Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

V zahranici v minulosti vyslo mnoho ruzne literatury/katalogu (v anglictine, nemcine) tykajici se vsemoznych starozitnych i novodobych hodin a hodinek (podle obdobi, podle znacek, zemi - Svycarsko, Nemecko,..). Tituly bych si nechal doporucit primo od jejich sberatelu - jak ceskych (mozna by vedel i nejaky hodinar nebo starozitnik) nebo treba na onech mnoha zahranicnich internetovych diskuzich, kde se tito sberatele schazeji. Osobne nevim, hodinky nesbiram..
Takovej zakladni rozhled o cenach lze ziskat treba jen sledovanim aukci + na Aukru a pod.
elle34 (zavináč) upcmail.cz

jj, jako takovej vseobecnej zaklad "na vse" neni Knapek spatnej. Popisuje a ocenuje tam treba i stary kuchynsky nadobi a zobrazuje tam i stary katalogy jeho vyrobcu s drivejsimi cenami apod :-)
Taky jsem si ty jeho dily kdysi pujcil v knihovne. To ze psal i horory jsem nevedel :-)
Ostatne i v knihovne se da objevit spousta zajimavejch knih na tohle tema - staci zajit do sekci "umeni nebo historie" - tisice knih.
Chodim uz leta do ustredni mestsky knihovny v praze (Marianske nam.) = nejvetsi knihovna v CR.
Uz kolikrat jsem tam listoval v ruznejch specializovanejch knihach/katalozich zabyvajici se napr. numismatikou (mince, bankovky, medaile). Nektery jsou i v anglictine nebo nemcine - ruzne na antiku, Rim apod..
Knih tykajicich se vytvarnyho umeni nebo porcelan/keramika tam najdes taky spousty, ale jaky presne neporadim. Nikdy jsem se o to nijak podrobneji nezajimal.. Hodinky to samy - osobne nevim.
V ustredni knihovne by mely bejt snad uplne vsechny knihy ktery u nas vychazej - tusim ze povinnost vsech nakladatelu je vzdy jim par vytisku zdarma poslat.
Vyhledavani zde:
http://search.mlp.cz/searchMKP.jsp?query=numismatika&lang=cz&kde=all#/c_s_ol=kde-eq:all-amp:query-eq:numismatika-amp:viewMode-eq:full
(Nejlepsi je hledat podle titulu nebo autora)
Maji tam napr. i cely rocniky vsemoznejch casopisu (prakticky vse co u nas uz dlouhy leta vychazi) jako Filatelie apod., nebo treba denni tisk (neco lze studovat jen na miste - napr. dnesni noviny domu nepujcujou :-) Do knihovny je zcela volnej vstup pro vsechny, takze tam muze prijit i kdokoli z ulice + tituly vyhledavat na pocitacich, vyndavat knihy z regalu a treba celej den jimi ve studovnach listovat (v lete i u kafe venku na lavickach).. a za poplatek si treba neco nechat zkopirovat. Ale pozor, vetsinu knih maji umistenou v podzemnich skladech a ze skladu je pujcej (ke cteni na miste nebo domu) jen registrovanym clenum. I kdyz je to obrovska knihovna ve ktery pomalu zabloudite, tak ve "volnym vyberu" maji jen mensi cast knih. Pokud si je nekdo chce pujcit domu, tak staci Opencard + rocni poplatek je smesnejch 60Kc. Pujcit si muzete az 30 knih najednou na jeden az dva mesice (ale lze dale prodluzovat, dokud si je nekdo dalsi nezarezervuje). Vse si lze vybirat, ruzne rezervovat nebo prodluzovat i z domova pres internet.
Muzete si tam pujcit napr. i filmy, CD a dokonce i obrazy :-) Proste si na nekolik mesicu pujcite nejakej obraz, kterej si povesite do pokoje nad postel, a vratite ho treba az za pul roku nebo za rok :-)
Takze doporucuju navstevu knihovny - RELATIVNE velky vyber - vyberete si primo na miste - presne to, co vas zaujme.. a skoro zadarmo. Pokud jste teda z Prahy.. v mensich lokalnich knihovnach budou mit nejspis dost hodne omezenej vyber (tzv. kulovy).
elle34 (zavináč) upcmail.cz

Tak to jsem netušil, že v knihovně můžou mít k půjčování i obrazy. to bude asi docela rarita, nebo je to ve světě běžné, obrazy na výpůjčku? A co tam tak mají za díla?
Já bydlím na hranicích se Slovenskem a v Praze se ocitám jen jednou za pár let, takže tuto knihovnu bohužel nevyužiju, což je škoda. V Ostravě máme taky velkou knihovnu, která má několik sklepních pater a ještě externí sklady knih, které přinesou po vyplění elektronické žádosti. Studovna s knihami a časopisy "live" je bohužel oproti té vaší jen malá, asi 40 x 80 metrů. Ale přesto se můžu pochlubit, že kámoš z Prahy mně žádal o vypůjčení dvou knih, které v té vaší neměli a u nás jo, heč😉
Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.