovyobchodnik@seznam.cz

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#9 - 2. 8. 2022, 22:20

Pravdepodobnosť, že to konkrétny proruský primitív pochopí, je takmer rovná nule.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.