Moderátoři: smith

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#11 - 8. 2. 2012, 13:55

Evropa: osobne si myslim, ze nejjednodussi je mit vse kvalitne vyfocene a pak kazdy vidi kvalitu sam, aniz bych ji musel urcovat. I kdyz je mozna pravda, ze u nekterych lidi by spravne urceny stav mince mohl vzbudit pocit duvery (ale pokud se spletu, tak si tim naopak daleko vic uskodim).
Tovy: to slysim prvne s tim DPH pri prijmuti jakekoli sluzby v zahranici.. mel jsem za to, ze DPH clovek musi platit az pri presahnuti rocniho obratu 1 mil. Kc. Nez byt platcem DPH, to radsi podnikani zabalit.. to by se fakt nedalo delat v malem na vedlejsak.
Kdyz prodavam minci ze sbirky, tak prave ocekavam, ze si budu moct dat jako naklad jeji kupni cenu, i kdyz jsem ji kupoval jako soukromnik. Pokud by to neslo, tak by to bylo dost o nicem (nicmene by to slo lehce obejit prodejem nekomu a zpetnou koupi, takze nevim, jaky by mela takova restrikce smysl).
S tou uctenkou je to jasne - pokud koupim jen tak minci na burze, tak je to moje smula, kdybych ji pak chtel prodat...

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#12 - 8. 2. 2012, 14:20

Žádnou minci nedokážete vyfotit tak, aby bylo bez popisu zřejmé, v jaké je kvalitě.

Příklad:

Modernější mince v kvalitě 0 a 1 budou z pohledu zachování detailů téměř identické. Rozdíl bude pouze v ploše. Pokud si zachová svůj ražební lesk, pak to je 0, pokud již na ní budou známky oběhu, pak je to zachovalost 1. To se nechá pouze odhadovat a musí k tomu mít sběratel spoustu zkušeností. Pro většinu sběratelů to je nemožné a navíc zde jsou mezistupně 1+, 0- atd.
Dále mince mohou mít drobné vady, které není fotografie schopná plně odlišit atd.
Jsou zde patiny, které se plně ukáží ve svojí kráse až když máme minci v ruce a nikdy ji nedokážete nafotit. Na toto téma bych Vám přál vidět například fota z relevantních aukcí a skutečnost.

Atd.... Popis je velmi důležitý i pro Vás, protože dobrá reklama dokáže přitáhnout kupce.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

gorila

Uživatel

Zaregistrován
27. 12. 2010

#13 - 8. 2. 2012, 14:23

tenzor: Domnívám se, že když něco koupíš jako soukromá osoba, težko to můžeš prodat jako živnostník. I kdyby sis to jako soukromník daroval coby živnostníkovi, s vysokou pravděpodobností by jsi musel odvést z toho daru DPH (pokud je to dar souvisící s tvou živností).

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#14 - 8. 2. 2012, 14:31
tenzor: Domnívám se, že když něco koupíš jako soukromá osoba, težko to můžeš prodat jako živnostník. I kdyby sis to jako soukromník daroval coby živnostníkovi, s vysokou pravděpodobností by jsi musel odvést z toho daru DPH (pokud je to dar souvisící s tvou živností).

A nemůže to sám sobě prodat? 🙄
Mimochodem, je tak těžké obstarat si na minci účtenku? Já mu jich dám pytel.
😉

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#15 - 8. 2. 2012, 14:38

To Tenzor. Pokud mate ZL na "nakup zbozi za ucelem jeho dalsiho prodeje a prodej" tak je jedno zda nakupujete a prodavate mince ci vdolky. Dulezite je zda budete ci nebudete platcem DPH, uvadite ze ne. Potom nakupujete a davate do nakladu zbozi vzdy s DPH (pokud je vas dodavatel platce). Toto plati i pri nakupu ze zahranici - pokud Vy nejste platce DPH nesmi Vam zahranicni dodavatel z EU vystavit doklad bez DPH protoze pri pripadne kontrole by musel sam DPH doplatit.
Pokud budete nakupovat pro sebe do sbirky muzete to dat do nakladu (pokud na to mate doklad) a budete to vykazovat jako zbozi na sklade (zasoby). Samozrejme pokud budete mit vetsi nakupy nez prodeje vznikne ucetni ztrata kterou FU bez kontroly toleruje vetsinou pouze v prvnim roce podnikani.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#16 - 8. 2. 2012, 14:47

gorila: proč?

Kucera: ale včetně DPH přece nakupuji i jako soukromník (př.: u Raucha je součástí přirážky i VAT, což je uvedeno, u Künkera budu muset zaplatit VAT zvlášť). Já nechci nakupovat bez DPH, jenom mě zajímá, jestli můžu kupovat i jako soukromník a později si to převést "do skladu", případně totéž udělat u mincí, které jsem koupil ještě v době, kdy jsem žádnou živnost neměl. Protože pokud by to nešlo, tak bych musel nakupovat vše na firmu (a přiznám se, že nevím, jaké z toho plynou pro mne na aukcích konkrétní rozdíly).

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#17 - 8. 2. 2012, 14:59

Podle mého názoru to je běžná praxe všech obchodníků, že nakupují jako soukromé osoby a dodatečně tento materiál rozčleňují. Něco si dají do své sbírky, něco prodají mimo obchod a zbytek dají do obchodu.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

karell

Uživatel

Zaregistrován
8. 6. 2008

#18 - 8. 2. 2012, 15:14

to tenzor: moje rada: bud zůstaň sběratelem, nebo se staň obchodníkem, obojí zkrátka nejde !!! Ideální je zůstat sběratelem a občas si nějakým výhodným nákupem "pomoct". Ale dělat to jen na vedlejšák ???? Kdyby to bylo tak jednoduché, tak by 90% lidí z tohoto fora už dávno s mincemi obchodovali, vše není jen černé a bílé. Ale pokud to chceš zkusit, podnikej, za čas uvidíš sám. Předpokládám, že k tomu máš hlavně dostatečný kapitál.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#19 - 8. 2. 2012, 15:19

karell: ale hromada lidí z tohoto fóra už dávno s mincemi obchoduje (a zdaleka ne všichni legálně). Nevidím nic špatného na tom, něco si přivydělat ke svému platu a tak umožnit větší rozšíření mé sbírky.. už vůbec nemluvě o tom, že kdybych ztratil práci, tak to nebude znamenat totální výpadek příjmů. Abych to dělal naplno, tím bych se asi tak dobře neuživil (to bych do toho musel jít nejspíš s někým dalším a rozjet to ve velkém a snažit se vybudovat firmu, která pořádá aukce, má kamenný obchod atd.).

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#20 - 8. 2. 2012, 15:22
gorila: proč? Kucera: ale včetně DPH přece nakupuji i jako soukromník (př.: u Raucha je součástí přirážky i VAT, což je uvedeno, u Künkera budu muset zaplatit VAT zvlášť). Já nechci nakupovat bez DPH, jenom mě zajímá, jestli můžu kupovat i jako soukromník a později si to převést "do skladu", případně totéž udělat u mincí, které jsem koupil ještě v době, kdy jsem žádnou živnost neměl. Protože pokud by to nešlo, tak bych musel nakupovat vše na firmu (a přiznám se, že nevím, jaké z toho plynou pro mne na aukcích konkrétní rozdíly).

Obchodnici kteri jsou platci DPH nakupuji zbozi z EU bez DPH (tedy i mince).
Zbozi ktere jste nakoupil soukrome pro sebe (s dokladem) muzete dat do nakladu pouze behem trvani jednoho ucetniho obdobi, tzn. nebudete-li platce DPH tak pouze behem jednoho kalendarniho roku. Takze pokud jste minci zakoupil treba dnes 8.2.2012 nemuzete ji jiz zauctovat do nakladu v roce 2013.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.